Pokrywa zaworów. |
Autor |
Wiadomość |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 21-11-2009, 15:23 Pokrywa zaworów.
|
|
|
Wiem że śruby od pokrywy zaworów muszą być dokręcane odpowiednim momentem. Tylko powiedzcie mi czy po takim dokręceniu śruby powinny dać się jeszcze dokręcić czy sztywno siedziedzieć? Dziś sprawdzadłem i każda z tych śrub wydaje się jakby poprostu była niedokręcona i spokojnie można by je jeszcze dociągnąć. Ale nic nie robiłem bo pomyślałem że tak musi być i wolałem się was zapytać. Dodam jeszcze że lekko mi się poci z pod dekla i nie wiem czy to przez to czy uszczelka poprostu do wymiany. |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
siwysiwy
Nowy Forumowicz
Auto: carisma 1,9td ,2000r
|
Wysłany: 21-11-2009, 15:33 pokrywa zaworów
|
|
|
witam, mysle ze jesli srubki sa luzne mozesz je smialo troche dokrecic, ale rob to z wyczuciem,patrzac jak zaciska sie uszczelka pod deklem,po jakims czsie jesli sie bedzie pocic wymienisz uszczelke, jesli przestanie, wygrales |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 21-11-2009, 15:45
|
|
|
Nic nie powinno byc luzno. Sruby te należy dokręcać równomiernie i na krzyż najlepiej kluczem dynamometrycznym, zeby nie przekrecic za mocno.
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 21-11-2009, 16:13
|
|
|
 |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
|
|
|
 |
pawelsonx
Forumowicz
Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Pomógł: 77 razy Dołączył: 11 Gru 2008 Posty: 1606 Skąd: Piotrków Tryb.
|
Wysłany: 21-11-2009, 20:46 Re: Pokrywa zaworów.
|
|
|
mlun napisał/a: | Wiem że śruby od pokrywy zaworów muszą być dokręcane odpowiednim momentem. Tylko powiedzcie mi czy po takim dokręceniu śruby powinny dać się jeszcze dokręcić czy sztywno siedziedzieć? |
Każdą śrubę się da dokręcić stosując większy moment.
Pytanie jest tylko czy przy okazji się czegoś nie zniszczy
A co do twojego pocenia to może uszczelka się już wyrobiła, Możesz spróbować dokręcić jeszcze mocniej tylko bez szaleństw i wyczuciem żeby nie pokrzywić pokrywy albo jej zniszczyć. |
|
|
|
 |
Ginger1021
Forumowicz

Auto: Cari 1.8 GDI
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Lip 2008 Posty: 186 Skąd: Olsztyn/Łajsy
|
Wysłany: 21-11-2009, 20:55 Re: Pokrywa zaworów.
|
|
|
mlun napisał/a: | Wiem że śruby od pokrywy zaworów muszą być dokręcane odpowiednim momentem. Tylko powiedzcie mi czy po takim dokręceniu śruby powinny dać się jeszcze dokręcić czy sztywno siedziedzieć? Dziś sprawdzadłem i każda z tych śrub wydaje się jakby poprostu była niedokręcona i spokojnie można by je jeszcze dociągnąć. Ale nic nie robiłem bo pomyślałem że tak musi być i wolałem się was zapytać. Dodam jeszcze że lekko mi się poci z pod dekla i nie wiem czy to przez to czy uszczelka poprostu do wymiany. |
A ja też tak mam dokładnie jak kolega mlun, wszystkie śruby luźne. Dodam że mi się nic nie poci. Przez pewien czas się też zastanawiałem i trochę na oko podokręcałem |
|
 |
Budrys
Forumowicz

Auto: Astra H
|
Wysłany: 21-11-2009, 21:13
|
|
|
Takie wrażenie potęgują gumowe podkładki, sprawiają wrażenie, że można jeszcze sporo dokręcić. Ja dokręcałem zgodnie z manualem bez wymiany uszczelki na nową, i nic nie przepuszcza. Jak się poci to może cholernie zniszczona uszczelka, albo źle wyczyszczona lub po prostu krzywa pokrywa. |
|
|
|
 |
PoVeR
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1,9 DID
|
Wysłany: 06-11-2010, 14:26
|
|
|
Witam, pozwolę się przyłączyć do tematu. Mam problem z pokrywą zaworów w moim Miśku. Gdy auto było w serwisie na wymianie oleju i kilku poprawkach w zawieszeniu po zdjęciu górnej plastikowej osłony silnika okazało się, że wiązka elektryczna biegnąca nad silnikiem na skutek drgań zrobiła już sporej głębokości wgłębienie w pokrywie zaworów. Przymocowałem wiązkę w odpowiednie uchwyty lecz zastanawiam się czy to wystarczy i obawiam się aby czasem pokrywa nie uległa przetarciu, auto ma ok 170 tys km. Czy takie przetarcie to tylko złe zamocowanie wiązki czy ten typ tak ma oraz w jaki sposób uniknąć dalszej dewastacji pokrywy i jak ją załatać? |
|
|
|
 |
|