Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[2.8 TD] Peknięte koło zamachowe Pajero 2.8td automat
Autor Wiadomość
artekw 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero 2.8TD 1995
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 10-11-2009, 16:38   [2.8 TD] Peknięte koło zamachowe Pajero 2.8td automat

Witam wszystkich użytkowników forum. Mam pytanie gdzie szukać przyczyny pękania koła zamachowego ,popękały mi już dwie sztuki po około 2000 km więc to nie koło było przyczyną.

1405 
Forumowicz

Auto: Pajero I 3000V6
Wysłany: 10-11-2009, 17:00   Re: Peknięte koło zamachowe Pajero 2.8td automat

artekw napisał/a:
Witam wszystkich użytkowników forum. Mam pytanie gdzie szukać przyczyny pękania koła zamachowego ,popękały mi już dwie sztuki po około 2000 km więc to nie koło było przyczyną.

A może to źle ustawiona pompa paliwowa- mam na myśli za wcześnie ustawiony wtrysk na pompie paliwowej. W takim przypadku prawdopodobnie koło zamachowe przyjmuje cały impet wsteczny zbyt wczesnego samozapłonu mieszanki w cylindrze i nie wytrzymuje takiej pracy.
Inna racjonalna przyczyna nie przychodzi mi do głowy. :wink:
Praca silnika nie jest zbyt twarda?

artekw 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 10-11-2009, 17:19   

Dzięki za zainteresowanie silnik wydaje się pracować prawidłowo rano co prawda zapala jakby na trzy cylindry i niebieski dym ale po minucie jest ok .

1405 
Forumowicz

Auto: Pajero I 3000V6
Wysłany: 10-11-2009, 17:57   

artekw napisał/a:
Dzięki za zainteresowanie silnik wydaje się pracować prawidłowo rano co prawda zapala jakby na trzy cylindry i niebieski dym ale po minucie jest ok .

No no a podczas odpalania silnika to jak kreci rozrusznik? Silnik po pierwszych odgłosach pracy pomaga rozrusznikowi czy wyraźnie go hamuję...tak mi się wydaje że z tej strony właśnie trzeba szukać przyczyny.
Jak na rozgrzanym przy gazujesz to jaki kolor mają spaliny?
No może jeszcze ktoś bieglejszy w temacie coś podpowie. Powodzenia

artekw 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-11-2009, 11:43   

Mam jeszcze jedno pytanie , czy wał korbowy w silniku 4M40 z manualną skrzynią biegów, jest inny niż w wersji z automatem ? Wydaje mi się że różnica jest tylko w adapterze koła zamachowego.Czy dobrze myślę?

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 19-11-2009, 00:48   

artekw napisał/a:
Mam jeszcze jedno pytanie , czy wał korbowy w silniku 4M40 z manualną skrzynią biegów, jest inny niż w wersji z automatem ? Wydaje mi się że różnica jest tylko w adapterze koła zamachowego.Czy dobrze myślę?

Jest taki sam.

artekw 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-11-2009, 20:24   

Dzięki serdeczne bo nie byłem pewien czy te silniki są identyczne , niestety we własnym zakresie mojego problemu rozwiązać się nie da muszę odstawić auto do jakiegoś speca od automatów ,może znacie kogoś zaufanego w Krakowie ?

Odpowiedz do tematu