Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
chip tuning carisma di-d
Autor Wiadomość
andi3030 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 D-ID
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-09-2009, 22:33   chip tuning carisma di-d

Czy moze mi ktos powiedziec czy chip tuning tak zwany box tuning żeczywiscie działa?
istnieje box do silnika o kodzie F9Q1 lub Q2 i wedle producenta ze 115 fabrycznych koni potrafi zrobic 137,a przy tym oszczednosc paliwa do 15 %.co jest juz bardzo dziwne.

Manysh
[Usunięty]

Wysłany: 23-09-2009, 23:18   

te wszystkie chipy, to jak octan booster lejesz do baku, cos tam niby daje, pozniej remont silnika ...

misiux24 
Nowy Forumowicz
Maniak

Auto: Mitsubishi Eclipse 4G 2007 2.4
Wysłany: 01-12-2009, 14:32   chip tuning carisma di-d

Zgadzam się - mam Cari z tzw. BOX`em - co do mocy ciężko powiedzieć, ale moment ruszania i płynność jazdy przy box`ie jest rewelacją!!!

Spadek paliwa owszem - jesli jezdzisz spokojnie i nie szalejesz powyżej 100 km/h spadek jest - mi średnio spala 5,4 L/100km. Wystarczy jednak docisnąć gaz by spalanie poszł nawet do 9,4 L/100km. Morał taki ze jak wolno to oszczędniej z BOX`em a jak szbko to pali więcej.

Co do remontów silnika to tujest racja - trzeba być pewnym, że czeka nas wymiana/regeneracja turbiny (musi być podciągnięta do BOX`a) znacznie szybciej niż z nirmalnym silnikiem. Co do pozostałych elementów silnika to nie wiem - mi po za turbinką "jeszcze" nic nie szwankowało odpukać.

Pozdrawiam

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 01-12-2009, 15:52   

andi3030 napisał/a:
Czy moze mi ktos powiedziec czy chip tuning tak zwany box tuning żeczywiscie działa?

dziala na powolne usmiercanie silnika
jesli chesz podniesc KM i Nm to tylko zmiana oprogramowania (mapy) silnika, box (chip) to najwieksza kupa jaka mozesz zalozyc do auta.

pawela 
Mitsumaniak

Auto: 330i & ix20
Wysłany: 01-12-2009, 16:28   

Grześku chipował profesjonalnie swoją cari, uderzcie do niego

mar01cin 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma97r1,6 16v
Wysłany: 10-12-2009, 08:33   

NIe wiem jak z boxem ale ja sie w to nie bawie najlepsza sprawa jak chcesz miec wiekszą moc to....zmien silnik:) najlepiej na taki z wersji MSX 1.8 DOHC 140KM mało ich było bo silniki troche niedopracowane powyżej 230tys km popychacze stukają na zimnym

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 10-12-2009, 09:21   

mar01cin napisał/a:
NIe wiem jak z boxem ale ja sie w to nie bawie najlepsza sprawa jak chcesz miec wiekszą moc to....zmien silnik:)

jak nie wiesz to po co piszesz?

mar01cin 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 10-12-2009, 11:09   

arturro napisał/a:
mar01cin napisał/a:
NIe wiem jak z boxem ale ja sie w to nie bawie najlepsza sprawa jak chcesz miec wiekszą moc to....zmien silnik:)

jak nie wiesz to po co piszesz?

Moze po to zeby zniechęcic kolege przed kupnem badziewia?

pawela 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-12-2009, 11:40   

badziewia? 4G93 to silnik montowany prze dekady w colcie, galancie, lancerze, carismie, space starze, space runnerze. Fajnie, że mitsu do tylu modeli wkładał badziwie :lol:
Popychacze klepią, to typowe dla 4G93 DOHC, nie wpływa to na spadek trwałości, to normalne zużycie eksploatacyjne.
mar01cin napisał/a:
powyżej 230tys km popychacze stukają na zimnym

ekspercie, czyli przy 229 999km jest cisza? :D
Zmiana oleju, a jak nie to wymiana popychaczy i po kłopocie

mar01cin 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 10-12-2009, 17:01   

kolego ja jestem pelen podziwu dla tego silnika a badziewiem nazwałem boxy wszelkiego trodzaju jakie mozna dostac od niby specow na allegro a silnik jest ok prawda im lepszy olej i w pore zmieniany tym dluzsza zywotnosc ale fakt ze to jest drobna wada tych silnikow

pawela 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-12-2009, 20:39   

mar01cin napisał/a:
kolego ja jestem pelen podziwu dla tego silnika a badziewiem nazwałem boxy wszelkiego trodzaju jakie mozna dostac od niby specow na allegro a silnik jest ok prawda im lepszy olej i w pore zmieniany tym dluzsza zywotnosc ale fakt ze to jest drobna wada tych silnikow

czyli zwracam honor, z kontekstu wynikało inaczej

Odpowiedz do tematu