Montaż świateł dziennych |
Autor |
Wiadomość |
M@dF
Forumowicz

Auto: MSW 2.4 GDI Motion Plus
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-12-2009, 10:15 Montaż świateł dziennych
|
|
|
Witam.
Czy orientujecie się gdzie znajdę w Spejsie plus, na którym pojawia się napięcie po przekręceniu kluczyka? Chcę podpiąć światła dzienne, żeby zapalały się od razu po przekręceniu kluczyka na wyłączonych światłach. Najlepiej bez rozbierania połowy auta.
Pozdrawiam |
|
 |
banzajek
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer Evo X GSR
Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Lis 2008 Posty: 159 Skąd: Warszawa
|
|
|
|
 |
M@dF
Forumowicz

|
Wysłany: 06-12-2009, 19:34
|
|
|
Dzięki za chęci ale linki nie działają. |
|
 |
Harry79
Mitsumaniak Diamonds Are Forever

Auto: Space Wagon 2,4GDI Cool
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Mar 2009 Posty: 142 Skąd: Pabianice
|
Wysłany: 06-12-2009, 19:57
|
|
|
Światła mijania możesz mieć włączone cały czas. Po wyjęciu kluczyków ze stacyjki i otwarciu drzwi po sekundzie światła gasną. Po przekręceniu stacyjki automatycznie się zapalają. Spróbuj |
_________________ Harry79
Space Wagon 2,4GDI Cool 2000
http://www.youtube.com/watch?v=jvFCCYtdVtY
 |
|
|
|
 |
M@dF
Forumowicz

|
Wysłany: 06-12-2009, 20:02
|
|
|
Harry79 napisał/a: | Światła mijania możesz mieć włączone cały czas. Po wyjęciu kluczyków ze stacyjki i otwarciu drzwi po sekundzie światła gasną. Po przekręceniu stacyjki automatycznie się zapalają. Spróbuj |
Chyba niedokładnie przeczytałeś mojego pierwszego posta |
|
 |
Harry79

|
Wysłany: 06-12-2009, 20:21
|
|
|
wiem ale po co zakładać światła do jazdy dziennej. Pamiętaj, że po włączeniu postojowych te muszą zgasnąć
Do niedawna, zgodnie z rozporzadzeniem ministra infrastuktury, wraz ze światłami dziennymi musiały świecić się tylne światła pozycyjne.
Od dnia 20 czerwca 2009 roku, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 2009-05-04 nie są już wymagane tylne światła pozycyjne, gdy włączone są światła do jazdy dziennej. |
 |
|
|
|
 |
M@dF
Forumowicz

|
Wysłany: 06-12-2009, 22:53
|
|
|
Harry79 napisał/a: | wiem ale po co zakładać światła do jazdy dziennej. Pamiętaj, że po włączeniu postojowych te muszą zgasnąć
Do niedawna, zgodnie z rozporzadzeniem ministra infrastuktury, wraz ze światłami dziennymi musiały świecić się tylne światła pozycyjne.
Od dnia 20 czerwca 2009 roku, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 2009-05-04 nie są już wymagane tylne światła pozycyjne, gdy włączone są światła do jazdy dziennej. |
Po to zakładać, żeby nie obciążać niepotrzebnie alternatora 120 watami które pobierają żarówki H4. Mniejsze zużycie paliwa i dłuższa żywotność lamp i żarówek i niezły efekt wizualny świecących się ledów które pobierają razem 3,2W zamiast 120. Dla mnie to wystarczający powód. Mam już je zamontowane i świecą rewelacyjnie ale plus wziąłem od postojówek na razie a chcę docelowo podłączyć je tak żeby się paliły bez postojówek od razu po przekręceniu kluczyka dlatego szukam innego plusa pod maską. |
|
 |
Harry79

|
Wysłany: 08-12-2009, 18:25
|
|
|
Wiem ,wiem. Ciekawe ile zmniejszy się apetyt na paliwko bo widzę, że trochę wciąga. Daj jakieś fotki jak wygląda Twój misiek z nowymi lampami |
 |
|
|
|
 |
lu_pa
Nowy Forumowicz

Auto: MSW 2.0 aut.+LPG 92'
|
Wysłany: 25-04-2012, 19:10
|
|
|
I jak poszło z tymi światełkami dziennymi?
Sam bym chętnie u siebie dołożył bo bolid ma niesamowity apetyt w mieście! |
|
|
|
 |
M@dF
Forumowicz

|
Wysłany: 06-05-2012, 16:50
|
|
|
Wygląda to fajnie i mocno świeci. Zdjęcie nie pokazuje tego do końca, bo zrobiłem je pod kątem, ale jak się patrzy na wprost to daje po oczach.
 |
|
 |
lu_pa
Nowy Forumowicz

Auto: MSW 2.0 aut.+LPG 92'
|
Wysłany: 12-05-2012, 13:30
|
|
|
Efekt całkiem zadowalający!
Jak wyszło z kosztami i podłączeniem? (może jakiś schemacik, wskazówki)
Spodło choć trochę zużycie paliwka? |
|
|
|
 |
M@dF
Forumowicz

|
Wysłany: 12-05-2012, 13:59
|
|
|
Montowałem sobie sam. Odkąd mam je zamontowane (około 3 lata?) to nie wymieniłem żadnej żarówki w aucie Co do zużycia to ciężko mi coś powiedzieć. Ja dziennie nawet nie robię miśkiem 10 kilometrów. Auto więcej stoi w garażu niż jeździ a jak już jeździ to krótkie odcinki w długich odstępach czasu, czyli praktycznie cały czas na ssaniu. Bak paliwa wystarcza mi na miesiąc jeżdżenia . Wracając do tematu świateł. Lampy przykleiłem sobie klejem do szyb, bo oryginalne kątowniki z kompletu nie przypadły mi do gustu. Od lamp odchodzą 3 kabelki. Masa, plus i sterujący. Plusa znalazłem sobie na przekaźniku, na którym pojawia się napięcie po uruchomieniu silnika dopiero. Przewód sterujący podłączyłem pod żarówkę pozycyjną , aby dzienne gasły gdy włączę światła postojowe i następne czyli mijania. Masa pod śrubę i o to cała filozofia. Tak na marginesie to zamontowałem sobie jeszcze moduł "coming-leaving home" czyli odprowadzanie światłami do domu. Gdy jest ciemno to po zamknięciu/otwarciu auta załączają mi się reflektory aby oświetlić drogę i gasną po 20s - jak w nowych samochodach Chciałem sobie jeszcze zamontować domykanie szyb pilotem i nawet kupiłem sobie taki moduł ale sterowanie szyb mam już w Spejsie na szynie CAN, więc nie ma jak się podłączyć i moduł leży i się kurzy Ufff... ale się rozpisałem... |
|
 |
|