Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Kolizja drogowa Galant v6 - barierka
Autor Wiadomość
Paweł_BB 
Mitsumaniak
01657/KMM

Auto: Evo VIII 4T375
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-12-2009, 15:24   

krzychu, ja nie straszę, po prostu polecam zwiększyć czujność, mnie póki co PZU nie zrobiło w bambuko i też nie wierzę w setki opowieści ludzi w internecie rzekomo oszukanych, ale wolę dmuchać na zimne.
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 09-12-2009, 23:57, w całości zmieniany 2 razy  

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 07-12-2009, 10:46   

petrus napisał/a:
To prawo w tym kraju jest poronione, nie raz się tu na czymś przejechałem, na każdym kroku państwo patrzy żeby kogoś oskubać z pieniędzy..
Mam nadzieje dłużej nie zostać w tym kraju.

Nie bardzo widzę powód, który każe Ci mieć pretensje do Państwa zamiast do siebie.
Nie będę się mądrzył bo to nie o to chodzi ale:
To nie państwo spowodowało wypadek tylko Ty
To nie państwo zapomniało zrobić przeglądu tylko Ty
To nie państwo nie czyta ogólnych warunków ubezpieczeń tylko Ty
Mandat i punkty? Sprawca wypadku drogowego praktycznie zawsze jest katany mandatem za jego spowodowanie.
Znajomy kiedyś dachował maluchem ale udało mu się go na koła postawić i pojechać dalej do domu. Wieczorem odwiedzili go smutni panowie i skończyło się na kolegium (jeszcze nie było sadów grodzkich) za ucieczkę z miejsca wypadku ;)

Bardzo mi przykro że miałeś niemiłą przygodę z najprawdopodobniej niemiłą dalszą częścią.

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 07-12-2009, 11:46   

Mnie osobiście PZU usiłowało zrobić w karola ;) ale im się nie udało, krótka rozmowa z panem "rzeczoznawcą" załatwiła temat. Próbowali pokarać mnie za nadprzebieg 200 000 km w wówczas 12 letnim Galancie z przebiegiem 200 000 km (skutkowało to zaniżeniem odszkodowania o 60%) - jakbym nie wczytał się w ichnie wypociny - poszłoby, ale na pytanie jaki przebieg powinno mieć 12 letnie auto otrzymałem odpowiedź 240 000 km :mrgreen: i szybciutko zostało skorygowane w wycenie szkody (w sumie drobnej, nawet chłodnice nie były ruszone). Szkoda z OC sprawcy - maluszka, któremu na lewoskręcie wydawało się, że zdąży ;)

[ Dodano: 07-12-2009, 11:48 ]
jaca71, obydwiema łapami podpisuję się pod Twoim postem - najlepiej mieć pretensje do całego świata za własne winy :)

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

swinks_UK 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
Wysłany: 07-12-2009, 12:13   

Petrus, na zdrowy rozum z powodu braku przeglądu twoje ewentualne roszczenia odszkodowania pozostają bez szans. W teorii, auto bez przeglądu nie ma prawa poruszać się po drogach publicznych.
Gdyby nie to, to szukałbym odszkodowania od zarządcy dróg z powodu stanu nawierzchni jezdni, tylko, do tego trzeba było poprosić policję by ujęła w protokole że na drodze był lód, śnieg, czy co tam jeszcze. Owszem "niedostosowanie prędkości do warunków", ale przynajmniej w cywilizowanych krajach policja opisuje te warunki w protokole (na wypadek, gdybyś się nie zgodził i szedł do sądu), i na podstawie tego ciągasz zarządce drogi o odszkodowanie.

Ale póki co, moim zdaniem zamknąłeś sobe możliwość uzyskania jakiegokolwiek odszkdowania brakiem przeglądu.

ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 09-12-2009, 04:59   

petrus, poczytaj co masz napisane w umowie AC.
„Na szybko” znalazłem dwa linki, które może Ci się przydadza.

Cytat:
„…Ponadto, dziennik zwraca uwagę, że obecnie coraz więcej ubezpieczycieli odmawia wypłaty odszkodowania z AC w sytuacji, kiedy stan pojazdu przyczynił się do powstania szkody. Jednak brak przeglądu technicznego auta nie przekreśla szans na odszkodowanie - twierdzi "Prawna". Nie jest też oczywiste, że odmowa wypłaty przez towarzystwa, które w swoich warunkach ubezpieczeń wyłączają odpowiedzialność przy braku badania technicznego, będzie nie do podważenia. Zdaniem Rzecznika Ubezpieczonych, brak takiego badania może być podstawą do odmowy wypłaty odszkodowania tylko wtedy, gdy stan techniczny pojazdu ma związek z powstaniem szkody, lub gdy przyczynił się do zwiększenia jej rozmiarów.”
http://www.rzu.gov.pl/akt...przemyslu__2042

http://forsal.pl/grafika/...ekonieczne.html

Powodzenia.

petrus 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant V6 Sport
Wysłany: 09-12-2009, 17:38   

hey,
nieźle się pocicie nad moim postem, więc dopiszę, że
Uszkodzenia które nastąpiły w moim aucie to:
-uszkodzona felga
-uszkodzenie zbiornika na płyn do spryskiwacza,
-lekko zarysowany zderzak.
Tak więc, nic nie kombinuje z odszkodowaniami, bo koszty jakie poniosłem za naprawę wyszły mnie 50zł.
Przegląd zrobiłem, dowód odzyskałem i tym razem już nie przegapię daty, bo mam nauczkę.

Co do państwa, to widzę że nic nie wskóram takimi słowami, więc niech wam będzie, ale z całym szacunkiem.. Polska skubie skubie skubie, ale nic od siebie nie daje (patrzcie za okno na stan dróg) a to tylko przykład.
Zdarzyło mi się podróżować trochę i pracować gdzie indziej niż Polska, dlatego moje zdanie jest takie, a nie inne.

Dzięki za odpowiedzi !

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 09-12-2009, 17:52   

petrus napisał/a:
nieźle się pocicie nad moim postem, więc dopiszę, że

sluchaj nie musisz byc taki cyniczny, kazdy tylko tutaj wypowiedzial swoj poglad, nikt cie nie ocenial i probowal pomoc/wyjasnic/naswietlic sytuacje.

petrus 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant V6 Sport
Wysłany: 09-12-2009, 17:54   

Chodziło mi tu tylko o zdanie jaca71, z którym nie będę się wdawał w dyskusję, jeśli kogoś uraziłem.. nie chciałem.

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Wysłany: 09-12-2009, 22:29   

a z ciekawosci jeszcze zapytam ... petrus, jechales na oponach zimowych, czy jeszcze letnich???

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 09-12-2009, 23:49   

akbi napisał/a:
a z ciekawosci jeszcze zapytam ... petrus, jechales na oponach zimowych, czy jeszcze letnich???

petrus napisał/a:

Mam opony zimowe, a przegląd przegapiłem o kilka dni...

Odpowiedz do tematu