Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
pajero III pomoc w wyborze
Autor Wiadomość
ogono 
Mitsumaniak

Auto: pajero
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-12-2009, 14:19   pajero III pomoc w wyborze

witam!!!
na początku chciałbym sie przedstawic. Mam na imie Karol. Jeszcze nie mam mitsubishi ale w najblizszym czasie ma sie to zmienic.:)) Chciałbym zakupic Pajero III i mam pare pytan a mioanowicie:
1. czy warto bawic sie w sprowadzanie auta np z Niemiec? czy tez moze kupic sprowadzony przez kogos? jakbym sprowadzal to i tak nie sam tylko przez kogos. Czy ceny sa podobne i nie warto sie bawic i lepiej kupic w Polsce czy to serwisowany tutaj czy tez sprowadzony
2. mam do wydania gdzies 45 tys zł. z tego co sie orietnowalem to byłby to rocznik 2001-2002
3. chciałbym samochod w skorze
4. pytanie co do automatu, koledzy odradzali mi automat twierdzac ze w terenie lepiej jezdzi sie manualna skrzynia, nie mam porownania obecnie jezdze Uazem wiec wiem co on potrafi a chce cos kupic przyzwoitego na wypady na polowania a teren nie jest latwy. z tego co widzialem to w skorze to przewaznie automaty sa...
5. czy z okolic Szczecina ktos sprowadza takie auta i mogłby pomoc? interesuje mnie wersja 5 drzwiowa.

pozdrawiam
Karol

Szyszkowa 
mod Pajero
seek&destroy

Auto: Pajero 3,2 DiD
Wysłany: 08-12-2009, 14:39   Re: pajero III pomoc w wyborze

ogono napisał/a:
witam!!!
na początku chciałbym sie przedstawic. Mam na imie Karol. Jeszcze nie mam mitsubishi ale w najblizszym czasie ma sie to zmienic.:)) Chciałbym zakupic Pajero III i mam pare pytan a mioanowicie:
1. czy warto bawic sie w sprowadzanie auta np z Niemiec? czy tez moze kupic sprowadzony przez kogos? jakbym sprowadzal to i tak nie sam tylko przez kogos. Czy ceny sa podobne i nie warto sie bawic i lepiej kupic w Polsce czy to serwisowany tutaj czy tez sprowadzony

www.mobile.de i moto.allegro.pl powiedzą Ci prawdę. Odrzuć oferty najniższe, porównaj ze średniego zakresu i będziesz wiedział.

ogono napisał/a:

2. mam do wydania gdzies 45 tys zł. z tego co sie orietnowalem to byłby to rocznik 2001-2002

j.w. wyjdzie Ci z przeglądu ogłoszeń. Absolutnie nie nastawiaj się na okazje.

ogono napisał/a:

3. chciałbym samochod w skorze

Kwestia preferencji :) Przy skórze będziesz miał najprawdopodobniej podgrzewane fotele.

ogono napisał/a:

4. pytanie co do automatu, koledzy odradzali mi automat twierdzac ze w terenie lepiej jezdzi sie manualna skrzynia, nie mam porownania obecnie jezdze Uazem wiec wiem co on potrafi a chce cos kupic przyzwoitego na wypady na polowania a teren nie jest latwy. z tego co widzialem to w skorze to przewaznie automaty sa..

Automat. Nie słuchaj malkontentów i poczytaj forum- będziesz miał sporo i o automacie w V78 i o jeździe w terenie przu użyciu takiej skrzyni.
(...)

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 08-12-2009, 15:19   

Ja mam i automata i manuala. Jazda automatem to poezja.

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Wysłany: 08-12-2009, 15:49   

Zbyszekm2 napisał/a:

najprawdziwsza prawda :mrgreen:

ogono 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-12-2009, 17:03   

czyli mam rozumiec ze automat w terenie przewaznie to lesne drogi oraz pola podczas polowania da sobie rade. poniewaz słyszalem opinie ze z automatem bede siedzial a manuala da sie rozbujac. nigdy nie jezdzilem automatem wiec nie mam porownania.

powiedzcie jeszcze czy warto sprowadzac auto z zachodu czy kupic u nas?? z tego co przegladalem allegro i mobile to ceny sa podobne..

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Wysłany: 08-12-2009, 17:34   

Sama III jest juz takim srednim pomyslem dla zapalonego mysliwego. Jak wkleisz to czy automat czy manual nie bedzie mialo wiekszej roznicy. Wersja 5d jest duza i nie wszedzie dojedziesz a taszczyc np kilkaset metrow ponad 100 kg dzika to jest mordega.
W III jest tez sekwencja wiec jesli sam chcesz decydowac na jakim biegu atakowac przeszkode mozesz to zrobic. Gorzej jak auto utknie w bajorze, ciagac tego za bardzo nie mozna. Za to na czarnym automat to cytat "poezja". :mrgreen:

ogono 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-12-2009, 17:51   

myślalem jeszcze nad wersja 3 drzwiową ale jest ona troche za ciasna na 2 -3 osoby, pies i cały majdan. Uazem w roku zakopie sie może ze 2 razy wiec chyba tu tez nie powinno byc problemow auto ma mi służyc do jezdzenia po lesnych drogach i polu zadne tam szalenstwa nie wchodza w gre, spokojna powolna jazda, myslalem tez nad pick upem ale jak 80% bede jezdzil z pusta paka, ktora niedociażona nie sprawdza sie w terenie postawilem na pajero.
teraz szukam tylko ciekawego auta:)

PiotrC 
Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 DID
Wysłany: 08-12-2009, 18:00   

Dobrze Gene prawisz, szczególnie o dziku :P Jednak mimo wszystko w terenie manual jest zauważalnie lepszy. Czy w błocie, głębokim śniegu, czy też w walce o szczęśliwy powrót do domu gdy się zakopiesz w środku lasu o 24 w nocy. Jest bardziej wyczuwalny pod nogą i można nim powyprawiać zdecydowanie więcej niż automatem. Jeździłem I, II a teraz III. Wszystkie są bardzo dzielne i ku zaskoczeniu / patrząc na wygląd/ III nie ustępuje w terenie starszym modelom. Co do trwałości się nie wypowiadam bo nie ma pełnej ramy. Czas pokaże. Natomiast na czarnym III bije starsze modele o kilka klas. Automat na czarnym to rzeczywiście poezja. Mam krótkiego manuala jednak miałem okazję pośmigać automatem i w pełni potwierdzam słowa Kolegów. Jednak jako myśliwy od ćwierćwiecza, który przejechał w terenie co najmniej setkę tysiaków km polecam manualka.
Pozdrawiam
Piotr

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 08-12-2009, 18:06   

Cytat:
4. pytanie co do automatu, koledzy odradzali mi automat twierdzac ze w terenie lepiej jezdzi sie manualna skrzynia, nie mam porownania obecnie jezdze Uazem wiec wiem co on potrafi a chce cos kupic przyzwoitego na wypady na polowania a teren nie jest latwy. z tego co widzialem to w skorze to przewaznie automaty sa...

Witaj.Biorąc pod uwagę moją praktykę z automatem zdecydował bym się właśnie na automat> jest wiele za ale są też i przeciw> lecz więcej jest "za".Jeśli jesteś myśliwym to podpowiem Ci jedno dość ciekawe rozwiązanie dot transportu złowionej zwierzyny->> mini dźwig z tyłu samochodu z wyciągarką.Wyciagarka do zwierzyny nie musi być duża ale jeśli już to czemu nie zastosować takiej która by nas z opresji nie ratowała :idea: "Dźwig" jest to coś podobnego do trójkąta gdzie podstawa jest zamontowana do zderzaka a na szczycie jest bloczek.Można wyciągnąć zwierzę z lasu i spokojnie transportować. Szczegółów technicznych nie podam Ci bo tylko widziałem rozwiązanie i w akcji też. Darz Bór :)

PiotrC 
Forumowicz

Wysłany: 08-12-2009, 18:10   

Co do zakupu w Polsce to nie polecam. Wolałem pojechać do Niemiec i tam kupić od naprawdę pierwszego właściciela, z wszelkimi dokumentami, kluczykami, bez śladów ukrytych napraw, dzwonów, z normalnie czystą tapicerką itd. Obejrzałem w Polsce mnóstwo Pajerek i włos się na głowie jeży ! :shock: Czy na prawdę nie można już spotkać normalnie eksploatowanego autka? Na mobile.de są ceny wyższe ale w większości przypadków samochody pewniejsze, szczególnie u sprzedawców indywidualnych.
Jeszcze raz pozdrawiam
Piotr

ogono 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-12-2009, 18:54   

wynika więc z tego ze najlepiej sprowadzic auto z zachodu, serwisowane, problem w tym ze wiekszosc ogloszen w internecie to ogloszenia handlarzy samochodow a najlepszym rozwiazaniem byloby kupno auta od prywatnej osoby.
z tego co widzialem to pajero 3 drzwiowe jest chyba tylko krotsze o ok 50cm od 5 drzwiowego a miejsca jest duzo wiecej w "longu."
co do skrzyni to sam juz nie wiem, az tak ciezkiego terenu nie mam, sa to polne drogi, las troche blota jak popada, znaomi radza sobie np mirabella.
jak sie zakopie to auto trzeba pociagnac pare metrów i dalej pojdzie samo.
z tego co czytalem to automat jest tanszy w utrzymaniu jak cos nawali.
znajomy mechanik tez polujacy mowil ze lepszy bedzie w manualu w teren. choc sam automatem nie jezdzil...

jawaldek 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-12-2009, 19:54   

ogono napisał/a:
znajomy mechanik tez polujacy mowil ze lepszy bedzie w manualu w teren. choc sam automatem nie jezdzil...

Automat:
1)nie spalisz lu nie przyspawasz sprzęgła w "tarapatach"
2)jest "mądrzejszy" od kierowcy przy wyborze biegu
3)nie zgaśnie w najmniej oczekiwanym momencie
4)nie wachlujesz drążkiem ->> jak ktoś lubi to może sobie cosik podobnego zamontować :wink: :wink:
Prawdą też jest że nie rozbujasz samochodu->> w manualu można to zrobić.
ogono napisał/a:
z tego co czytalem to automat jest tanszy w utrzymaniu jak cos nawali.

też może nawalić,szczególnie elektronika ale przy prawidłowym serwisowaniu nie jednego manuala przeżyje.Mankamentem może być spalanie bo automat bierze tyle ile potrzebuje a i z górki na luzie nie pojedzie.Poproś może na forum regionalnym jest ktoś kto ma automat aby się przejechać.
PiotrC napisał/a:
Co do zakupu w Polsce to nie polecam.
PiotrC napisał/a:
:shock: Czy na prawdę nie można już spotkać normalnie eksploatowanego autka?

Tutaj dużo zależy jednak od sprzedawcy.Mojego Miśka kupiłem od osoby prywatnej,pod Jego domem, w Polsce (sprowadza samochody na zamówienie),jeżdżę 3 lata i tylko (odpukać w niemalowane ) płyny zmieniam.Więc i w Polsce można kupić dobry egzemplarz i na zachodzie też ale ale.... można też się naciąć i po przejechaniu 2tyś km silnik się rozleci.Nie ma znaczenia gdzie się kupuje ale kolosalne znaczenie ma uczciwość sprzedającego oraz znawstwo tematu Mitsubishi kupującego.

PiotrC 
Forumowicz

Wysłany: 09-12-2009, 14:58   

Ze wszystkim się mogę zgodzić ale nie z pkt. 2 :wink: :P
Pozdrawiam
Piotr

ogono 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-12-2009, 20:54   

z tego co tu napisaliscie to przy jezdzie 80% teren reszta asfalt lepszy bedzie manual....
a czytajac forum az sie przestraszyłem co tu sie naczytalem.. wychodzi z tego ze to auto bardzo awaryjne czy tylko pisza tu ludzie ktorzy mieli jakies problemy:)

chyba poszukam kogos z okolic Szczecina kto zajmuje sie sprowadzaniem aut.. i kupie np w Niemczech.
z tego co slyszalem to tez lepiej kupowac od prywatnych osob niz np z komisu bo slyszalem ze Turcy kombinuja w komisach ile wejdzie...

[ Dodano: 09-12-2009, 21:31 ]
a i jeszcze jedno jak mozna to prosze o podanie serwisow gdzie szukac najlepiej auta..
www.mobile.de znam - tam praktycznie ogloszenia z komisow..
www.autoscaut.de j.w/

jawaldek 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-12-2009, 22:13   

ogono napisał/a:
z tego co tu napisaliscie to przy jezdzie 80% teren reszta asfalt lepszy bedzie manual....

zacytuję->>
zbyszekm2 napisał/a:
->> wybór należy do Ciebie :mrgreen: i też mam automat 2,8 i manual 2,5
ogono napisał/a:
czy tylko pisza tu ludzie ktorzy mieli jakies problemy:)

Dokładnie->>> piszą tylko Ci co mają jakieś problemy.Między innymi (piszemy też o innych sprawach np.gdzie w teren lub........ wiele wiele innych tematów :wink: ) po to jest to forum.

Odpowiedz do tematu