Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Dylemat - dom szkieletowy czy murowany
Autor Wiadomość
PiotrBe 
Mitsumaniak
- ogrodnik

Auto: Galant 2,5 V6-24 '97
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-11-2009, 19:57   Dylemat - dom szkieletowy czy murowany

Moze juz ktoś z Was ma jakieś doświadczenie w tej kwestii.
Jakie sa plusy, a jakie minusy budowy i utrzymania domu wykonanego w technologii szkieletowej, szkielet drewniany. Jakby nie bylo w naszym kraju to wciąz rzadko spotykane rozwiązanie budowy domu, choć duzo szybsze i chyba podobne cenowo.

Pozdrawiam
i kolejny Miśkowaty: Hyundai H100, zwany pokraką

2.XII.08 Od dzisiaj tata;D

u157 
Mitsumaniak

Auto: Galant E 33, EA5W
Wysłany: 27-11-2009, 22:37   

Kiepska jakość naszego drewna, brak fachowców potrafiących dobrze zbudować dom szkieletowy, krótsza żywotność techniczna domu. Sama technologia jest ciekawa, ale jeszcze chyba musi trochę wody w Wiśle upłynąć żeby w naszym kraju z czystym sumieniem taki dom stawiać. Ja po rozterkach dotyczących wyboru technologii wybrałem klocki styropianowe i w tym temacie to możemy pogadać o szczegółach.
Życzę powodzenia.

mabda 
Prawdziwa Księżniczka
MM przez zasiedzenie

Auto: stilo 1.6 16v
Wysłany: 27-11-2009, 22:46   

moja siostra niedawno postawila dom. metoda kanadyjska czy jakos tak - szkielet drewniany, sciany z osb, wypelnione jakas wata czy pianka, na to karton gips, a na zewnatrz styropian.
budowa takiego domu jest szybsza niz murowanego. czy tansza? nie wiem, nie potrafie okreslic. ale chyba jednak wychodzi taniej.
bardzo cieplo w tym domku. przynajmniej teraz. pala tylko tyle, zeby byla ciepla woda. grzejniki sa ledwo cieple, a po domu chodzi sie w krotkim rekawku i krotkich spodenkach najlepiej.
ale budujac taki dom trzeba juz mniej wiecej znac umeblowanie - sciany, na ktorych wisza szawki kuchenne, bo one musza byc mocniejsze. do tego okresla sie, czy dom parterowy moze byc w przyszlosci rozbudowany do pietra, bo konstrukcja stropu tez inna.

mam nadzieje, ze pomoglam :)

aha - w razie wichury latwiejsza naprawa - nie trzeba ukladac cegielek. wystarczy, ze kazdy pociagnie za odpowiednia sciane i dom jak nowy ;)

romero 
Mitsumaniak

Auto: L200 INSTYLE/2008/136 KM/AT
Wysłany: 28-11-2009, 08:09   

u157 napisał/a:
Kiepska jakość naszego drewna, brak fachowców potrafiących dobrze zbudować dom szkieletowy, krótsza żywotność techniczna domu. Sama technologia jest ciekawa, ale jeszcze chyba musi trochę wody w Wiśle upłynąć żeby w naszym kraju z czystym sumieniem taki dom stawiać. Ja po rozterkach dotyczących wyboru technologii wybrałem klocki styropianowe i w tym temacie to możemy pogadać o szczegółach.
Życzę powodzenia.

Czyli mieszkasz w betonie odizolowanym styropianem.Ciekawe rozwiązanie. :twisted:

Dresu
[Usunięty]

Wysłany: 28-11-2009, 09:08   

W Ameryce stoją i mają się dobrze a zimy tam normalne a nie to co u nas. Ludzi potrafiących taki dom postawić sporo wróciło do kraju. Konstrukcja lekka i wytrzymała, łatwa w przeróbkach. Minus - brak klimatyzacji w lecie daje się we znaki. Można kupić dom w Stanach (wszystkie elementy) zapakować w kontener i wysłać do Polski.

michalp 
Mitsumaniak
Moderator CZx

Auto: Colt CZ5 1.3, Focus II TDCi
Wysłany: 28-11-2009, 13:27   

Nie zapominajcie, że drewno wymaga regularnej konserwacji.
Dobre drewno można kupić w Niemczech, tyle że będzie to kosztować - ale w takim przypadku chyba warto.

u157 
Mitsumaniak

Auto: Galant E 33, EA5W
Wysłany: 28-11-2009, 21:24   

Rozwiązanie ciekawe, szczególnie dla kogoś kto ma ochotę sam pobawić się w budowanie.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 29-11-2009, 10:50   

zalety budowy szkieletowej to:
- szybkość
- cena stanu surowego
- energooszczędność (są ciepłe)

wady:
- jakość drewna - często w reklamach firm czy na placu drewno jest super, a na budowę przyjeżdżają same sęki...
- ciężko o ubezpieczenie - pomimo impregnacji wśród ubezpieczycieli domy drewniane są palne jak beczka prochu...; więc na kredy raczej się tego nie zbuduje
- wytrzymałość - jakoś bardziej ufam solidnej murowanej konstrukcji
- problemy z szafkami - trzeba od razu wiedzieć gdzie będą wisiały meble, bo inaczej na płytach g-k nic nie powiesisz (nawe specjalne, drogie kołki nie pomogą, trzeba robić wzmocnienia na etapie budowy)
- skrzypiący sufit w przypadku domów piętrowych
- wysychające drewno się kurczy - trzeba by po 3-4 latach rozebrać i dokrecić wszystkie śruby skręcające - inaczej skrzypienie przy każdym wietrze!

podejrzewam, że większość spraw jest już na świecie rozwiązana, ale w naszych warunkach bywa różnie - np. zagranicą wszystkie ściany pokrywa się tzw. szkłem wodnym czy folią w płynie (wiaderko na 5 m2 kosztuje ok. 70-100 zł a trzeba pokryć 2x!; przeciętnie w domu jest ok. 600 m2 do pokrycia!!!! - koszty policz sam) ale w PL mało kto to robi (często tylko narożniki w łazienkach robią); a wilgoć taki dom zniszczy najszybciej

PiotrBe 
Mitsumaniak
- ogrodnik

Auto: Galant 2,5 V6-24 '97
Wysłany: 29-11-2009, 20:29   

Krzyzak napisał/a:
- problemy z szafkami - trzeba od razu wiedzieć gdzie będą wisiały meble, bo inaczej na płytach g-k nic nie powiesisz (nawe specjalne, drogie kołki nie pomogą, trzeba robić wzmocnienia na etapie budowy)

No właśnie z tym to już sie liczyłem, jakoś mało kto, podczas budowy zastanawia się, na jakiej wysokości powiesi sobie szafkę.

Krzyzak napisał/a:
wysychające drewno się kurczy - trzeba by po 3-4 latach rozebrać i dokrecić wszystkie śruby skręcające - inaczej skrzypienie przy każdym wietrze!

No, w folderach każda firma buduje z odpowiednio suszonego drewna, ale sam wiem jak to w zyciu bywa. Jedno jest pewne, na materiale mnie nikt raczej nie oszuka - jestem leśnikiem z zawdou, więc i o drewnie i jego obróbce co nie co wiem.

A może znacie kogoś kto w takim domu mieszka, bo mi najbardziej chodzi o jakieś wskazówki wynikłe z własnych doświadczen, niż to co piszą na strona internetowych mających głównie na celu reklamowanie produktów czołowych firm zajmujących się budownictwem.

Pozdrawiam
i kolejny Miśkowaty: Hyundai H100, zwany pokraką

2.XII.08 Od dzisiaj tata;D

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 29-11-2009, 20:33   

Krzyzak napisał/a:
jakość drewna - często w reklamach firm czy na placu drewno jest super, a na budowę przyjeżdżają same sęki...

Moja siostra ma dom zbudowany wedłu oryginalnej kanadyjskiej instrukcji jak zbudowac dom energooszczędny w konstrukcji drewnianej. Postawił go mój Ojciec.
Drewno sami suszyli, impregnowali cisnieniowo i mimo tego, że mineło juz 10 lat wciąż nie cierpia na problemy opisane przez Ciebie Darku.

Nie wiem czy została w domu ta instrukcja, ale jak będe w Koszalinie na Boże Narodzenie moge poszukać.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

sruba 
m3m&mitsumaniak
football is a drug

Auto: Toyota Auris II TS
Wysłany: 29-11-2009, 20:48   

Krzyzak napisał/a:
więc na kredyt raczej się tego nie zbuduje

właśnie wypłaciłem II transzę na budowę takiego domu. więc nie masz racji.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 29-11-2009, 20:50   

znajdźcie mi tartak w pomorskim, gdzie ciśnieniowo suszą i impregnują drewno :)
ponadto często na więźbę dają już zwykłe drewno - sezonowane 2-3 lata i impregnowane zanurzeniowo - takie drewno podczas budowy potrafi nasiąknąć (przecież są też deszczowe dni :P ) i potem wysychając dawać takie efekty

jak u siebie kładłem wełnę (rok po zrobieniu stanu surowego) to wszystkie śruby w murłatach były luźne - można było dokręcać ręką

pisałem głównie o praktyce a nie teorii...

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 29-11-2009, 20:52   

Krzyzak napisał/a:
podejrzewam, że większość spraw jest już na świecie rozwiązana, ale w naszych warunkach bywa różnie - np. zagranicą wszystkie ściany pokrywa się tzw. szkłem wodnym czy folią w płynie (wiaderko na 5 m2 kosztuje ok. 70-100 zł a trzeba pokryć 2x!; przeciętnie w domu jest ok. 600 m2 do pokrycia!!!! - koszty policz sam) ale w PL mało kto to robi (często tylko narożniki w łazienkach robią); a wilgoć taki dom zniszczy najszybciej

To dla mnie przesada, często z zewnątrz jest wełna i tynk wiec nie widzę potrzeby dodatkowej hydroizolacji.

W środku to jak najbardziej hydroizolacja w łazienkach, i w kuchni koło wody. Co do pokoi to nie są one raczej żródłem wilgoci. Tak by sie działo w większości domów z chłonnym matriałem w ścianach i tynkiem gipsowym.
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

pawel129
[Usunięty]

Wysłany: 29-11-2009, 21:07   

mój wujek wybudował taki dom w wakacje i właśnie się do niego wprowadza. Parter + poddasze, w sumie ok 120m2. Sciany zewnętrzne zbudowane z pustaka. Góra, czyli ścianki działowe, zewnętrzne oraz podłoga wykonana z drewna.
Krzyzak napisał/a:
- jakość drewna - często w reklamach firm czy na placu drewno jest super, a na budowę przyjeżdżają same sęki...

racja. Tutaj trzeba uważać co dostawca próbuje nam wciskać
Krzyzak napisał/a:
- ciężko o ubezpieczenie - pomimo impregnacji wśród ubezpieczycieli domy drewniane są palne jak beczka prochu...; więc na kredy raczej się tego nie zbuduje

nieprawda, dostał kredyt na hipoteke bez problemu.
Cytat:
- skrzypiący sufit w przypadku domów piętrowych

no i to jest wg mnie największy minus.... chodzenie na po poddaszu słychać donośnie. Tak samo izolacja dźwięków między pomieszczeniami które odgradzają drewniane ścianki działowe też jest znacnzie niższa od murowanych.

Pozatym w domku cieplutko i kosztował znacznie taniej niż w przypadku murowania całości.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 29-11-2009, 21:11   

Marcin - ja nie pisałem o stronie zewnętrznej! - 600 m2 ścian w domku o powierzchni 200 m2 to standard (z sufitem włącznie).
A co do wilgoci w pokoju - ile razy miałeś mokre szyby od środka w sypialni? - jak dom jest szczelny (a nowe domy takie są), to jednej nocy naprawdę sporo się tam wilgoci zbiera... Zresztą - zapytam - dawałeś paraizolację na wełnę w pokojach??? jeśli tak to po co, skoro twierdzisz, że w pokoju nie będzie wilgoci? :P

[ Dodano: 29-11-2009, 21:13 ]
pawel129 napisał/a:
nieprawda, dostał kredyt na hipoteke bez problemu.

a czy ja napisałem ciężko, czy że niemożliwe? - przemyśl wypowiedź zanim kategorycznie coś napiszesz
no i pytanie - na hipotekę tego drewnianego domu?

Odpowiedz do tematu