Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Czyszczenie przepustnicy.
Autor Wiadomość
trolin
[Usunięty]

Wysłany: 17-08-2006, 09:27   Czyszczenie przepustnicy.

Witam Was serdecznie. To moj pierwszy post tutaj :) OD 6 tygodni jestem posiadaczem Carismy 1.8 GDI i juz pojawil sie maly problem. Autko przy probie utrzymania stalej predkosci zaczyna sie dusic by po 3-4 sekundach mocno szarpnąc. Przy ostrym deptaniu jedzie bez problemu. Z tego co zdazylem sie juz zorientowac przegladajac forum w pierwszej kolejnosci wypada przeczyscic przepustnice. Nie moge sie doszukac jakiegoś opisu a podobno gdzies jest. Prosze o linka jezeli mozna :)
Pozdrawiam

deadly
[Usunięty]

Wysłany: 17-08-2006, 15:12   

chyba linki o czyszczeniu juz nie znajdziesz. Ale bez problemu zlokalizujesz przepustnice na końcu rury gumowej. odkrecasz 4 sruby dwa weżyki oraz jedna wtyczka z kabelkami. Nic raczej nie zepsujesz.
U mnie opisywany objaw miną po czyszczeniu nie tylko przepustnicy ale całego układu dolotowego.
pozdro

trolin
[Usunięty]

Wysłany: 18-09-2006, 11:42   

Więc tak:
1. Byłem w ASO na czyszczeniu przepustnicy, niestety niewiele to dało. Testy na kompie nicnie wykazały.
2. Efekt duszenia sie samochodu pojawia sie czasami, nie jest to regularne. Objawia sie to tak ze samochód słabnie przy delikatnym dodawaniu gazu (lub przy próbie utrzymania stałych obrotów) by nagle dosyć mocno szarpnąc. (dotkliwiej odczuwalne na niższych biegach).
3. Z tego co zuwazyłem to coś brzęczy, jakby w układzie wydechowym ... i mam wrazenie ze w katalizatorze (przy uderzeniu ręką w kat. też delikatnie słychać)
Autko ma w tej chwili ok 120 tys km.

... czy myslicie ze dławienie sie silnika moze być spowodaowane uszkodzonym katalizatorem ?
jezeli coś miałbym dopowiedziec to prosze piszcie. Irytuje mnie bardzo to zadławianie sie ...
pzdr.

deadly
[Usunięty]

Wysłany: 18-09-2006, 12:11   

no cóz doradzam przeczytac post:

Lampka kontroli silnika + spadek mocy i obrotów

tam jest troszke na Twój temat dodatkowo zatkany tłumik to całkiem możliwe w GDI.
Gdzie podłaczałeś do kompa auto i ile dałes oraz co wchodziło w skład badania :) jak można spytać.
pozdro

trolin
[Usunięty]

Wysłany: 18-09-2006, 12:18   

Byłem w ASO Mitsu we Wrocku, obsługa fachowa i miła tyle ze idą zgodnie ze swiomi proceurami a natępne jest z tego co mówili czyszczenie kolektora dolotowego i wtrysków ... co troche kosztuje niestety ...

Odpowiedz do tematu