Przesunięty przez: karolgt 15-10-2007, 00:06 |
[CJ4A 1.6] Tajemnicze przewody pod maską Colta CJ0 |
Autor |
Wiadomość |
lukamar [Usunięty]
|
Wysłany: 08-08-2006, 19:57 [CJ4A 1.6] Tajemnicze przewody pod maską Colta CJ0
|
|
|
Witam
W związku z tym że na samochodowych kabelkach znam się jak świnia na gwiazdach (jak mawiał poeta) chciałbym aby szanowni Forumowicze zweryfikowali to co o tych kabelkach:
(tu w zbliżeniu skąd wyłażą):
powiedział mi poprzedni właściciel. Mianowicie te 4 kabelki były podłączone do immobilizera który padł i uniemożliwiał uruchomienie auta. Ich odłączenie przywróciło sprawność colciakowi. Czy to moze być prawda? Dostałem od poprzedniego właściciela 1 kluczyk i chce go dorobić i teraz nie wiem czy immobilizer faktycznie nie działa.
Pytanie 2 - czy warto to naprawiać? Czy olać i zamontować jakieś osobne odciecie zapłonu razem z alarmem? Póki co zwinąłem i zaizolowałem końcówki tych przewodów.
Następne pytanie jest proste: co to jest?
Znajduje sie ta kostka pod kierownicą z prawej strony i wygląda jakby się coś tam należało podłączyć. Należy czy nie?
No i oświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej - czy ma osobny bezpiecznik? Obie lampki nie działają i nie wiem od czego zacząc szukanie...
Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi. Mam nadzieje że poziom moich zapytań nikogo nie zirytuje..:)
Łukasz |
Ostatnio zmieniony przez Marcin-Krak 28-10-2007, 12:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 08-08-2006, 20:07
|
|
|
Co do zdjęć to się nie wypowiem a oświetlenie tablicy sprawdź zaczynając od bezpieczników, przez masę przy listwie oświetleniowej. No i żarówki sprawdź czy nie spalone. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
cimon102 [Usunięty]
|
Wysłany: 08-08-2006, 20:29
|
|
|
Jezeli imo dziala kluczyk dorobisz w aso.Koszt chyba cos kolo 200zl, moge sie mylic. |
|
|
|
 |
lukamar [Usunięty]
|
Wysłany: 10-08-2006, 11:50
|
|
|
Witam ponownie
Dzisiaj postanowiłem sprawdzić empirycznie czy immo działa. Dorobiłem kluczyk - bez kostki. Otwiera wszystkie drzwi i kręci rozrusznikiem, ale nie odpala. Strary kluczyk pali od pierwszego przekręcenia - znaczy się immobiliser dalej działa. Dobrze wnioskuje?
W takim razie odłączone kable są od czegoś innego. Tylko od czego?
Co do żarówek oświetlających tablice rejestracyjną - były spalone jak pół mojego akademika w juwenalia. Bedę miał nauczke zeby sprawdzić najoczywistrze rozwiązania przed zaśmiecaniem forum...;p
Tajemnica kostki pod kierownicą ciągle nierozwiązana... |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
|
|
|
 |
bonio [Usunięty]
|
Wysłany: 24-11-2006, 22:00
|