[EA5W 2.5] Uszkodzona skrzynia automatyczna |
Autor |
Wiadomość |
Gary [Usunięty]
|
Wysłany: 09-11-2007, 11:46 [EA5W 2.5] Uszkodzona skrzynia automatyczna
|
|
|
Witam wszystkich serdecznie
Moze ktos pomoze,bo nie dziala mi automatyczna skrzynia biegów w moim galancie kombi 2.5-24v
co moze byc i gdzie to moge szybko zdiagnozowac i naprawic. mam 70 km do Poznania
Objawy
tylko dziala P -czyli blokada postoju a reszta nie reaguje ( na R lekko skacza na chwile obroty silnika) ale nic nie reaguje auto nie jedzie ani w przud ani w tył.
diody na desce rozdzielczej sie przełączaja zgodnie z przestwianiem wjachy biegów.
Wydawalo mi sie ze nie ma oleju w skrzyni ale dolalem prawie 4 l i nic tak jak bylo tak jest
Moze to jakis sterownik od skrzyni??????????
Bede wdzieczny za pomoc
Gary |
|
|
|
 |
trawkins [Usunięty]
|
Wysłany: 10-11-2007, 08:43
|
|
|
Witam.
Skoro wlałeś 4 litry to na pewno nie było oleju w skrzyni, tak czy siak skrzynia do roboty. Ale w tym czarnym Galancie to wydawało mi się ze masz skrzynię ręczną no chyba że zmieniłeś Gala na innego.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
ramborambo [Usunięty]
|
Wysłany: 11-11-2007, 14:35
|
|
|
witam z twojego opisu wychodzi na to że uszkodziło się sprzęgło hydro kinetyczne jestem przekonany skrzynia jest dobra wymień sprzęgło hydrokinetyczne to znaczy koło zamachowe ibędzie wszystko o.k |
|
|
|
 |
Gary [Usunięty]
|
Wysłany: 12-11-2007, 10:28
|
|
|
Panowie
trawkins,
Czesc trawkins mam nadzieje ze u ciebie wszystko gra
Ja mam jeszcze tego mojego manualu, ale chce sobie wymienic na identycznego tylko automata (tylko i wylacznie dla wygodnictwa mojego no i moja rodzicielka bedzie mogla wtedy bezstresowo porzyczac i jezdzic autem bo tylko automatem w miare swobodnie sie porusza)Wiec jest taka mozliwosc ale obijawy takie jak pisalem.
ramborambo
Hej ramborambo
Dzieki za podpowiedz jutro jestem umowiony na podwiezienie go na diagnoze ,najpierw od speca co moze to sprawdzic komputerowo co sie stalo a nastepnie do jakiegos mechanika od skrzyni automatycznych w okolicach Poznania.
Chyba ze to sprzeglo maozna w jakis prosty sposób zdiagnozowac albo wymontowac i wymienic w zwykłym warsztacie.
Bede wdzięczny za sugestie
Pozdrawiam
Gary |
|
|
|
 |
pitbu77
Mitsumaniak Made in Poland

Auto: Galant EA5W '98 Nardi Torino
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 4 razy Dołączył: 06 Lut 2009 Posty: 728 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 13-12-2009, 00:40 EA5W - 2,5l + Automatyczna skrzynia biegów (4 biegowa)
|
|
|
Witam Wszystkich.
Odświeżam kotleta, że tak się wyrażę.
Mam identyczny problem. Wracałem z Wiednia wczoraj i przy próbie wyprzedzania innego auta (nie dałem gazu do oporu tylko tak aby skrzynia zredukowała o jeden bieg w dół) nagle coś stuknęło w komorze silnika.
Objaw tego jest taki, że niezależnie od tego jaki jest wrzucony bieg, auto nie jedzie (taki sam efekt jakbym dał na "N"). Skrzynia ogólnie pracuje dużo głośniej jakby miała opory. Olej był wymieniony na początku tego roku (kiedy kupiłem auto sprawdzałem stan i zużycie oleju - olej był czysty - "świeży" i nawet ponad stan) i zrobiłem od tamtej pory ~20.000 km.
Nie mruga żadna dioda, biegi można przełączać bez problemu w każdą pozycję.
Macie jakieś podpowiedzi co mogło się popsuć i jeśli tak to w jakich kosztach może zamknąć się naprawa?
Pozdrawiam Piotrek |
_________________ ラリードライバーは、横にそれをします - Rally drivers do it sideways
"Nie ucz świni śpiewać bo stracisz czas i zdenerwujesz świnię"
 |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 13-12-2009, 09:51
|
|
|
Zmieliłeś wilekoklin konwertera. Standardowa przypadłość ea5 |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23637 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 13-12-2009, 10:31
|
|
|
pitbu77, tak jak pisze Bartek, sam wieloklin ~ 130zł, przykład KLICK a kompletny konwerter po regeneracji ~ 700zł, prz założeniu że zwracasz stary, więcej na temat ceny możesz dowiedzieć się tutaj MidParts, oczywiście musisz do tego jeszcze doliczyć koszta robocizny. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 13-12-2009, 18:05
|
|
|
roch_27 z tego co wiem ma do sprzedania taka skrzynie, to odezwij sie do niego, moze zamiast naprawy kupisz dzialajaca |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
Bartek

|
Wysłany: 13-12-2009, 18:16
|
|
|
Roch ma do sprzedania skrzynię od 2.4, która nie pasuje plug&play do 2.5 - wymaiga conieco przeróbek |
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
|
|
|
 |
roch_27
moderator Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Pomógł: 70 razy Dołączył: 05 Paź 2005 Posty: 2581 Skąd: POznań
|
Wysłany: 13-12-2009, 18:37
|
|
|
Bartek napisał/a: | Roch ma do sprzedania skrzynię od 2.4, która nie pasuje plug&play do 2.5 - wymaiga conieco przeróbek | dokładnie mam ASB Tiptronik model F4A42 od 2,4 GDI - różnica jest w "dzwonie" skrzyni - bo reszta jest to samo co w V6
pozdro |
_________________ Legnum VR-4 Type S Twin Turbo - 26.01.12r - accident
ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju
 |
|
|
|
 |
Bartek

|
Wysłany: 13-12-2009, 18:42
|
|
|
.....i w mocowaniu konwertera do "torque plate" |
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
|
|
|
 |
pitbu77

|
Wysłany: 13-12-2009, 23:02
|
|
|
Dziękuję Wam bardzo za opinie. Mam nadzieję, że to naprawdę tylko wieloklin konwertera i że wałek z wielowypustem na którym jest mocowany nie będzie uszkodzony.
A powiedzcie mi czy w tym przypadku dużo jest roboty żeby wymienić ten wieloklin? Wiąże się to z rozkładaniem sprzęgła hydrokinetycznego czy powiedzmy wyjmuję skrzynię ze sprzęgłem i mam dostęp do tego konwertera bez późniejszego przymusowego odpowietrzania skrzyni i tym podobnych historii |
 |
|
|
|
 |
roch_27
moderator Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Pomógł: 70 razy Dołączył: 05 Paź 2005 Posty: 2581 Skąd: POznań
|
Wysłany: 13-12-2009, 23:09
|
|
|
pitbu77 napisał/a: | Wiąże się to z rozkładaniem sprzęgła hydrokinetycznego czy powiedzmy wyjmuję skrzynię ze sprzęgłem i mam dostęp do tego konwertera | pitbu77 - konwerter to jest to właśnie sprzęgło- z tym że jest to sprzęgło hydrokinetyczne |
_________________ Legnum VR-4 Type S Twin Turbo - 26.01.12r - accident
ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23637 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 13-12-2009, 23:19
|
|
|
pitbu77, co prawda nie jest to Mitsubishi skrzynia, ale tak do wygląda po wyciągnięciu skrzyni
przekrój
 |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
pitbu77

|
Wysłany: 14-12-2009, 13:23
|
|
|
roch_27 napisał/a: | pitbu77 napisał/a: | Wiąże się to z rozkładaniem sprzęgła hydrokinetycznego czy powiedzmy wyjmuję skrzynię ze sprzęgłem i mam dostęp do tego konwertera | pitbu77 - konwerter to jest to właśnie sprzęgło- z tym że jest to sprzęgło hydrokinetyczne |
Sorry, miałem napisać "wyjmuję skrzynię ze sprzęgłem i mam dostęp do tego wieloklinu" (czyt. płytki z wieloklinem).
A tak poza tym to firma "ASB Palka" w Mysłowicach zaśpiewała przy takiej wymianie płytki wieloklinu (co wymieniają w parze z wałkiem, na którym owy wieloklin się klinuje) 3500 PLN Oczywiście wchodzi w to robocizna, wymiana oleju, filtrów, nowe uszczelki...
Ale kutfa... 3500 klocka
Znacie tańszy i pewny sposób? używana skrzynia to też ryzyko... |
 |
|
|
|
 |
|