Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS 1.3] [SILNIK] Nadmierne spalanie
Autor Wiadomość
cathri 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Space Star
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 08-12-2009, 11:33   [MSS 1.3] [SILNIK] Nadmierne spalanie

witam wszystkich mitsumaniakow

miesiac temu zauwazylem podwyzszone zuzycie spalania, wskazania komputera 12,6l /100km, po przeczytaniu wszystkich mozliwych postow, uznalem wine sondy lamda jako glowna przyczyne, sonde zamowilem (japaneze) i zalozylem. Fakt, ze ostatnio jezdze glownie krotkie trasy tylko po miescie i czesto w korkach, jak to w lodzi, po wymianie sondy komputer pokazuje spalanie w okolicach 15 l/ 100, zaznaczam, ze stosowalem metode "jazdy emeryckiej" czyli zmiana biegow w okolicach 2 tys. obr., czasem 2.5, nigdy wiecej. W miedzyczasie po 3 dniach stania, bateria nie pozwolila na odpalenie miska, wiec musialem wyjac i naladowac, czyli restart komputera chcac nie chcac nastapil. A mialo byc w miare ekonomicznie przy silniku 1,3....Czy ktos z Was, spotkal sie z podobnym zarlocznym zachowaniem waszego auta? Jakies pomysly?
pozdrawiam mitsumaniakow :)
Ostatnio zmieniony przez cns80 21-05-2010, 10:26, w całości zmieniany 1 raz  

drtymf 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Wysłany: 09-12-2009, 09:55   

Hmm benzyniaka maksimum 2-2,5 tys. obrotów?

Zawsze wydawało mi się, że optymalne warunki pracy (no i spalanie co za tym idzie) występują w zakresie ok.2-4 tys. RPM. Niżej to raczej męczenie silnika i wzrost spalania.

Trzebaby pod kompa podpiąć może to nie wina sondy a jakiegoś innego czujnika.

halbog 
Mitsumaniak
Homo Swidnicensis

Auto: Kia Carens 2,0 CRDi 2006r
Wysłany: 09-12-2009, 18:55   

W postach pojawiał się też wątek czyszczenia przepustnicy. Ale z doświadczenia Ci powiem, że np. dziś mój MSS na 4,4 km odcinku do pracy na pierwszą zmianę, temperatura na zewnątrz +3C, pokazał zużycie 10,4. Przegoń go za miastem ze 20 km, zresetuj zegar i zobacz. Jak się nie zmnieni - szukaj dalej, jak Ci pokaże sensowne spalanie - to jesteś w domu :wink:
drtymf napisał/a:
występują w zakresie ok.2-4 tys. RPM
ja w mieście staram się trzymać w zakresie do 2000 RPM. Wtedy spalanie mam między 5,8 a 6,2 do 6,5.
Pozdrawiam
Bogdan

Gabriel68 
Forumowicz

Auto: MSS Space Star 1.3 Family 2001
Wysłany: 09-12-2009, 20:21   

Cathri , Halbog zdecydowanie ma rację. Tez mam 1,3 którego zacząłem użytkować zima i byłem załamany wskazaniami komputera. W zimie potrafił mi bez bólu pokazać nawet 10 do 11 l/100km. Jako że jednak przejeżdżane odcinki były krótkie , wiec wybrałem się za miasto za rogatkami zresetowałem kompa i po mniej więcej 50 km komp uparcie pokazywał poniżej 6l/100 km. Co mi trochę zdjęło kamieni z serca na szczęście. Teraz kiedy ruszam komp tez potrafi pokazać mi 11- 15 litrów zaraz po starcie i resecie kompa. Także nie łam się i na początek wybierz się w spokojną traskę za miasto, aby określić spalanie.

Urwałem sobie przedni zderzak w miśku, rozpacz w rodzinie :doubt:

bogdan54 
Mitsumaniak
bogdan54

Auto: space star 1.6 comfort
Wysłany: 09-12-2009, 20:45   

Witam CIĘ Cattri .Zanim zaczniesz szukać przyczyny nadmiernego spalania w kompie i w układzie paliwowym , proponuje byś sprawdził czy nie blokują hamulce (trzeba podnieść auto na lewarku ,pokręcić kołem lewo , prawo i sprawdzić czy nie ma za dużych oporów.Jeżeli nie masz w tym wprawy jedź do mechanika .Pozdrowienia .

cathri 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 10-12-2009, 11:05   

kwestia blokowania kol nie chodzi w gre, autko mialo przeglad ostatnio dosc skrupulatny, zwlaszcza co do hamulcow, gdyz okazalo sie, ze prawy tyl nie hamuje, przy wymianie tloczka hamulca mechanik nie wyregulowal jak nalezy. Sedno problemy nie lezy w samym pokazywaniu spalania przez komp, spalanie rzeczywiste czyli przebieg km od pierwszego zapalenia sie "ksiegowego" niewiele odbiega od wskazan kompa, czyli autko naprawde tyle spala. przepustnica byla czyszczona ok. 4 miesiace temu, moze to kwestia drugiej sondy lambda, jedna zostala wymieniona ostatnio, moze wymienilem niewlasciwa? Przy "emeryckiej" jezdzie spalanie w okolicy 14/100 jest naprawde niepokojace, tyle to biora silniki o 3 litrowej pojemnosci, a nie skromne 1,3. Ponoc przewody WN i swiece maja znaczenie przy spalaniu, ale nie wierze, ze az tak....

mt60 
Nowy Forumowicz

Auto: Space Star
Wysłany: 13-12-2009, 11:40   

Witam! Wtrące trzy grosze:
Myślę że należy sprawdzić po pierwsze napięcie na sondzie lambda ma skakać w przedziale 0,2-0,8 V ,katalizator,profilaktycznie termostat czy się nie zawiesza i czujnik temperatury przy termostacie,sprawdzić czy nie doszło do przesunięcia ząbka na pasku rozrządu-są posty na forum jak to domowym sposobem zrobić.
Pozdrawiam mirek

cathri 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 13-12-2009, 14:19   

witam ponownie
wpadla mi do glowy taka koncepcja, ze byc moze wyjecie akumulatora na dobe, jak to mialo ostatnio miejsce (klopoty pradowe) komputer nie usuwa bledow, wiec wobec niego, mimo wymiany sondy lambda, on dalej postrzega ja jako pracujaca niewlasciwie, przez co mieszanka paliwa jest dobierana zbyt zarlocznie? reasumujac: czy wyjecie akumulatora kasuje blad sondy lambda czy tez niekoniecznie? Dzieki Mirek za rady, sprobuje za jakis czas od tej strony ugryzc, pozdrawiam :)

smolec 
Forumowicz

Wysłany: 05-04-2010, 10:28   [MSS 1.3] Ile powinien spalać

Tak jak w temacie ile powinien spalać mój space star z silnikiem 1.3 w normalnej jeździe bez szaleństw bo teraz pokazuje mi że spalanie wynosi 7.4l/100km i nie wiem czy to dobrze czy za dużo, jeśli za dużo to co powinienem posprawdzać żeby to spalanie spadało. W staonie autocentrum to pisze że spalanie powinno wynosić ok 6-6.5l ale nie wiem do jakich silników to się odnosi

EDIT: Tematy scaliłem, nie ma sensu powielać podobnych :)
Ostatnio zmieniony przez xjacobs 05-04-2010, 12:54, w całości zmieniany 1 raz  

halbog 
Mitsumaniak
Homo Swidnicensis

Auto: Kia Carens 2,0 CRDi 2006r
Wysłany: 05-04-2010, 11:07   

smolec, może ten wątek http://forum.mitsumaniaki...hlight=spalanie pomoże Tobie, a jeżeli nie,to po wpisaniu w szukajkę "spalanie", ilość wątków, która się pokaże, na pewno zaspokoi Twój głód informacji :wink: .
Pozdrawiam
Bogdan

irekmiecz 
Mitsumaniak

Auto: hultaj ix20 był MSS 1.3GLX
Wysłany: 05-04-2010, 22:20   

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=7860 ten wątek jest też interesujący. Na stronie 6 jest moja relacja. Przyznam że wcześniej też doszukiwałem się problemów w moim aucie lecz tamto wyliczenie przekonało mnie że sprawa wygląda inaczej. Jestem pewien że da się uzyskać 5l./100 w ruchu pozamiejskim. Wczoraj tankowałem i wyliczyłem 7.6 ale to była jazda typowo miejska, zima i bardzo często ledwo co rozgrzał się silnik a byłem już u celu podróży. Komputer ustawiony na wskazanie spalania chwilowego i ono wciąż mnie uczy jazdy tym świetnym autem, a zdarzyło się ujrzeć wartości ponad 60l./100 oczywiście podczas energicznego ruszania na jeszcze zimnym silniku. Pamiętam że w sezonie wiosna-jesień na kilku tankowaniach wyliczyłem w przedziale 6,8 - 7,2 w ruchu miejskim.

aren195612 
Forumowicz

Auto: Space Star GDI 99r
Wysłany: 06-04-2010, 08:16   

smolec napisał/a:
Tak jak w temacie ile powinien spalać mój space star z silnikiem 1.3 w normalnej jeździe bez szaleństw

Wg producenta tego samochodu tyle:

Teraz pytanie: jak to producent mierzy? Mierzy to wg dyrektywy 80/1268/EWG. o tym tutaj

Stosowny wykres z tego tematu:

*Part One – tak odbywa się pomiar spalania w wydumanym cyklu miejskim /odcinek 4 km, silnik 20 stopni, po parogodzinnym postoju, określone cykle hamowania, całość testu na hamowni/ wynik :9l/100 dla tego autka. W realu może być tylko gorzej na takich odcinkach.
*Part Two - to bezpośrednio po nim "trasa" cykl 7 km, silnik rozgrzany podczas cyklu miejskiego, prędkość max 120 km/h , jazda wybitnie kapelusznicza. Wynik 5,6l/100
*Suma tych pomiarów: cykl mieszany, wynik 6,8 l/100

Komentarz do tych pomiarów: tutaj

Jak kolega Gabriel68, radzi: nagrzane autko, reset komputerka, ze 20 km jazdy, jak będzie poniżej 6l/100 to nie masz powodu się dręczyć.
U kolegi cathri, jeżeli ta średnia /12,6/ odnosi się do 100km w trzydziestu odcinkach z zimnego startu to, wiem, trochę boli, ale też jest „ok.”

smolec 
Forumowicz

Wysłany: 06-04-2010, 15:30   

Już jest ok. Po zresetowaniu komputera wskaźnik spalania dopiero zaczął działać tak jakby wcześniej sie zawiesił i cały czas pokazywał 7.4l, a teraz pokazuje mi na bierząco spalanie i zrobiłem tak jak kolega aren napisał czyli rozgrzałem silnik i na trasie ok 15km pokazywało 6.1l. Jakbym jechał dalej to pewnie by spadło poniżej 6l i chciałbym zauważyć że jechałem w 5 osób i pełny bagażnik (-: czyli chyba wszystko ok

przemir 
Nowy Forumowicz

Auto: Space Star 1,3
Wysłany: 07-04-2010, 14:06   

ja bylem podobnie przerazony, zaraz po zakupie zapiolem przyczepke /do 1,3 :D / i zrobilem kilka krotkich kursow po drzewo - spalanie BOOM do 12,4 - teraz robie ciut dluzsze odleglosci raczej w korkach wiec mam 7,4 a Wasze opowiesci o zejsciu ponizej 6 napawaja mnie optymizmem ale zarazem i pokora jak duzo jeszcze musze sie nauczyc w jezdzeniu tym autem

/przesiadlem sie z Clio w dci/

bazkomp
[Usunięty]

Wysłany: 13-04-2010, 12:47   

nie wspomnieliście nic o nauce komputerka wolnych obrotów - może to w tym leżała część winy - kiedyś tak miałem u mojego znajomego - aku padł i po założeniu bez nauki komputerka spalanie wzrosło o 2 litry.
Po resecie komputera i nauce wolnych obrotów - wszystko wróciło do normy

Odpowiedz do tematu