Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gene
17-11-2009, 07:34
[2.8 TD] Webasto w pojarce?
Autor Wiadomość
Tomek Opole 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero 2,8 TDI Long 1998R.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-11-2009, 20:16   [2.8 TD] Webasto w pojarce?

Witam was MitsuManiacy mam małe pytanko odnośnie vebasto w pajero.
Czy były w ogole wersje z vebasto?
Czy da się taki bajerek ewentualnie dokupić i zamontować bez żadnych większych przeróbek?
Czy jest to w ogole opłacalne i ile by ewentualnie mogło kosztoac takie cudo?
Zgóry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam wszystkich;-)
Ostatnio zmieniony przez Gene 17-11-2009, 07:35, w całości zmieniany 1 raz  

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 16-11-2009, 23:00   

Zobacz
http://sklep.intercars.com.pl/?indeks=defa

Odnośnie vebasto na benzynę/olej napędowy to mam bardzo złe wspomnienia->> ale to było bardzo dawno temu i urządzenia nie były tak "elektronicznie"

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Wysłany: 17-11-2009, 07:30   

Nie przypominam sobie aby byly seryjnie produkowane Pojarki z Webasto. Ale wykluczuczyc sie nie da. Fantazja japonskich inzynierow jest niezbadana. Moze byla jakas konfiguracja na Skandynawie lub Rosje. Najczesciej bywalo tak i nadal bywa, ze salony proponowaly wersje z dolozonym ogrzewaniem postojowym. Teraz np w Mitcarze mozna wyjechac IV generacja z Webasto.
Czy sie da do II - da sie na pewno. Pytanie za ile, jaka i w jakim stanie jest samochod.
Tu znajdziesz liste warsztatow

p.s. Na przyszlosc prosze zagadnienia techniczne umieszczac w odpowiednich dzialach samochodowych. Prosze takze "tagowac" tematy i precyzyjnie formulowac pytania, np czy chodzi o Pajero II-generacji czy w ogole o Pajero.
Dziekuje za pozdrowienia i rowniez pozdrawiam

Faraonix 
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD / 1996
Wysłany: 17-11-2009, 20:43   

Ja zamiast montowac webasto zamontowalem alarm ze zdalnym rozruchem silnika. Wieczorem wlaczam sobie ogrzewanie szyb i nawiewy. Rano zanim wyjde 5 czy 10 minut wczesniej odpalam silnik. Koszt alarmu - 600zl, webasto - minimum 4000zl. Tak wiec mam 3400zl ekstra na paliwo, a przeciez webasto tez spala. Mozna zaprogramowac zeby silnik sie o danej godzinie uruchamial i na jak dlugi czas.

jawaldek 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-11-2009, 21:24   

Faraonix napisał/a:
zamontowalem alarm ze zdalnym rozruchem silnika

Podrzuć coś na ten temat jakiś link lub cóś :mrgreen: .Jest to ciekawe rozwiązanie że zamiast webasto można w ten sposób zagrzać samochód.

Robert09 
Forumowicz

Auto: Mitshubishi Pajero 3,2 2013
Wysłany: 17-11-2009, 22:26   

Zdalny rozruch ? a co na to przepisy o ruchu drogowym, czyż nie ma już przepisu który stanowi o tym iż, jeśli nie można kontynuować jazdy w czasie dłuższym niż 3 minuty, silnik należy wyłączyć?

jawaldek 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-11-2009, 22:43   

Robert09 napisał/a:
czyż nie ma już przepisu który stanowi o tym iż, jeśli nie można kontynuować jazdy w czasie dłuższym niż 3 minuty, silnik należy wyłączyć?

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: czy możesz ten temat rozwinąć tylko może w innym temacie np.nieżyciowe przepisy o ruch drogowym :wink: :)

Faraonix 
Forumowicz

Wysłany: 18-11-2009, 00:24   

myslalby kto jak tu wszyscy kierowcy sa przepisowi...

ja mam ten alarm

http://www.hero.krakow.pl...pkat=6&id_p=285

tutaj skrocony opis funkcji

http://www.mastertrade.pl...?products_id=40

a co do przepisu: "który stanowi o tym iż, jeśli nie można kontynuować jazdy w czasie dłuższym niż 3 minuty, silnik należy wyłączyć"

nie mozna jesli przykladowo stoisz i szlaban jest zamkniety i jestes zablokowany - wtedy przepis ma zastosowanie. W tym przypadku mozna jechac w ciagu 3 minut - wiec czy przepis tez sie tego tyczy ? a to czy ja chce i pojade w ciagu tych 3 minut to inna sprawa...
Pozatym czy przepis mowi o kontynuacji jazdy czy rozpoczeciu ?
Mozna tez po 3 minutach zgasic i odpalic ponownie jesli ktos chce trzymac sie przepisow :)

ten alarm ma procedure do startu dla aut ze skrzynia manualna, zeby nie odpalic jak auto jest na biegu. Inne tansze alarmy moga tego nie miec. W Automatach jest prostrza sprawa z tym. Ja zamontowalem dodatkowy przekaznik ktory umozliwia tylko rozruch w pozycji P

diWhizZ 
Mitsumaniak

Auto: Pajero V46 `99
Wysłany: 19-11-2009, 17:37   

Faraonix napisał/a:

ja mam ten alarm

http://www.hero.krakow.pl...pkat=6&id_p=285

tutaj skrocony opis funkcji

http://www.mastertrade.pl...?products_id=40

a

o właśnie coś takiego jest mi potrzebne (i tak muszę wymienić alarm bo jest jakiś lipny) a dodatkowo taką grzałkę w blok silnika na mocniejsze mrozy

gołąb 
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Wysłany: 21-11-2009, 15:58   

Faraonix, -nie zastąpisz vebasta silnikiem...bo koszty są nie do porównania-ogrzewanie postojowe spali około 3 litrów ON na dobę,a silnik....na godzinę czy dwie...
Pozatym jak ktoś spędza dużo czasu na postoju w aucie to vebasto jest nieporównywalnie cichsze...
Czy są wersję z seryjnie montowanym?Do koNca nie wiem,ale ogrzewanie postojowe nigdy nie jest produkowane przez producenta samochodów-tylko przez firmy zajmujące się produkcją tych ogrzewań.Przeważnie są to czołowi producenci czeli "Vebasto"i "Ebersprecher"i nawet gdy zamontowane jest fabrycznie to przeważnie jest wyprodukowane przez jedną z tych dwóch firm...Więc jeśli konieczne wam jest takie ogrzewanie to mało istotne jest czy było zamontowane już wcześniej,czy sami je montujecie...(oczywiście dotyczy to starszych aut,bo vebasto potrzebuję ingerencji w elektrykę,a w aucie nowym posiadającym gwarancję może taka instalacja spowodować wygaśnięcie gwarancji)
Koszt nie jest tani-ale myślę że około 2-2.5tyś za nowe i 1 do 1.5tyś. za używkę... :wink:

Faraonix 
Forumowicz

Wysłany: 21-11-2009, 18:07   

Jezeli jezdzisz i chcesz spac w aucie to zgadzam sie, vebasto jest ekonomiczniejsze. Jezeli mowimy o rozgrzaniu auta rano przed podroza to nie widze sensu wydawac 2 czy 3 tys. zl wiecej. Jezeli auto na niskich obrotach spali 2l/h i grzejesz 15min przed wsadzeniem tylka do auta to cie kosztuje 2zl dziennie. Jezeli zaoszczedzisz 2tys. to masz takich rozrochow 1000 szt. W roku zalozmy masz 100 dni zimy wiec po 10 latach twoje vebasto sie zamortyzuje. A przez te 10lat bedzie ono tez jakas czesc paliwa zjadalo, nie wspominajac o jakiejsc awarii tego urzadzenia. Wszystkie urzadzenia grzewcze nalezy przegladac i serwisowac.

Pozatym zdalny rozruch przydaje sie latem. Siedzisz w pracy i jest upal. Odpalasz autko przed wyjsciem i masz juz chlodniutko. Oczywiscie jesli masz klime i ja wlaczysz uprzednio.

gołąb 
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Wysłany: 21-11-2009, 21:41   

Może są tacy,co zamiast siedzieć z żonką w domu-wolą siedzieć w swojej niuni pojorce :D

[ Dodano: 21-11-2009, 21:43 ]
ps. Ja nie :lol:

Odpowiedz do tematu