Zgasł i nie chce zapalic!!! 1g 1990rok 6bolt |
Autor |
Wiadomość |
mlody321 [Usunięty]
|
Wysłany: 04-11-2009, 16:32 Zgasł i nie chce zapalic!!! 1g 1990rok 6bolt
|
|
|
Mam taki problem: Niedawno wymieniałem ecu i kondensatory w nim bo w starym sie rozlaly.
Po wymianie wszystko bylo ok kilkadni jezdzilem az dzisiaj nagle mi zgasl jakby zabraklo pradu ale podswietlenie zegarow dziala i nie chodzi obrotomiez jak mam auto dalej na biegu podczas jazdy. Po zatrzymaniu sie za chwile odpalal potem jezdzilem jeszcze troche az zdechl do reszty. ECU wykrecilem i raczej nic tam spalonego nie widzialem tylko wydobywal sie dziwny piszczacy dzwiek z jakiegos sterownika obok ecu jak go rozebralem to w srodku sa 2 elektro magnesy i jeden normalnie załancza a drugi zaczyna wibrować i wydaje pisk...... Udało mi sie kupic całe takie ,,urządzenie,, i jest tak samo za co jest to odpowiedzialne?? Jeszcze jak probowalem go odpalic na poczotku i nagle odpalal to obrotomierz cos tam skakal a jak juz nie chcial odpalic to wskazowka stała w miejscu. |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 72 razy Dołączył: 06 Wrz 2006 Posty: 3214 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 04-11-2009, 17:02
|
|
|
Obrotomierz wskazuje na to że padł Power Tranzystor, znajduje się zaraz obok cewki, przyręcony do bloku silnika
Poczytaj również to: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=44138 |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
mlody321 [Usunięty]
|
Wysłany: 04-11-2009, 17:36
|
|
|
W tym poscie za duzo nie wyczytalem.... jutro wymontuje power tranzystor i pojade wymienicten sterownik na niego skoro moj jest dobry i sprobuje zapalic |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

|
Wysłany: 04-11-2009, 17:37
|
|
|
mlody321 napisał/a: | W tym poscie za duzo nie wyczytalem |
W tym poście masz napisane co trzeba sprawdzić |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
mlody321 [Usunięty]
|
Wysłany: 04-11-2009, 17:52
|
|
|
aha to troche duzo wiecjutro zlapiesie za diode i zaczne stukac bledy od tego zaczne
[ Dodano: 02-12-2009, 13:43 ]
Wymieniłem power tranzystor i obrotomierz reaguje na kręcenie rozrusznikiem czasem zapala na 2sek nie na wszystkie gary i gasnie. Jak podlacze diode to mruga szybko cały czas a jak wyjme kluczyk to mruga dalej do momentu az pstryknie ten przekaźnik przy ecu. Czyli co znowu ecu?? |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

|
Wysłany: 02-12-2009, 15:17
|
|
|
mlody321, a jak się zachowuje kontrolka Check Engine ?? Mruganie diody cały czas jest mocno niepokojące i wskazuje na awarię ECU. |
Renault Megane Gtline
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
mlody321 [Usunięty]
|
Wysłany: 02-12-2009, 15:20
|
|
|
Napewno sie zapala ale nie wiem czy gasnie bo nie pamietam. Znowu ładuje aku i sprawdze iskre.
Na mekp wyczytałem ze jak mruga to nie ma bledow i ze po odlaczeniu aku one sie kasuja i dlatego ich nie ma. Ja kilka razy juz odlanczalem aku i stal po kilka dni z odpietym. |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

|
Wysłany: 02-12-2009, 15:30
|
|
|
mlody321 napisał/a: | Napewno sie zapala ale nie wiem czy gasnie bo nie pamietam. |
Sprawdź, powinna zgasnąć po kilku sekundach.
Jeśli nie zgaśnie tzn. że są nowe błędy.
Czy wymieniłeś ten przekaźnik ??
Napisz na forum regionalnym Wrocławskim prośbę o pomoc w diagnozie, ktoś napewno w Twoim regionie ma program który zbada dogłębniej ECU. |
Renault Megane Gtline
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
mlody321 [Usunięty]
|
Wysłany: 02-12-2009, 15:45
|
|
|
Te przekazniki mam 2 i naq jednym jak i drugim lipa nie zapala a ce wydaje mi sie ze raczej gasnie bo kilka razy wlanczalem i wylanczalem kluczyk i pamietam ze mrugala tylko kontrolka od pasow |
|
|
|
 |
barteski
Forumowicz
Auto: 1G TURBO 1G N/A
Pomógł: 6 razy Dołączył: 18 Lis 2009 Posty: 264 Skąd: okolice WROCŁAWA
|
Wysłany: 02-12-2009, 15:50
|
|
|
mlody321, ja tez jestem z wrocławia morzemy sie kiedys ustawic i posprawdzac razem morze sie cos wymysli |
|
|
|
 |
mlody321 [Usunięty]
|
Wysłany: 02-12-2009, 15:56
|
|
|
barteski, Fajnie by bylo tylko ze ja jutro rano ide do szpitala na operacje wycieciadysku wiec pewnie bede nie nachodzie jak ecli przez pare dni . A masz czym zczytac bledy z ecu ??
Jeszcze glupie pytanko na jaki klucz jest swieca?? |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

|
Wysłany: 02-12-2009, 16:07
|
|
|
mlody321, najlepiej jak z barteski, się spotkacie i coś wydumacie na real'u w takich sytuacjach wirtualnie ciężko. mlody321 napisał/a: | Jeszcze glupie pytanko na jaki klucz jest swieca?? |
Świeca jest na klucz do świec "tych większych" i posiada specjalną gumkę która po wykręceniu "przytrzyma" świece. Nie próbuj wykręcać zwykłym kluczem ponieważ później jej nie wyciągniesz, a wkręcenie może się zakończyć zepsuciem gwintu w głowicy. |
Renault Megane Gtline
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
mlody321 [Usunięty]
|
Wysłany: 02-12-2009, 16:16
|
|
|
no to juz chyba musze sobie co najmniej na tydzien odpuscic bo dzisiaj juz nic nie zdzialam. barteski, Odezwe sie jak juz odpale siebie i powalczymy z miskiem |
|
|
|
 |
barteski
Forumowicz
Auto: 1G TURBO 1G N/A
Pomógł: 6 razy Dołączył: 18 Lis 2009 Posty: 264 Skąd: okolice WROCŁAWA
|
Wysłany: 03-12-2009, 22:53
|
|
|
mlody321, swieca jest na 21 a wyjmóje sie ja jak nie kluczem to kablem od swiec ale lepiej nieruszaj jak juz wydobrzejesz zobaczymy co jest grane albo co nie jest jak by co czekam na znaka sygnał |
|
|
|
 |
mlody321 [Usunięty]
|
Wysłany: 07-12-2009, 13:03
|
|
|
Ja juz na chodzie i diagnoza taka ze jest iskra ale na dwoch pierwszych cylindrach od strony rozrzadu a na tych po lewej nie ma czyli cewka?? |
|
|
|
 |
|