Test Ralliart vs Impreza vs Focus ST |
Autor |
Wiadomość |
kaeres [Usunięty]
|
Wysłany: 03-12-2009, 10:33 Test Ralliart vs Impreza vs Focus ST
|
|
|
Czy na prawdę aż takim niewypałem jest Ralliart ?
W Top Gear (polskie wydanie gazety) też nie pozostawiają złudzeń, że Ralliart nie jest udanym samochodem.
http://www.auto-motor-i-s...X-STI-8029.html
Czyli albo zwykły Lancer albo EVO.
Możecie się do tego jakoś odnieść ? |
|
|
|
 |
gres
Forumowicz
Auto: galant E88A
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 03-12-2009, 10:44
|
|
|
w tvn turbo również wypadł bardzo źle. W sumie się nie dziwie - jestem zwolennikiem skrajności, jeżeli coś ma być sportowe to do końca a jeśli dupowóz to do końca. Auta do wszystkiego są tak naprawdę do niczego. |
_________________  |
|
|
|
 |
kaeres [Usunięty]
|
Wysłany: 03-12-2009, 10:46
|
|
|
No ale Focus ST, Golf GTI czy GTD to dupowozy rodzinne ale oferują znacznie więcej niż Ralliart. |
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Pomógł: 26 razy Dołączył: 16 Lis 2008 Posty: 1733 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 03-12-2009, 11:21
|
|
|
Należy jeszcze zwrócić uwagę na cenę, Ralliarta można mieć za 115000 zł z wyposażeniem porównywalnym z Subaru za 150000. Jak dla mnie konkurentem jest tylko Focus ST (w tej grupie cenowej), ale on ma napęd tylko na przód. Tak więc 15000 zł różnicy za napęd 4x4 jest moim zdaniem uzasadnione. Szkoda tylko, że Ralliart jest trochę mułowaty (podobnie jak wersja cywilna ) |
|
|
|
 |
czarnuch23
Mitsumaniak Jaszczomp:>

Auto: Outlander 2.0T
Pomógł: 22 razy Dołączył: 25 Cze 2006 Posty: 771 Skąd: WAWA
|
Wysłany: 03-12-2009, 11:46
|
|
|
po raz kolejny porownania samochodow tego typu na kresce.
JAK to mawial pewien rajdowiec:
"proste sa dla szybkich aut a zakrety dla szybkich kierowcow"
Ford ST nie dorasta do piet ani dla subaru ani Mitsu.
Pazory te auta pokaza na kretej drodze ze zmienna przyczepnoscia.
Przy mocy ponad 200koni na osce skrzynia musi miec szpere zeby to jakos jezdzilo i zaden zawias nie da tego w zakrecie co da naped na 4 lapy- pomijajac juz walke jaka stoczy kierowca z autem.
Pare zakretow troche wilgoci albo jakis zwirek i focus odpadnie w przedbiegach. Prawa fizyki sa okrutne- a nic lepszego niz naped na 4 lapy jeszcze nie ma. |
_________________ http://www.3xl.in.lublin....lcik-czarnuch23 |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 03-12-2009, 13:33
|
|
|
czarnuch23 napisał/a: | nic lepszego niz naped na 4 lapy jeszcze nie ma. |
szczegolnie w polaczenu ze skrzynia jaka oferuje mitsu do tego modelu |
|
|
|
 |
Pawcho
Forumowicz Pawcho
Auto: Lancer 1.8 SB Intense
Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Kwi 2009 Posty: 265 Skąd: Sieradz
|
Wysłany: 04-12-2009, 14:01
|
|
|
No chyba, że nowa Mazda 3 MPS W sumie świetne osiągi,doskonałe wyposażenie i cena też niczego sobie. |
|
|
|
 |
kaeres [Usunięty]
|
Wysłany: 04-12-2009, 14:19
|
|
|
arturro napisał/a: | czarnuch23 napisał/a: | nic lepszego niz naped na 4 lapy jeszcze nie ma. |
szczegolnie w polaczenu ze skrzynia jaka oferuje mitsu do tego modelu |
No właśnie - dwusprzęgłowa, która w teorii powinna być szybka, a w rzeczywistości bardzo obniża osiągi samochodu. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 04-12-2009, 14:27
|
|
|
kaeres napisał/a: | No właśnie - dwusprzęgłowa, która w teorii powinna być szybka, a w rzeczywistości bardzo obniża osiągi samochodu. |
Z tego co ludzie bardziej przetestowali ten samochód można stwierdzić że obniża start na 1 biegu (żeby chronić sprzęgło) a potem jest już tylko lepiej. Bardziej ciekawi stwierdzenie o nietrafionych decyzjach w trybie automatycznym....
Druga ciekawostka to mizerna elastyczność (w końcu silnik mniej wysilony niż w EVO a elastyczność na bankier?), oraz to co napisali o odgłosach pracy na wysokich obrotach nowej jednostki.
Najbardziej dziwi stwierdzenie że RalliArt jest podsterowny.... Zważywszy na to że ma ACD (czyli można zeszperować centralny dyfer) ten fakt trochę dziwi... Ciekawe czy jest jakaś zasadnicza różnica że testowali SB a nie sedana... |
|
|
|
 |
tomekrvf
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Pomógł: 48 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 2309 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 04-12-2009, 23:04
|
|
|
krzychu napisał/a: | Najbardziej dziwi stwierdzenie że RalliArt jest podsterowny.... |
Jest. Idzie przez przód jak wściekły. |
|
 |
banzajek
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer Evo X GSR
Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Lis 2008 Posty: 159 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 05-12-2009, 00:00
|
|
|
arturro napisał/a: | czarnuch23 napisał/a: | nic lepszego niz naped na 4 lapy jeszcze nie ma. |
szczegolnie w polaczenu ze skrzynia jaka oferuje mitsu do tego modelu | Nie wiem jak jest w RalliArcie ,ale w Evo X MR chlopaki po zmianie oprogramowania skrzyni calkiem ladniej wyciagaja z tego samochodu wiec nie skazywalbym tego na porazke. |
|
|
|
 |
piomic
Forumowicz

Auto: Lancer 1,8 Intense 2008
Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Sie 2008 Posty: 737 Skąd: wiesz, że ja to ja?
|
Wysłany: 06-12-2009, 09:49
|
|
|
A czy na treść artykułu nie ma wpływu zawartość reklamowa? Jakoś tylko subaru i ford mi wyskakują... |
|
|
|
 |
plbarti
Forumowicz

Auto: Sportback&Outlander
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Kwi 2009 Posty: 87 Skąd: biegun zimna
|
Wysłany: 06-12-2009, 11:58
|
|
|
ralliart tak jak evo powinien mieć wybór między dwoma skrzyniami biegów , z manualem byłby "nieco" tańszy a przez to bardziej konkurencyjny |
|
|
|
 |
capelush
Mitsumaniak
Auto: Lancer EVO MR touring '10
|
Wysłany: 07-12-2009, 21:10
|
|
|
pozwole sobie sie wtracic. mialem okazje jezdzic lancerem ralliart sedan i focusem st.
jestem mitsumaniakiem i jako drugie auto mam lancera 2.0 cso. i powiem niestety tyle. wybralem focusa st- koncowa kwota to 103 tys pln po negocjacjach za pelna wersje bez skory i navi w kolorze orange- mitsu jest ok-ale tylko tyle. sorry ale nie przekonuje mnie jezdzenie tego auta i naped na 4 kola skoro skrzynia nie domaga i sie gubi. fotele to samo do bani- nie mowiac o dzwieku sinika. hamulce tez kiszka- auto ciezkie 240 km a hamulce po paru zakretach stracily moc.
nawet u dealera sie smieja ze evo z ta skrzynia sie nie sprzedaje a duzo jej naprodukowali i wymyslili ralliart'a zeby wlozyc skrzynie. takze no comment.
niestety pomimo milosci do mitsu wybralem tylko forda - jak ma byc dobry lancer to tylko niestety evo ale GSR |
_________________ It's Not Over
 |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 07-12-2009, 21:17
|
|
|
capelush napisał/a: | skoro skrzynia nie domaga i sie gubi. |
Możesz sprecyzować co z nią nie tak?
capelush napisał/a: | hamulce tez kiszka- auto ciezkie 240 km a hamulce po paru zakretach stracily moc. |
W Outku też nie wytrzymują więc to nie dziwi. |
|
|
|
 |
|