Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zakup (leasing) Lancera - który leasingodawca jest ok
Autor Wiadomość
krzycho81 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-11-2009, 17:32   

JCH napisał/a:
Co to znaczy "odliczyć dochodówkę"

Wartość samochodu wynosi np 66000 brutto. Od tego odliczasz w przypadku samochodu ciężarowego 22% VAT. Kwota netto wynosi 54098. Dodatkowo zakładamy że do Urzędu Skarbowego w bieżącym roku rozliczeniowym wpłaciłeś jakąś wartość podatku dochodowego. W przypadku zakupu na kredyt dodatkowo możesz od kwoty netto odliczyć 19% podatku dochodowego (podatek liniowy), czyli 10278 zł i to odliczysz jednorazowo a nie w ratach jak to jest w przypadku leasingu. Ufff. :)

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 29-11-2009, 18:09   

krzycho81 napisał/a:
Kwota netto wynosi 54098. Dodatkowo zakładamy że do Urzędu Skarbowego w bieżącym roku rozliczeniowym wpłaciłeś jakąś wartość podatku dochodowego. W przypadku zakupu na kredyt dodatkowo możesz od kwoty netto odliczyć 19% podatku dochodowego (podatek liniowy), czyli 10278 zł i to odliczysz jednorazowo a nie w ratach jak to jest w przypadku leasingu. Ufff.
Czyli mówisz o jednorazowej amortyzacji. Nie wolno samochodu amortyzować w ten sposób. Masz na to jakiś przepis :?:

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

krzycho81 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8
Wysłany: 30-11-2009, 11:19   

JCH napisał/a:
Czyli mówisz o jednorazowej amortyzacji. Nie wolno samochodu amortyzować w ten sposób. Masz na to jakiś przepis :?:

Jestem po konsultacji z księgową i sytuacja wygląda następująco. Zgodnie z ustawą o podatku VAT możesz odpisać ww podatek. Zgodnie z ustawą o podatku dochodowym samochód ciężarowy to taki który część ładunkową ma oddzieloną trwałą przegrodą i jego część ładunkowa wynosi powyżej 51% oraz posiada ważne badanie techniczne na ciężarówkę. Wydawać by się mogło, że tak jak napisałeś pełna amortyzacja jest niemożliwa. Ale z uwagi na to, że ustawy są nieścisłe możesz zwrócić się do US o wydanie opinii (interpretacji przepisów) czy oby nie dało się od samochodu osobowego z kratkę vel ciężarówkę odpisać jednorazowo dochodówki. Jeżeli opinia jest pozytywna to na jej podstawie zwracasz się z błagalną prośbą o jednorazową amortyzację no i z tego co wiem udaje się.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 30-11-2009, 16:43   

krzycho81 napisał/a:
Zgodnie z ustawą o podatku dochodowym samochód ciężarowy to taki który część ładunkową ma oddzieloną trwałą przegrodą i jego część ładunkowa wynosi powyżej 51% oraz posiada ważne badanie techniczne na ciężarówkę. Wydawać by się mogło, że tak jak napisałeś pełna amortyzacja jest niemożliwa. Ale z uwagi na to, że ustawy są nieścisłe możesz zwrócić się do US o wydanie opinii (interpretacji przepisów) czy oby nie dało się od samochodu osobowego z kratkę vel ciężarówkę odpisać jednorazowo dochodówki.
Też przejrzałem co nieco na ten temat i znalazłem, że z jednorazowej amortyzacji wyłączone są samochody osobowe. Czyli tu już wiemy - osobówka odpada. Natomiast jest też interpretacja co zalicza się do samochodów osobowych:
Cytat:
Od 1 stycznia 2007 r. stosować należy definicję samochodu osobowego, znajdującą się w ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych.

Samochód osobowy jest to pojazd samochodowy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 tony, konstrukcyjnie przeznaczony do przewozu nie więcej niż 9 osób łącznie z kierowcą, z wyjątkiem:

* pojazdu samochodowego mającego jeden rząd siedzeń, który oddzielony jest od części przeznaczonej do przewozu ładunków ścianą lub trwałą przegrodą, klasyfikowanego na podstawie przepisów prawa o ruchu drogowym do podrodzaju: wielozadaniowy, van,
* pojazdu samochodowego mającego więcej niż jeden rząd siedzeń, które oddzielone są od części przeznaczonej do przewozu ładunków ścianą lub trwałą przegrodą i u którego długość części przeznaczonej do przewozu ładunków, mierzona po podłodze od najdalej wysuniętego punktu podłogi pozwalającego postawić pionową ścianę lub trwałą przegrodę pomiędzy podłogą a sufitem do tylnej krawędzi podłogi, przekracza 50 % długości pojazdu; dla obliczenia proporcji, o której mowa w zdaniu poprzednim, długość pojazdu stanowi odległość pomiędzy dolną krawędzią przedniej szyby pojazdu a tylną krawędzią podłogi części pojazdu przeznaczonej do przewozu ładunków, mierzona w linii poziomej wzdłuż pojazdu pomiędzy dolną krawędzią przedniej szyby pojazdu a punktem wyprowadzonym w pionie od tylnej krawędzi podłogi części pojazdu przeznaczonej do przewozu ładunków,
* pojazdu samochodowego, który ma otwartą część przeznaczoną do przewozu ładunków,
* pojazdu samochodowego, który posiada kabinę kierowcy i nadwozie przeznaczone do przewozu ładunków jako konstrukcyjnie oddzielne elementy pojazdu,
* pojazdu samochodowego będącego pojazdem specjalnym w rozumieniu przepisów prawa o ruchu drogowym o przeznaczeniach wymienionych w załączniku nr 9 do ustawy o podatku od towarów i usług,

i wg tej interpretacji (pomijam inne kwestie - Mały Podatnik, itd.) oraz tego, co napisałeś powyżej to samochód z kratką nie łapie się na te wyłączenia. Ale jak wiemy takie interpretacje rządzą się swoimi prawami :?

To może inaczej - kto ma samochód z kratą - powiedzcie jak amortyzujecie go w swojej działalności :?:

Bart2001 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback Invite 1,8
Wysłany: 31-12-2009, 12:40   

Witam,
właśnie jestem na etapie kupna lancera przez leasing. jako że zawodowo zajmuje się księgowością to może nieco wyjaśnień. Przy leasingu w podatku dochodowym odliczamy raty pomniejszone o podatek VAT (pełną kwotę jeżeli cięzarowy, 60% przy osobowym do 6 tys.). A zatem można powiedzieć że samochód rozliczamy tak długo na jaki okres mamy leasing. Przy zakupie na kredyt samochód staje sie naszą własnością i musimy go wciągnąć do środków trwałych i amortyzujemy go przez 5 lat. W przypadku lancera jak napisała kolega powyżej nie ma mozliwości jednorazowej amortyzacji. Jeżeli samochód kupujemy na kredyt to amortyzujemy go tak samo. Szybsza spłata rat (np. 5 rat do przodu) powoduje jedynie szybsze zaliczenie odsetek od tego kredytu w terminie zapłaty. Jeżeli chodzi o rodzaj kredytu to możemy również wliczać koszty odsetek i prowizji od kredytu gotówkowego, samochodowego jeżeli został przeznaczony na zakup samochodu. Żeby nie było wątpliwości to najlepiej jak w umowie kredytowej jest wpisany ten cel.
Aha mój leasing to 109,2% na 3 lata w BZ WBK czyli chyba ok. :biggrin:

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 31-12-2009, 14:30   

Bart2001 napisał/a:
Przy zakupie na kredyt samochód staje sie naszą własnością i musimy go wciągnąć do środków trwałych i amortyzujemy go przez 5 lat. W przypadku lancera jak napisała kolega powyżej nie ma mozliwości jednorazowej amortyzacji.
Bart2001, czy mógłbyś w wolnej chwili podrążyć nieco temat kiedy, w jakich przypadkach samochód ciężarowy można amortyzować jednorazowo? I czy pod to pojęcie (dla celów jednorazowej amortyzacji) podlegać będzie samochód "osobowy z kratą" taki jak np. Lancer, Outlander, itp. :?:

Bart2001 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback Invite 1,8
Wysłany: 31-12-2009, 15:25   

samochody typu lancer, outlander nie kwalifikują się do jednorazowej amortyzacji, gdyż nie spełniaja definicji samochodu osobowego określonego w ustawie o podatku dochodowym. W skrócie można powiedzieć że te warunki spełniają samochody od których mozna było odliczyć w całości VAT prze wyrokiem ws. Magoory, czyli przed powrotem "kratki". Są to np. pickupy (L200, navarra, skoda pickup itp), vany których przestrzeń bagażowa jest większa od przestrzeni pasażerskiej (czyli np. samochody z jednym rzędem siedzeń np. punto van, panda van i inne tego typu wynalazki). Z mitsubishi to kwalifikuje się do jednorazowej amortyzacji z tego co się orientuję tylko L200.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 31-12-2009, 18:09   

Dzięki - o takie wyjaśnienie (łopatologiczne ;) ) mi chodziło.

Odpowiedz do tematu