[Cari 1.6] Regulacja reflektorów |
Autor |
Wiadomość |
Bigpawlo
Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 16V 90KM '97
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 17-11-2009, 09:01 [Cari 1.6] Regulacja reflektorów
|
|
|
Witam wszystkich.
Interesuje mnie temat regulacji reflektorów przednich. Nie wiem która śruba jest pion, a ktora poziom. Mam w miare dobrze ustawione swiatełka więc nie chce kręcić "na czuja".
pozdrawiam |
_________________ Bigpawlo |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 17-11-2009, 09:49
|
|
|
Nie pomogę CI która śruba bo nie pamiętam ale wystarczy np zrobić 1 pełen obrót i zobaczyć w którą stronę leci światło, później najwyżej ten obrót cofnąć.
Jednak zalecałbym Ci podjechać na stacje diagnostyczną i zapłacić 10zł za regulacje świateł. Pamiętaj, że jak będziesz miał za wysoko światła lub źle ustawione będziesz utrudniał jazdę innym kierowcom. To też trzeba brać pod uwagę. |
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Pomógł: 30 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 997 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 17-11-2009, 10:14 geometria swiateł
|
|
|
nigdy samemu perfekcyjnie nie ustawisz geometrii oświetlenia przedniego to tak samo jak ustawianie geometrii zawieszenia domowymi sposobami reasumując kupa roboty a efekt znikomy a patenty typu sprawdzanie świateł na drzwiach garażowych albo na drodze można położyć na jednej półce z mitami to tak jakby ustawiać geometrie zawieszenia na oko a wiadomo "na oko, to chłop w szpitalu umarł" wiec tak jak napisał poprzednik 10 zł to nie fortuna (paczka fajek) i masz porządnie ustawione |
|
|
|
 |
Bigpawlo
Forumowicz
|
Wysłany: 17-11-2009, 10:36
|
|
|
Zapomiałem dodać, że na diagnostyce byłem i niestety moj lewy reflektor oślepiał kierowców z przeciwka. Chciałem lampę skierować trochę na dół i w prawo
Niedawno spaliła mi się żarówka (Osram bilux) okazało się, że to ona była wadliwa, bo po pierwsze za szybko się wypaliła, a dwa to ona oślepiała kierowców. Teraz mam Teslę z zestawu naprawczego i świeci dobrze, tyle, że zbyt nisko, bo reflektor był ustawiany na poprzedniej żarówce. |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 17-11-2009, 10:41
|
|
|
Po mojemu żarówka raczej nie ma nic do tego czy świeci wyżej czy niżej, jedynie mogła być źle zamontowana, krzywo czy coś takiego. Kąt padania i świecenia zależy od ustawienia odblasku reflektora. Być może na silniczkach regulacji się przestawiły ustawienia i zmieniły poziom świecenia. |
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Pomógł: 30 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 997 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 17-11-2009, 11:52
|
|
|
wbrew pozorom żarówka jak i jej poprawny montaż ma bardzo dużo do tego! ta matowa szarawa emalia na przedzie żarówki jest właśnie po to aby żarówka nie świeciła na wprost i nie oślepiała kierowców jadących z naprzeciwka wystarczy że kawałek jej złuszczy się i już żarówka świeci w zupełnie niekontrolowany sposób, pamiętajmy aby podczas wymiany żarówki nigdy nie trzymać jej za szklaną bańkę i podczas oprawiania jej w reflektorze unikać uszkodzeń mechanicznych. |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 19-11-2009, 12:32
|
|
|
W niektórych lampach jest jeszcze taka blaszka osłaniająca od światła padającego na wprost, troche dziwnie to wygląda, ale zawsze to jakaś ochrona. Troche dziwnie świecą za dnia i wydaję mi się, że takie lampy troszke słabiej świecą, możliwe, że wymagają żarówek typu +20% światła czy coś takiego |
|
|
|
 |
Bigpawlo
Forumowicz
|
Wysłany: 27-11-2009, 08:47
|
|
|
Ja kupiłem Tungsram +90% Rzeczywista ilość dodatkowego światła to pewnie jakies 15-20%. Ogólnie jestem zadowolony. Mają bardzo ładną jasną, niemal białą barwę i w zależności od tego pod jakim kątem się patrzy na reflektor, widać niebieskie odbcie, bo bańka ma niebieski pasek na szczycie. |
|
|
|
 |
|