[CA4A 1.6] Osłona silnika przed brudem z ziemi |
Autor |
Wiadomość |
JarekC
Nowy Forumowicz
Auto: Colt
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 04-12-2009, 00:52 [CA4A 1.6] Osłona silnika przed brudem z ziemi
|
|
|
Witam,
kupiłem (jak część z Was wie) jakiś czas temu Colcika i tak się zastanawiam czy ten samochód nie powinien mieć jakieś osłony pomiędzy silnikiem a ziemią? O co dokładnie mi chodzi? Otwierając maskę większości samochodów i patrząc 'w dół' widzimy, że pod silnikiem jest pewne 'coś' chroniące go przed działaniem zawartości podłoża po którym jeździmy (umiejscowione jest to zazwyczaj w/na podwoziu i służy tylko od oddzielenia zawartości tego co jest pod maską od ziemi).
Chodzi mi mniej więcej o coś takiego: http://img406.imageshack.us/i/20052008na.jpg/
Czy Colty z 92 roku mają/powinny to mieć? Jak tak to gdzie to można kupić i jak to się właściwie nazywa? |
|
|
|
 |
Mateo567 [Usunięty]
|
Wysłany: 04-12-2009, 01:05
|
|
|
Cześć, Colty mają taką osłonę silnika tylko że wiele z nich już tego nie posiada z przyczyn użytkowania samochodu. Ja swoją rozwaliłem jak wyjeżdżałem z garażu z powodu niskiego zawieszenia i wyższego progu Co do kupna musisz dzwonić do ludzi którzy mają części do coltów a także np. możesz wystawić ogłoszenie w dziale Kupię\Sprzedam, pozdro |
|
|
|
 |
JarekC
Nowy Forumowicz
Auto: Colt
|
Wysłany: 04-12-2009, 01:15
|
|
|
heh... po prostu boję się, żeby nie rozwalić czegoś podczas jazdy... ta osłonka dużo daje, czy darować ją sobie?
A tak przy zupełnej okazji, żeby nie zaśmiecać - trudno w tym modelu wymienia się rozrząd (kółka, pasek, napinacz)? Lepiej oddać mechanikowi czy można zrobić to samemu? |
|
|
|
 |
Mateo567 [Usunięty]
|
Wysłany: 04-12-2009, 13:10
|
|
|
Urwać nic nie urwiesz także spokojnie ja się przymierzam do sklejenia mojej ale nie wiem czy jest sens. Co do rozrządu to nie jest trudna wymiana ale jeżeli nie grzebiesz nic przy autach to lepiej oddaj mechanikowi lub komuś kto się zna na mechanice, pozdro |
|
|
|
 |
Jassmina
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Colt CJ0 1.3
|
Wysłany: 09-12-2009, 09:19
|
|
|
Powiem Ci, że odkąd mam tą osłonę właśnie dużo pewniej się czuję jeżdżąc po błockach i kałużach.
Kupując samochód nie miałam jej i czasem zdarzało mi się stać w polu i czekać, aż obeschnie
Dobrze mieć ten gadżecik. |
_________________ Nasze Wariaty : Colt CJ0 1.3 "Bonifacy", Galant EA5W
 |
|
|
|
 |
pio_trek81
Nowy Forumowicz
Auto: COLT CA0 1.3 12V 1995
|