|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przeróbka świateł USA ---> Europa |
Autor |
Wiadomość |
McDoune
Mitsumaniak Czarny Mesjasz :)

Auto: RL1, EA5W; GC8 GT; V70T5
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 8 razy Dołączył: 14 Lut 2006 Posty: 2921 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 17-11-2009, 21:29 Przeróbka świateł USA ---> Europa
|
|
|
Mili,
Mam pytanie, kupując Hondę jakoś zignorowałem problem amerykańskiej wersji oświetlenia - była zarejestrowana w Polsce, miała ważny przegląd. Teraz niestety ten się skończył, a w stacji diagnostycznej powiedzieli że z oświetleniem amerykańskim samochód nie może zostać dopuszczony do ruchu. Oczywiście wiem że PL to kraj cudów, wystarczy spojrzeć ile takich jeździ po warszawskich drogach na polskich blachach, jednak chciałbym zrobić wszystko uczciwie zgodnie z prawem, co w przypadku mojego modelu nie jest proste bo:
1) Wszystkie Odyssey'e jakie widziałem mają oświetlenie USA (pomarańczowe pozycyjne, reflektory symetryczne), nigdzie nie mogłem znaleźć reflektorów na naszą część Europy, więc najprostsza metoda przełożenia świateł odpadła
2) znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/item792...on_ksenony.html
mogą przerobić na zwykłe światła lub xenon/bixenon, ale nie ma to żadnej homologacji
Według pana z tej firmy jeżeli jest soczewki wykonane zgodnie ze sztuką to przegląd samochód przejdzie i tu mam pytanie czy rzeczywiście ?
Czy macie może jakiś inny pomysł co zgodnego z prawem można zrobić (po za czekaniem, aż jakiś trybunał uzna że skoro można rejestrować samochód z kierownicą po złej stronie, to i wersja która nie oślepia Amerykanów, Europejczyków też nie zabije ) by samochód zgodnie z prawem mógł przejść przegląd ? Będę wdzięczny za wszystkie wskazówki |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Pomógł: 18 razy Dołączył: 01 Wrz 2008 Posty: 4696 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 18-11-2009, 01:42
|
|
|
Ja mam w miejsce oprawek od świateł mijania wsadzone soczewki Hella. Zwą się Moduły reflektorowe Premium 50mm i maja wybita na soczewce homologacje europejską. Idea jest ta sama ale zrobione jest to na halogenach, masz homologacje europejska i odpada Ci problem z auto-poziomowaniem i myciem reflektorów jak ma to miejsce z xenonami. Ja bym na Twoim miejscu poszedł w takim kierunku. Przegląd a właściwie pierwsze dopuszczenie do ruchu w wojewódzkiej stacji kontroli (byłem tam pierwszy raz, nikogo nie znałem, nikt mnie nie polecał i nikomu w kieszeń nie dałem) światła przeszły bez problemów
TUTAJ 7 strona.
Z migaczami przednimi jest prosto bo najczęściej mają dwuwłóknowe żarówki i migacz oraz światła pozycyjne/obrysowe podłączone są dwoma kabelkami. jeden od migacza zostawiasz, a drugi od obrysowych ciągniesz gdzieś w okolice świateł mijania i tam pod soczewkami w odbłyśniku montujesz zwykłe oprawki pod zwykłe żaróweczki. Chociaż z drugiej strony żółte pozycyjne jako konturowe są na 99% w Polsce dopuszczone. Bo jakoś kupa volvo z takimi światłami po Polsce i Europie jeździ zakupionych prosto z salonu.
Jakby co to mam namiary na gościa co takie cuda robi tylko że on jest z Krakowa. |
|
|
|
 |
rafalsky76
Nowy Forumowicz
Auto: honda Civic
|
Wysłany: 19-11-2009, 14:23
|
|