Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Wskazania średniej spalania
Autor Wiadomość
GrzegorzJ 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1,8 GDI, 2001
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-11-2009, 20:45   [Cari 1.8 GDI] Wskazania średniej spalania

Witam wsztskich Mitsumaniaków.

Czy są jakieś ustawienia w komputerze pokładowym, które mają wpływ na wskazania średniej spalania?

Posiadam Carisme 1,8 GDI. Po przejechaniu 500 km średnia spalania auta wyszła mi na poziomie 5,6 l/km (wg komputera). Wydawało się to absolutną bzdurą, bo producent przewiduje spalanie na poziomie od 6 do 9l/100km. Z tego co wyczytałem na tym forum to osiągnięcie tej dolnej granicy graniczy z cudem. Dokonałem zatem obliczeń na podstawie ilości zatankowanego paliwa i przebytych kilometrów i wyszła prawda, która do mnie przemawia 8 l/100km.

Dlaczego więc komputer mnie oszukuje?
Może trzeba wskazać gdzieś właściwy typ auta?

Moomin 
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Wysłany: 10-11-2009, 21:08   

A zresetowałeś wskazanie przed podróżą? Jak nie, to on nalicza średnią od ostatniego resetu i mogły tam być nabite wskazania z wielu kilometrów przed tą podróżą. A inna sprawa, że komputer zbyt dokładny nie jest, ale aż tak to nie powinien oszukiwać. U mnie zaniża o jakieś 0,4l/100km w trasie.

rasiak1980 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Wysłany: 11-11-2009, 10:12   

tak jak wcześniej napisane komputer ten pokazuje średnią spalania od ostatniego resetu komputera wciśnij przycisk display na 5 sec i zresetujesz ustawienia komputera

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 11-11-2009, 10:15   

GrzegorzJ napisał/a:
Dlaczego więc komputer mnie oszukuje?

komputer podaje tylko orientacyjne wartosci, nigdy nie poda Ci idealnie prawdy :P
Resetuj co jakis czas wskazania kompa wtedy bedziesz mial najbardziej miarodajne zuzycie paliwa :)
Pozdroo

GrzegorzJ 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-11-2009, 16:58   

Do tej pory robiłem reset tylko w widoku średniej spalania. Tam po lewej stronie na wyświetlaczu jest klawisz Reset. Testowałem już trzy razy i efekt jest ten sam. Spróbuję jeszcze z tym "5 sek na Display-u". Jak przetestuje to dam znać jakie są tego rezultaty.

Moomin 
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Wysłany: 11-11-2009, 17:08   

Na samym wyświetlaczu nic nie skasujesz. Godzinę co najwyżej. Reset wykonuje się klawiszem DISP na radiu.

GrzegorzJ 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-11-2009, 19:22   

Jednak 3 sek na DISP, nie resetuje niczego. Mamy raczej różne radia. W książce do carismy znalazłem ze trzy różne rodzaje, a moje jest jeszcze inne. Mam wbudowaną nawigację P063 i na jej wyświetlaczu w jednej lini widzę kolejno:
- średnia prędkość [km],
- średnia spalania [l/100km],
- szacowana liczba kilometrów jaka pozostała do wyjechania na posiadanym zasobie benzyny.

Na samym dole wyświtlacza jest jeszcze linijka z przyciskiem RESET. Jak go wciskam zerują mi się średnie prędkości i spalania. To zerowanie nie wpływa jednak na zaniżone wyniki prezentacji średniej spalania. Po przejechaniu ok 30 km pokauje już 5,5 - 5,8 l/100km.

Może ktoś wie na jakiej zasadzie liczona jest ilość zużytego paliwa. Jakiś przepływomierz (może należy przeczyścić)?.

mik 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1,8 '97
Wysłany: 24-11-2009, 20:16   

Generalnie, komputery w autach licza spalanie na podstawie sterowania wtryskiwaczami czyli faktycznie licza zuzycie paliwa jakie powinny wtrysnac wtryskiwacze bedac sprawnymi.
Jesli jest duza rozbieznosc (>0,5l/100) to (na chlopski rozum):
- leja ci wtryskiwacze (jak masz spalanie 8 na trasie przy normalnej jezdzie)
- masz dziure w ukl. paliwowym (w sumie j/w)
- masz komp. nie od tego albo mozna cos ustawic w nim
- o czyms nie pomyslalem

spaawu 
Forumowicz
AlucarD

Auto: Carisma 1.8 GDI '97
Wysłany: 13-12-2009, 08:01   

A czy może mi ktoś powiedzieć jak zresetować komputer ? Mam na myśli czy zapłon ma być włączony a może auto ma być włączone i na jak długo przytrzymać disp bo jeden forumowicz pisał że 3 sek a inny że 5 .. Bo tego nie wiem

rasiak1980 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Wysłany: 13-12-2009, 08:45   

masz cari z 97 roku tam to nie wiem czy jest wogule taka opcja żeby zresetować odczyty ze średniej spalania i innych u mnie przyciskam disp ok 5 sec. gdy słyszę pikniecie puszczam palec nie wiem czy jest to 4,3 czy 6 sec po prostu jak słyszę pikniecie podobne do tego jak programuje stacje w radiu, wtedy wiem ze się zresetował, pojawiają się dwie poziome kreseczki w miejscu gdzie wcześniej było podane spalanie.

tomek14013 
Nowy Forumowicz
Tomek14013

Auto: carisma 1.8 GDI rok prod.1998
Wysłany: 13-12-2009, 09:45   

Witam. Ja po każdym tankowaniu resetuje komputer. Pod zegarem wskazań prędkości mam przycisk i naciskam go na kilka sekund aż pokarzą się poziome kreseczki. Jechałem niedawno w trasę 200 km. Po zaświeceniu się kontrolki paliwa zatankowałem 18 litrów.Na trasie komp pokazywał spalanie 5.8 natomiast w mieście pokazuje od 8 do 9.5 litra. Przejechałem około 275-280 kilometrów na tym paliwie do następnego zaświecenia się kontrolki.

spaawu 
Forumowicz
AlucarD

Auto: Carisma 1.8 GDI '97
Wysłany: 13-12-2009, 10:50   

rasiak1980 napisał/a:
masz cari z 97 roku tam to nie wiem czy jest wogule taka opcja żeby zresetować odczyty ze średniej spalania i innych u mnie przyciskam disp ok 5 sec. gdy słyszę pikniecie puszczam palec nie wiem czy jest to 4,3 czy 6 sec po prostu jak słyszę pikniecie podobne do tego jak programuje stacje w radiu, wtedy wiem ze się zresetował, pojawiają się dwie poziome kreseczki w miejscu gdzie wcześniej było podane spalanie.

u mnie jest właśnie tak samo naciskam przycisk disp i po kilku sekundach słyszę piknięcie i na ekranie są poziome kreski.. czyli jednak chyba u mnie to też działa :lol:

[ Dodano: 13-12-2009, 16:32 ]
Jednak pomyłka słychać pik ale nic się nie dzieje, u mnie na panelu jest przycisk obok wyświetlacza komputera i tym przyciskiem się do komputera wchodzi. Rewelacji tam nie ma jest jakieś AVG ---- co poźniej pokazuje śr. spalanie, INST czy coś takiego, później A i to chyba trasa pokonana i B to samo.. Komputer zbyt rozbudowany nie jest ale już wiem przynajmniej jak do niego wejść :D

Odpowiedz do tematu