stuki w zawieszeniu |
Autor |
Wiadomość |
boniu123
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi carisma
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 29-11-2009, 20:02 stuki w zawieszeniu
|
|
|
witam mam taki problem moja carisma została sprowadzona z niemiec i tam tez została obnizona, mam taki problem iz jak spadnie deszcz to z przodu słychać stuki coś jak by sprężyny ale jak jest sucho tego nie ma. Stacja diagnostyczna nic nie wykazała. myślałem że to może amory wymieniłem na kayaba i nadal to samo ale i tak stare amorki miały same w sobie stuk ale podobno fabryczne tak mają.
czy ktoś wie co to może być
proszę o pomoc
dzięki |
|
|
|
 |
adaśko
Mitsumaniak
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 163KM
Pomógł: 11 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 590 Skąd: bielsk podlaski
|
Wysłany: 29-11-2009, 21:26
|
|
|
pewnie na mocowaniach spreżyn tobie stuka bo czesto jak zaleci tam błoto to zdarzaja sie takie stuki nietylko w przednim zawieszeniu ale w tylnim tez.najlepiej wyjac sprezyny i zobaczyc jak wyglada mocowanie. |
|
|
|
 |
scaniol
Forumowicz
Auto: carisma 1.8 GDI
|
Wysłany: 29-11-2009, 23:29
|
|
|
boniu123 nic z tym nie zrobisz ( tylko wymiana sprężyn na normalne ) , parę lat temu miałem toyotę carinę na takich sprężynach i dokładnie tak samo było po deszczu lub przejechaniu przez kałuże - stuki , puki jak w starym trupie . denerwowało mnie to i po wymianie na normalne cisza ............... , w niskich sprężynach leży zwój na zwoju i dlatego jest taki efekt . |
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 30-11-2009, 10:05, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
kris80
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 16V (GLS) 97r.
Pomógł: 25 razy Dołączył: 11 Sie 2007 Posty: 727 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 30-11-2009, 08:44
|
|
|
Jest sposób żeby pozbyć się tego trzeszczenia po deszczu. Wyjmij sprężyny i naciągnij na nie wąż ogrodowy lub coś podobnego. Wtedy piach nie bedzie trzeszczał o gumę. |
_________________ Tylko Mitsu
 |
|
|
|
 |
kamasxxx
Mitsumaniak Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Carisma 1,8 GDI
|
Wysłany: 30-11-2009, 23:04
|
|
|
Podepnę sie do tematu
Dziś coś się stało i nagle zaczęło mi podczas jazdy szumieć w rytm nie wiem czy to hamulce czy co innego ale gdy jadę wolniej szumienie nadal jest tylko w mniejszych odstępach początkowo myślałem że klocki się przegrzały ale po ok 3 godzinach ciągle tak samo |
_________________ Renault 19 GTD ---> Mitsubishi Carisma GDI---> ??
 |
|
|
|
 |
boniu123
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi carisma
|
Wysłany: 01-12-2009, 19:57
|
|
|
ok dzięki chłopaki ja tez stawiałem na sprężyny ale chciałem sie upewnić czy ktoś miał podobny problem jak wymienie sprężyny to napisze czy jest już dobrze
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Wojtas24
Forumowicz Wojtek

Auto: Mitsu Carisma 1.8GDI 98r.
|
Wysłany: 06-12-2009, 21:27
|
|
|
boniu123 mam identyczny problem a mam standardowe spreżyny i u mnie jest tak samo jak u Ciebie jak jest ciepło jest oki ale jak dostanie wilgoci to stuka. Na forum wyzej koledzy tez opisywali ten problem i prawdopodobnie jest to guma na ktorej opieta sie spreżyna i amortyzator. Poruszyłem ten temat i czekam na odpowiedzi. Pozdrawiam |
|
 |
|