|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Kolizja drogowa Galant v6 - barierka |
Autor |
Wiadomość |
Paweł_BB
Mitsumaniak 01657/KMM

Auto: Evo VIII 4T375
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-12-2009, 15:24
|
|
|
krzychu, ja nie straszę, po prostu polecam zwiększyć czujność, mnie póki co PZU nie zrobiło w bambuko i też nie wierzę w setki opowieści ludzi w internecie rzekomo oszukanych, ale wolę dmuchać na zimne. |
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 09-12-2009, 23:57, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
|
Wysłany: 07-12-2009, 10:46
|
|
|
petrus napisał/a: | To prawo w tym kraju jest poronione, nie raz się tu na czymś przejechałem, na każdym kroku państwo patrzy żeby kogoś oskubać z pieniędzy..
Mam nadzieje dłużej nie zostać w tym kraju. |
Nie bardzo widzę powód, który każe Ci mieć pretensje do Państwa zamiast do siebie.
Nie będę się mądrzył bo to nie o to chodzi ale:
To nie państwo spowodowało wypadek tylko Ty
To nie państwo zapomniało zrobić przeglądu tylko Ty
To nie państwo nie czyta ogólnych warunków ubezpieczeń tylko Ty
Mandat i punkty? Sprawca wypadku drogowego praktycznie zawsze jest katany mandatem za jego spowodowanie.
Znajomy kiedyś dachował maluchem ale udało mu się go na koła postawić i pojechać dalej do domu. Wieczorem odwiedzili go smutni panowie i skończyło się na kolegium (jeszcze nie było sadów grodzkich) za ucieczkę z miejsca wypadku
Bardzo mi przykro że miałeś niemiłą przygodę z najprawdopodobniej niemiłą dalszą częścią. |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
|
Wysłany: 07-12-2009, 11:46
|
|
|
Mnie osobiście PZU usiłowało zrobić w karola ale im się nie udało, krótka rozmowa z panem "rzeczoznawcą" załatwiła temat. Próbowali pokarać mnie za nadprzebieg 200 000 km w wówczas 12 letnim Galancie z przebiegiem 200 000 km (skutkowało to zaniżeniem odszkodowania o 60%) - jakbym nie wczytał się w ichnie wypociny - poszłoby, ale na pytanie jaki przebieg powinno mieć 12 letnie auto otrzymałem odpowiedź 240 000 km i szybciutko zostało skorygowane w wycenie szkody (w sumie drobnej, nawet chłodnice nie były ruszone). Szkoda z OC sprawcy - maluszka, któremu na lewoskręcie wydawało się, że zdąży
[ Dodano: 07-12-2009, 11:48 ]
jaca71, obydwiema łapami podpisuję się pod Twoim postem - najlepiej mieć pretensje do całego świata za własne winy |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
swinks_UK
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 07-12-2009, 12:13
|
|
|
Petrus, na zdrowy rozum z powodu braku przeglądu twoje ewentualne roszczenia odszkodowania pozostają bez szans. W teorii, auto bez przeglądu nie ma prawa poruszać się po drogach publicznych.
Gdyby nie to, to szukałbym odszkodowania od zarządcy dróg z powodu stanu nawierzchni jezdni, tylko, do tego trzeba było poprosić policję by ujęła w protokole że na drodze był lód, śnieg, czy co tam jeszcze. Owszem "niedostosowanie prędkości do warunków", ale przynajmniej w cywilizowanych krajach policja opisuje te warunki w protokole (na wypadek, gdybyś się nie zgodził i szedł do sądu), i na podstawie tego ciągasz zarządce drogi o odszkodowanie.
Ale póki co, moim zdaniem zamknąłeś sobe możliwość uzyskania jakiegokolwiek odszkdowania brakiem przeglądu. |
_________________ swinks
ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
|
Wysłany: 09-12-2009, 04:59
|
|
|
petrus, poczytaj co masz napisane w umowie AC.
„Na szybko” znalazłem dwa linki, które może Ci się przydadza.
Cytat:
„…Ponadto, dziennik zwraca uwagę, że obecnie coraz więcej ubezpieczycieli odmawia wypłaty odszkodowania z AC w sytuacji, kiedy stan pojazdu przyczynił się do powstania szkody. Jednak brak przeglądu technicznego auta nie przekreśla szans na odszkodowanie - twierdzi "Prawna". Nie jest też oczywiste, że odmowa wypłaty przez towarzystwa, które w swoich warunkach ubezpieczeń wyłączają odpowiedzialność przy braku badania technicznego, będzie nie do podważenia. Zdaniem Rzecznika Ubezpieczonych, brak takiego badania może być podstawą do odmowy wypłaty odszkodowania tylko wtedy, gdy stan techniczny pojazdu ma związek z powstaniem szkody, lub gdy przyczynił się do zwiększenia jej rozmiarów.”
http://www.rzu.gov.pl/akt...przemyslu__2042
http://forsal.pl/grafika/...ekonieczne.html
Powodzenia. |
|
|
|
 |
petrus
Nowy Forumowicz

Auto: Galant V6 Sport
|
Wysłany: 09-12-2009, 17:38
|
|
|
hey,
nieźle się pocicie nad moim postem, więc dopiszę, że
Uszkodzenia które nastąpiły w moim aucie to:
-uszkodzona felga
-uszkodzenie zbiornika na płyn do spryskiwacza,
-lekko zarysowany zderzak.
Tak więc, nic nie kombinuje z odszkodowaniami, bo koszty jakie poniosłem za naprawę wyszły mnie 50zł.
Przegląd zrobiłem, dowód odzyskałem i tym razem już nie przegapię daty, bo mam nauczkę.
Co do państwa, to widzę że nic nie wskóram takimi słowami, więc niech wam będzie, ale z całym szacunkiem.. Polska skubie skubie skubie, ale nic od siebie nie daje (patrzcie za okno na stan dróg) a to tylko przykład.
Zdarzyło mi się podróżować trochę i pracować gdzie indziej niż Polska, dlatego moje zdanie jest takie, a nie inne.
Dzięki za odpowiedzi ! |
_________________ Mitsubishi Galant 2,5 V6 175KM 99' kombi 17" |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 09-12-2009, 17:52
|
|
|
petrus napisał/a: | nieźle się pocicie nad moim postem, więc dopiszę, że |
sluchaj nie musisz byc taki cyniczny, kazdy tylko tutaj wypowiedzial swoj poglad, nikt cie nie ocenial i probowal pomoc/wyjasnic/naswietlic sytuacje. |
|
|
|
 |
petrus
Nowy Forumowicz

Auto: Galant V6 Sport
|
Wysłany: 09-12-2009, 17:54
|
|
|
Chodziło mi tu tylko o zdanie jaca71, z którym nie będę się wdawał w dyskusję, jeśli kogoś uraziłem.. nie chciałem. |
_________________ Mitsubishi Galant 2,5 V6 175KM 99' kombi 17" |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
|
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 09-12-2009, 23:49
|
|
|
akbi napisał/a: | a z ciekawosci jeszcze zapytam ... petrus, jechales na oponach zimowych, czy jeszcze letnich??? |
petrus napisał/a: |
Mam opony zimowe, a przegląd przegapiłem o kilka dni...
|
|
|
|
|
 |
|
|