Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Światła mijania - czujnik
Autor Wiadomość
Mac_Man1 
Forumowicz

Auto: OIII 2.0 Benzyna CVT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-11-2009, 08:49   Światła mijania - czujnik

Mam na pozór banalne i prozaiczne pytanie - dotyczy Lancerków z czujnikiem świateł.
Jeździcie z włącznikiem w pozycji AUTO? Mam od niedawna Miśka i odruchowo przekręcam włącznik w manetce "do końca" ale w pozycji AUTO też świecą więc chyba nie ma sensu. Zastanawiam się tylko czy jak wyrobię sobie taki "nawyk" to kiedyś w letni słoneczny dzień światła się nie zaświecą? Jak to jest? (w instrukcji jest opisane w sposób trochę niejasny)

Brodabusko 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer X 1.8 SB Invite 2010
  Wysłany: 25-11-2009, 08:53   

Witam
Światła zawsze będą Ci się palić nawet w słoneczny dzień, tylko podświetlenie klimy i radia zapala się o zmroku lub w pochmurny dzień ( u mnie tak jest)

Mac_Man1 
Forumowicz

Wysłany: 25-11-2009, 09:14   

Brodabusko napisał/a:
Witam
Światła zawsze będą Ci się palić nawet w słoneczny dzień, tylko podświetlenie klimy i radia zapala się o zmroku lub w pochmurny dzień ...

Wielkie dzięki

Brodabusko napisał/a:
.... ( u mnie tak jest)

To jest w wersji Invite?

Luk 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Wysłany: 25-11-2009, 11:25   

Brodabusko napisał/a:
Światła zawsze będą Ci się palić nawet w słoneczny dzień, tylko podświetlenie klimy i radia zapala się o zmroku lub w pochmurny dzień

Zaraz, zaraz, tak to jest, jak w serwisie włączą opcję świateł dziennych. Jak jej nie włączyli, to na AUTO w dzień światła nie będą się świecić.

Mac_Man1 
Forumowicz

Wysłany: 25-11-2009, 11:35   

Luk napisał/a:
Brodabusko napisał/a:
Światła zawsze będą Ci się palić nawet w słoneczny dzień, tylko podświetlenie klimy i radia zapala się o zmroku lub w pochmurny dzień

Zaraz, zaraz, tak to jest, jak w serwisie włączą opcję świateł dziennych. Jak jej nie włączyli, to na AUTO w dzień światła nie będą się świecić.

To jak to w końcu jest z tymi światłami? A Ty Luk jak jeździsz, w trybie Auto czy przekręcasz włącznik do końca?

Brodabusko 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer X 1.8 SB Invite 2010
Wysłany: 25-11-2009, 11:46   

Zapomniałem napisać, że kazałem im włączyć tą opcję, sorki za nieścisłość

Mac_Man1 
Forumowicz

Wysłany: 25-11-2009, 11:52   

Brodabusko napisał/a:
Zapomniałem napisać, że kazałem im włączyć tą opcję, sorki za nieścisłość

Ja nie kazałem ale na razie świecą zawsze. Wygląda na to, że kiedyś trzeba będzie poeksperymentować w słoneczny dzień :)

Luk 
Forumowicz

Wysłany: 25-11-2009, 11:54   

Mac_Man1, ja mam Invite'a ale z poprzedniej produkcji, gdzie nie ma automatycznych świateł (ale za to jest bluetooth :) ).
A powinno być tak:
1. wyłącznik na OFF: odpalasz silnik, zapalają się światła, wyświetlacz radia świeci jasno (zegary też), pokrętła itp nie świecą się
2. wyłącznik na ON: wszystko się świeci, radio trochę przygasa, żeby nie raziło, zegary tak samo (wedle ustawienia jasności tym pipkiem przy obrotomierzu), pokrętła klimy się świecą
3. wyłącznik na AUTO:
-dzień: zachowuje się tak jak na OFF (patrz punkt 1)
-zapada zmrok: jak punkt 2, czyli po prostu samo się włącza podświetlenie pokręteł i radio przygasa. Światła się nie zmieniają, bo są i tak włączone.

Reasumując czujnik służy tylko do automatycznego włączania i wyłączania podświetlenia pokręteł i radia. Ja przynajmniej tak bym sobie życzył jak bym miał, ale ktoś wcześniej pisał, że tak właśnie ma ustawione.
Uff... Mam nadzieję że jasne.

Mac_Man1 
Forumowicz

Wysłany: 25-11-2009, 12:03   

Luk napisał/a:
... Reasumując czujnik służy tylko do automatycznego włączania i wyłączania podświetlenia pokręteł i radia. Ja przynajmniej tak bym sobie życzył jak bym miał, ale ktoś wcześniej pisał, że tak właśnie ma ustawione.

I tak by było najsensowniej. Muszę to sprawdzić u siebie, pozdrawiam.
Wielkie dzięki za precyzyjne wyjaśnienie :biggrin:

adalbert7 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Sedan 1.8 Invite '2010
Wysłany: 25-11-2009, 16:22   

Luk napisał/a:

Reasumując czujnik służy tylko do automatycznego włączania i wyłączania podświetlenia pokręteł i radia. Ja przynajmniej tak bym sobie życzył jak bym miał, ale ktoś wcześniej pisał, że tak właśnie ma ustawione.

No i właśnie tak mam, nic dodać nic ująć :)

ohayo 
Forumowicz

Auto: Lancer SB 1.8 Invite '09
Wysłany: 25-11-2009, 16:42   

Mac_Man1 napisał/a:
I tak by było najsensowniej.

Najsensowniej by było, jakby w trybie :auto" w dzień nie świeciły się tylne światła i podświetlenie tablicy. Nieśmiało zapytałem o taką opcję w serwisie - odpowiedź była krótka, ale rzeczowa: nie da się...

Mac_Man1 
Forumowicz

Wysłany: 25-11-2009, 18:43   

ohayo napisał/a:
Mac_Man1 napisał/a:
I tak by było najsensowniej.

Najsensowniej by było, jakby w trybie :auto" w dzień nie świeciły się tylne światła i podświetlenie tablicy. Nieśmiało zapytałem o taką opcję w serwisie - odpowiedź była krótka, ale rzeczowa: nie da się...

Już w sumie nie wiem jakby było najsensowniej :? Dzisiaj sprawdziłem u siebie i w dzień światła się nie włączyły. Wniosek z tego, że najlepiej obserwować kontrolkę świateł na desce rozdzielczej - jeżeli się zapali w trybie AUTO to OK, a jeśli nie (tzn. jest za jasno) to przekręcić włącznik na ON.
Suma sumarum ten czujnik jest mało przydatny (wręcz uciążliwy) w przypadku gdy nie ma się ustawionych świateł na włączanie po zapłonie.
... ale nie wiem czy dobrze kombinuję :|

adalbert7 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Sedan 1.8 Invite '2010
Wysłany: 25-11-2009, 19:42   

Mac_Man1 napisał/a:

Już w sumie nie wiem jakby było najsensowniej :? Dzisiaj sprawdziłem u siebie i w dzień światła się nie włączyły. Wniosek z tego, że najlepiej obserwować kontrolkę świateł na desce rozdzielczej - jeżeli się zapali w trybie AUTO to OK, a jeśli nie (tzn. jest za jasno) to przekręcić włącznik na ON.
Suma sumarum ten czujnik jest mało przydatny (wręcz uciążliwy) w przypadku gdy nie ma się ustawionych świateł na włączanie po zapłonie.
... ale nie wiem czy dobrze kombinuję :|

Ale jeśli nie masz włączonej funkcji świateł dziennych, to w momencie jak jest widno to światła nie mają się prawa włączyć, w pozycji Auto.
Czujnik reaguje na zmrok więc włącza światła po ściemnieniu się.
Dopiero działa to jak było wcześniej opisane po uaktywnieniu świateł dziennych - należy to zrobić w ASO (w Katowicach kosztuje to 150 zł)

ohayo 
Forumowicz

Auto: Lancer SB 1.8 Invite '09
Wysłany: 25-11-2009, 21:24   

Mac_Man1 napisał/a:
jeżeli się zapali w trybie AUTO to OK, a jeśli nie (tzn. jest za jasno) to przekręcić włącznik na ON

Wygląda na to, że nie masz aktywnej funkcji świateł do jazdy dziennej, podobnie jak i ja.
W takim przypadku nie lepiej światła po prostu zostawić w położeniu "ON" ?
Jak wyjmiesz kluczyki i otworzysz drzwi kierowcy, to zgasną same. Przy wsiadaniu przekręcasz kluczyk w zapłon i się zapalają.

Luk 
Forumowicz

Wysłany: 25-11-2009, 22:17   

ohayo napisał/a:
Jak wyjmiesz kluczyki i otworzysz drzwi kierowcy, to zgasną same. Przy wsiadaniu przekręcasz kluczyk w zapłon i się zapalają.

Też tak można, tylko wtedy nie jest to zdrowe dla aku: światła będą się włączać wraz z przekręceniem stacyjki, a nie dopiero po odpaleniu (jak to jest w opcji świateł dziennych). Także zgasną dopiero po otwarciu drzwi, a nie po zgaszeniu silnika...
No i w dzień jak jest na ON, to przygasa radio (żeby nie razić w nocy) i może być słabo widoczne. A jak sobie rozjaśnisz, to w nocy będzie razić :) Czyli codziennie albo kręcisz włącznikiem świateł, albo regulacją podświetlenia :)

Odpowiedz do tematu