[Cari 1.8 GDI] Wskazania średniej spalania |
Autor |
Wiadomość |
GrzegorzJ
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1,8 GDI, 2001
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 10-11-2009, 20:45 [Cari 1.8 GDI] Wskazania średniej spalania
|
|
|
Witam wsztskich Mitsumaniaków.
Czy są jakieś ustawienia w komputerze pokładowym, które mają wpływ na wskazania średniej spalania?
Posiadam Carisme 1,8 GDI. Po przejechaniu 500 km średnia spalania auta wyszła mi na poziomie 5,6 l/km (wg komputera). Wydawało się to absolutną bzdurą, bo producent przewiduje spalanie na poziomie od 6 do 9l/100km. Z tego co wyczytałem na tym forum to osiągnięcie tej dolnej granicy graniczy z cudem. Dokonałem zatem obliczeń na podstawie ilości zatankowanego paliwa i przebytych kilometrów i wyszła prawda, która do mnie przemawia 8 l/100km.
Dlaczego więc komputer mnie oszukuje?
Może trzeba wskazać gdzieś właściwy typ auta? |
|
|
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Pomógł: 19 razy Dołączył: 20 Maj 2007 Posty: 1205 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 10-11-2009, 21:08
|
|
|
A zresetowałeś wskazanie przed podróżą? Jak nie, to on nalicza średnią od ostatniego resetu i mogły tam być nabite wskazania z wielu kilometrów przed tą podróżą. A inna sprawa, że komputer zbyt dokładny nie jest, ale aż tak to nie powinien oszukiwać. U mnie zaniża o jakieś 0,4l/100km w trasie. |
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Pomógł: 30 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 997 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 11-11-2009, 10:12
|
|
|
tak jak wcześniej napisane komputer ten pokazuje średnią spalania od ostatniego resetu komputera wciśnij przycisk display na 5 sec i zresetujesz ustawienia komputera |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 11-11-2009, 10:15
|
|
|
GrzegorzJ napisał/a: | Dlaczego więc komputer mnie oszukuje? |
komputer podaje tylko orientacyjne wartosci, nigdy nie poda Ci idealnie prawdy
Resetuj co jakis czas wskazania kompa wtedy bedziesz mial najbardziej miarodajne zuzycie paliwa
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
GrzegorzJ
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 11-11-2009, 16:58
|
|
|
Do tej pory robiłem reset tylko w widoku średniej spalania. Tam po lewej stronie na wyświetlaczu jest klawisz Reset. Testowałem już trzy razy i efekt jest ten sam. Spróbuję jeszcze z tym "5 sek na Display-u". Jak przetestuje to dam znać jakie są tego rezultaty. |
|
|
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Pomógł: 19 razy Dołączył: 20 Maj 2007 Posty: 1205 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 11-11-2009, 17:08
|
|
|
Na samym wyświetlaczu nic nie skasujesz. Godzinę co najwyżej. Reset wykonuje się klawiszem DISP na radiu. |
|
 |
GrzegorzJ
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 17-11-2009, 19:22
|
|
|
Jednak 3 sek na DISP, nie resetuje niczego. Mamy raczej różne radia. W książce do carismy znalazłem ze trzy różne rodzaje, a moje jest jeszcze inne. Mam wbudowaną nawigację P063 i na jej wyświetlaczu w jednej lini widzę kolejno:
- średnia prędkość [km],
- średnia spalania [l/100km],
- szacowana liczba kilometrów jaka pozostała do wyjechania na posiadanym zasobie benzyny.
Na samym dole wyświtlacza jest jeszcze linijka z przyciskiem RESET. Jak go wciskam zerują mi się średnie prędkości i spalania. To zerowanie nie wpływa jednak na zaniżone wyniki prezentacji średniej spalania. Po przejechaniu ok 30 km pokauje już 5,5 - 5,8 l/100km.
Może ktoś wie na jakiej zasadzie liczona jest ilość zużytego paliwa. Jakiś przepływomierz (może należy przeczyścić)?. |
|
|
|
 |
mik
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1,8 '97
|
Wysłany: 24-11-2009, 20:16
|
|
|
Generalnie, komputery w autach licza spalanie na podstawie sterowania wtryskiwaczami czyli faktycznie licza zuzycie paliwa jakie powinny wtrysnac wtryskiwacze bedac sprawnymi.
Jesli jest duza rozbieznosc (>0,5l/100) to (na chlopski rozum):
- leja ci wtryskiwacze (jak masz spalanie 8 na trasie przy normalnej jezdzie)
- masz dziure w ukl. paliwowym (w sumie j/w)
- masz komp. nie od tego albo mozna cos ustawic w nim
- o czyms nie pomyslalem |
|
|
|
 |
spaawu
Forumowicz AlucarD

Auto: Carisma 1.8 GDI '97
|
Wysłany: 13-12-2009, 08:01
|
|
|
A czy może mi ktoś powiedzieć jak zresetować komputer ? Mam na myśli czy zapłon ma być włączony a może auto ma być włączone i na jak długo przytrzymać disp bo jeden forumowicz pisał że 3 sek a inny że 5 .. Bo tego nie wiem |
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Pomógł: 30 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 997 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 13-12-2009, 08:45
|
|
|
masz cari z 97 roku tam to nie wiem czy jest wogule taka opcja żeby zresetować odczyty ze średniej spalania i innych u mnie przyciskam disp ok 5 sec. gdy słyszę pikniecie puszczam palec nie wiem czy jest to 4,3 czy 6 sec po prostu jak słyszę pikniecie podobne do tego jak programuje stacje w radiu, wtedy wiem ze się zresetował, pojawiają się dwie poziome kreseczki w miejscu gdzie wcześniej było podane spalanie. |
|
|
|
 |
tomek14013
Nowy Forumowicz Tomek14013
Auto: carisma 1.8 GDI rok prod.1998
|
Wysłany: 13-12-2009, 09:45
|
|
|
Witam. Ja po każdym tankowaniu resetuje komputer. Pod zegarem wskazań prędkości mam przycisk i naciskam go na kilka sekund aż pokarzą się poziome kreseczki. Jechałem niedawno w trasę 200 km. Po zaświeceniu się kontrolki paliwa zatankowałem 18 litrów.Na trasie komp pokazywał spalanie 5.8 natomiast w mieście pokazuje od 8 do 9.5 litra. Przejechałem około 275-280 kilometrów na tym paliwie do następnego zaświecenia się kontrolki. |
_________________ Tomek14013 |
|
|
|
 |
spaawu
Forumowicz AlucarD

Auto: Carisma 1.8 GDI '97
|
Wysłany: 13-12-2009, 10:50
|
|
|
rasiak1980 napisał/a: | masz cari z 97 roku tam to nie wiem czy jest wogule taka opcja żeby zresetować odczyty ze średniej spalania i innych u mnie przyciskam disp ok 5 sec. gdy słyszę pikniecie puszczam palec nie wiem czy jest to 4,3 czy 6 sec po prostu jak słyszę pikniecie podobne do tego jak programuje stacje w radiu, wtedy wiem ze się zresetował, pojawiają się dwie poziome kreseczki w miejscu gdzie wcześniej było podane spalanie. |
u mnie jest właśnie tak samo naciskam przycisk disp i po kilku sekundach słyszę piknięcie i na ekranie są poziome kreski.. czyli jednak chyba u mnie to też działa
[ Dodano: 13-12-2009, 16:32 ]
Jednak pomyłka słychać pik ale nic się nie dzieje, u mnie na panelu jest przycisk obok wyświetlacza komputera i tym przyciskiem się do komputera wchodzi. Rewelacji tam nie ma jest jakieś AVG ---- co poźniej pokazuje śr. spalanie, INST czy coś takiego, później A i to chyba trasa pokonana i B to samo.. Komputer zbyt rozbudowany nie jest ale już wiem przynajmniej jak do niego wejść |
|
|
|
 |
|