|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Hamulce |
Autor |
Wiadomość |
klapkim
Forumowicz
Auto: 3000GT SL 92
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-11-2009, 13:58 Hamulce
|
|
|
Witam
Orientuje się ktoś czy w wolnossącym jest możliwa regulacja siły hamowania? Po wymianie klocków jakoś słabo hamuje, gorzej niż przed wymianą |
|
|
|
 |
n3000
Mitsumaniak

Auto: 3000GT TT VR4, ECLIPSE SPYDER
Pomógł: 26 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 496 Skąd: Goleniów
|
Wysłany: 16-11-2009, 16:56
|
|
|
Nowe klocki muszą się ułożyć, przez pierwsze 100km trzeba deliktnie hamować aż się dopasują. Siły hamulca się nie reguluje, jest też możliwość ze trafiłeś lipne klocki w 3kgt tanie zamienniki się nie sprawdzają. |
|
|
|
 |
kiepuczi
Forumowicz
Auto: Eagle Talon Tsi AWD
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Lip 2005 Posty: 203 Skąd: Pulawy
|
Wysłany: 16-11-2009, 22:52
|
|
|
ten samochód potzrebuje dobrego klocka ze wzg. na wagę i to takiego klocka co daje możliwość modulowania siły hamowania. W chwili obecnej jedną z najlepszych opcji na hamowanie w Polsce w rozsadnych pieniądzach znajdziesz tutaj:
www.hawkperformance.pl |
|
|
|
 |
klapkim
Forumowicz
|
Wysłany: 17-11-2009, 09:04
|
|
|
mechanik też tak mówił że muszą się ułożyć a mam już przejechane jakieś 1000 km i się jakoś nie ułożyły ale za to co raz gorzej hamują pewno jakieś najtańsze wcisną. A jeszcze takie pytanie czy słabe hamowanie może wynikać z zapowietrzenia układu hamulcowego? |
|
|
|
 |
n3000
Mitsumaniak

Auto: 3000GT TT VR4, ECLIPSE SPYDER
Pomógł: 26 razy Dołączył: 30 Mar 2008 Posty: 496 Skąd: Goleniów
|
Wysłany: 17-11-2009, 10:17
|
|
|
Kiepuczi co będzie lepsze do 3kgt vr4 Ebc red staff czy HAWK HP+ aktualnie mam założone Ferodo Racing DS2000 na sportowych tarczach i szału nie ma, więc może coś z twojej oferty będzie lepsze. |
_________________ www.3000gt-forum.cba.pl
 |
|
|
|
 |
MATi1G
Forumowicz
Auto: Eclipse 1G N/A
Pomógł: 14 razy Dołączył: 06 Lip 2009 Posty: 337 Skąd: WWA/Raszyn
|
Wysłany: 17-11-2009, 13:15
|
|
|
n3000 napisał/a: | HAWK HP+ |
+1 dobre klocki |
|
|
|
 |
Sławek vr4
Nowy Forumowicz
Auto: 3000gt vr4 '95
|
Wysłany: 17-11-2009, 19:12
|
|
|
ja jezdze na ebc red stuff i jestem ogólnie zadowolony choc zaznaczam ze nie mam porównania z innymi lepszymi klockami |
|
|
|
 |
slawekpurc
Forumowicz

Auto: 3000gt vr4 1g
Pomógł: 10 razy Dołączył: 14 Paź 2008 Posty: 238 Skąd: wroclaw
|
Wysłany: 17-11-2009, 20:32
|
|
|
aktualnie jezdze na EBC red , tarcze jakies nacinane , nawiercany. Nie czuje jakiejs poprawy wzgledem poprzednich klockow(marki nie znam), ale te hamuja calkiem przyzwoicie. Jesli masz mozliwosc dokup sobie przewody w oplocie, jakby czas reakcji na pedal sie zmniejszyl i to tylez pozytywnych wrazen. ogolnie to 2-3 hamowania z 250km/h i niestety hamulce nie daja rady - za mala tarcza do wagi |
_________________ galant 1988 glsi 2.0......najfajnieszy
galant 1998 2,5 V6 24v
mondeo st220 2003.
aktualnie 3000gt vr4
modyfikacje 3kgt. : downpipe,kolektory,cat back greddy, datalogger MMcd, wskazniki boost, egt, temp oleju,cisnienie oleju,FMIC, felgi 19oz superleggery,sonda innovateLC-1,HKS EVC IV wtryski 550cc, swiece NGK,pompa walbro+hotwire,sprzeglo SPEC stage 4, , transfer case bracket.gwint ksport, greddy emanage ultimate.wtrysk metanolu , chlodnica alu,regulowane kola rozrzadu, HKS DLI
zainstalowane na 0.7 bara
2xGT2871r , 2x wastegate Tial , BOV tial Q,
AEM reg.paliwa |
|
|
|
 |
udi
Forumowicz

Auto: GTO MR mk3
Pomógł: 13 razy Dołączył: 09 Maj 2008 Posty: 233 Skąd: Lututow/Luxemburg
|
Wysłany: 17-11-2009, 21:08
|
|
|
Podlacze sie do tematu,poniewaz ponad rok temu wymienilem u siebie przednie tarcze i klocki,pozniej jeszcze raz klocki i mosze powiedziec ze hamulce to mam lepsze w astrze.Poprostu kupilem pierwsze lepsze badziewie.
Dlatego na wiosne chce wymienic calosc na cos lepszego.Cos z EBC
A ze mam tarcze 297mm na przodzie to tak sie zastanawiam ,czy nie lepiej by bylo odrazu wymienic przednie zaciski na te 315mm.
Co wy o tym sadzice? Jest duza roznica pomiedzy tymi wielkosciami tarcz?
I powiem wam,ze lepiej kupcie lepsze firmowe zestawy hamulcowe niz tanczy szajs i pozniej jeszcze raz wydawac kase,zreszta tak jest kazda czescia do tego bolidu. |
_________________ GTO MR-niebieskie
Blow off HKS,Turbo Timer HKS,filter powietrza HKS twin mushroom,zmodyfikowany downpipe 2w1,calkowity wydech ZESS,zawiecha gwint Tein SuperStreet,magnacor KV85,,polerowany Y-pipe,bixenon,Wallbro 255,regulator paliwa,MBC i 0,95 bara,NGK Iridium,
 |
|
|
|
 |
klapkim
Forumowicz
|
Wysłany: 17-11-2009, 21:58
|
|
|
slawekpurc czyli jak kilka razy ostro hamowałem z 250 km/h to mogły się już skończyć? Zaraz po założeniu jak pierwszy raz naciskałem hamulec było ok ale za drugim razem jak by słabiej hamowały. Dzisiaj sprawdzałem hamowanie i tak jakoś dziwnie jak ostro nacisnę pedał to koła staja w miejscu (nie działa ABS) ale jak bym chciał tylko trochę przyhamować to jakoś słabo reagują i pedał hamulca bierze dopiero od połowy, przed wymianą było normalnie delikatny luz i brały hamulce może mechanik coś skopał podczas wymiany? |
|
|
|
 |
slawekpurc
Forumowicz

Auto: 3000gt vr4 1g
Pomógł: 10 razy Dołączył: 14 Paź 2008 Posty: 238 Skąd: wroclaw
|
Wysłany: 17-11-2009, 22:01
|
|
|
udi tu akurat ameryki nie odkryles..hehe. ja czasem lubie pojezdzic bardziej agresywnie i juz zdazylo mi sie doswiadczyc efektu plywajacych hamulcow - bardzo nieprzyjemne!
tu akurat proponuje zestaw D2/Ksport lub cos tego typu , ewentualnie willwood 4 tloczkowy
Ksport i d2 sa8 tloczkowe zdaje sie. Generalnie tu chodzi o grubosc i srednice tarczy. 330mm to minimum tak mi sie wydaje na ta mase i ciut "sportowo streetowy" styl jazdy.
Hamulce polift jakas opcja upgradu to jest, ale jesli popatrzy sie na fora to ludzie tez nie maja nie wiadomo jakich swietynch opini. grubosc+srednica fizyki raczej sie nie oszuka.
no ale z drugiej strony zestaw d2 330mm to jakeis 4500zl...a 356mm... to jakies.....5000+ , AP racing czy innego tego typu , Stoptech...jeszzce wiecej
u mnie seria 1 generacja tak wiec sami wiecei jak to hamuje
klapkim , nie ogolnei hamulce sa ok tak szybko sie nie koncza ,ale jesli zagrzeje ci sie tarcza za mocno to praktycznie prawie nie ma hamulcow |
_________________ galant 1988 glsi 2.0......najfajnieszy
galant 1998 2,5 V6 24v
mondeo st220 2003.
aktualnie 3000gt vr4
modyfikacje 3kgt. : downpipe,kolektory,cat back greddy, datalogger MMcd, wskazniki boost, egt, temp oleju,cisnienie oleju,FMIC, felgi 19oz superleggery,sonda innovateLC-1,HKS EVC IV wtryski 550cc, swiece NGK,pompa walbro+hotwire,sprzeglo SPEC stage 4, , transfer case bracket.gwint ksport, greddy emanage ultimate.wtrysk metanolu , chlodnica alu,regulowane kola rozrzadu, HKS DLI
zainstalowane na 0.7 bara
2xGT2871r , 2x wastegate Tial , BOV tial Q,
AEM reg.paliwa |
|
|
|
 |
kiepuczi
Forumowicz
Auto: Eagle Talon Tsi AWD
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Lip 2005 Posty: 203 Skąd: Pulawy
|
Wysłany: 19-11-2009, 01:33
|
|
|
n3000 napisał/a: | Kiepuczi co będzie lepsze do 3kgt vr4 Ebc red staff czy HAWK HP+ aktualnie mam założone Ferodo Racing DS2000 na sportowych tarczach i szału nie ma, więc może coś z twojej oferty będzie lepsze. |
Hawk performance stawia wysoko poprzeczkę dla wszystkich swoich produktów, przez zastosowanie unikalnej mieszanki carbonowej juz HPS daja poczucie lepszego, bardziej podatnego na modulowanie pedału hamulca dla osób które jezdziły na ceramicznych klockach.
HP+ ma temperaturę pracy porównywalną z DS2500 , klocek określany mianem Track Day, moim zdaniem jest to najlepsze rozwiązanie do wszystkich sportowych sedanów i cięższych samochodów jak 3000GT oraz dla wszystkich lubiących szybka miejską jazdę.
Charakterystyka pracy różni się bardzo od ferodo.
Obecnie nie mam pod zacisk VR4 klocków na stanie ale planuje w przyszłym zamówieniu uwzględnić ten samochód. |
|
|
|
 |
|
|