[II 2.2 DID] ALARM montowanyprzez ASO w nowych Outkach |
Autor |
Wiadomość |
tcic
Forumowicz
Auto: Outlander 2.2 DID Intense PLUS
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-12-2009, 11:37 [II 2.2 DID] ALARM montowanyprzez ASO w nowych Outkach
|
|
|
Witam wszystkich,
Chciałbym poruszyć temat autoalarmu jaki montowane były i są w Outlanderach przynajmniej od kwietnia 2009 roku (choć nie mam 100% pewności od kiedy).
Moj przypadek polega na tym, iż przy ASO zamontowało mi autoalarm autoryzowany przez MMC Poland i dedykowany do Outlandera II (taką wersję znam z ASO).
Problem dotyczy wyższych wersji wyposażenia Outlandera, które posiadają możliwość zamykania i otwierania auta za pomocą przycisków umieszczonych w drzwiach przednich i tylnej klapie (łącznie zródło 6 sygnałów załączająco/wyłączających centralny zamek i alarm: 2x drzwi + tylna klapa= 3 przyciski x 2 rodzaje sygnału - załączenie/wyłaczenie = 6 możliwych kombinacji sygnałów).
Otóż funcjonalność centralki alarmu jest ograniczona do obsługi 5 synałów !!!
Co to oznacza w praktyce? W moim przypadku to, iż uzywając przycisku załączania/ wyłączania centralnego zamka i alarmu w tylnej klapie, w momencie gdy zamykałem tym przyciskiem centralny zamek uzbrajał się również alarm, czyli wszystko OK. Ale gdy tym samym przyciskiem otwierałem centralny zamek - autoalarm już się nie rozbrajał. (samochód mignął kierunkowskazami, centralny zamek się odryglowywał, ale alarm pozostawał w pozycji czuwanie)
Na początku uważałem to za uszkodzenie alarmu. Jednak okazało się, iż te alarmy mają taką dysfunkcję. Co więcej sprawdziłem, iż we wszystkich Outlanderach stojących w salonie a mających zamontowany alarm przez ASO występuje ta dysfunkcja.
Polecam wszystkim sprawdzenie tematu u siebie.
Jedynym rozwiązaniem okazała się wymiana alarmu na inny model (wg ASO starszy model). Teraz jest OK, ale ile takich Outków z ninijszą dysfunkcją jeżdzi po naszych drogach? |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 15-12-2009, 11:44
|
|
|
Miałem podobny problem z oryginalnym alarmem w BMW. Dlatego teraz w Outlanderze zainstalowałem alarm na bazie szyny CAN szwedzkiej firmy CarGuard, model T70 (są też sprzedawane w PL). Alarmma wszelkie atesty unijne i można go rozbudować o wiele funkcji, m.in o pozycjonowanie satelitarne, zdalne sterowanie statusu auta przez GSM, czujniki przechyłu etc. Gorąco polecam.
Pozdr. |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
Wazzi
Forumowicz
Auto: Outlander intense +
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Sie 2009 Posty: 95 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 15-12-2009, 22:17
|
|
|
Ja mam oryginalny alarm MMC i wszystko dziala jak nalezy, tez mam bezkluczykowy system, auto z sierpinai tego roku. |
|
|
|
 |
venglin [Usunięty]
|
Wysłany: 16-12-2009, 22:39 Re: ALARM montowanyprzez ASO w nowych Outkach
|
|
|
tcic napisał/a: | Witam wszystkich,
Chciałbym poruszyć temat autoalarmu jaki montowane były i są w Outlanderach przynajmniej od kwietnia 2009 roku (choć nie mam 100% pewności od kiedy).
|
Potwierdzam, u mnie też występuje ten problem. Samochód kupiony w 2009 r., data produkcji z 2008 r. |
|
|
|
 |
sailax
Forumowicz
Auto: Outlander II 2.2 MIVEC
|
Wysłany: 17-12-2009, 09:08
|
|
|
Z tego co wiem Outlander to z "oczywistych powodów" nowa maszyna i poinformowano mnie że mogę założyć alarm samochodowy typu CAN... sprzedawca mówił że jest lepszy, ma wszelkie atesty... (zakładałem w specjalistycznej firmie która montuje auto-alarmy) Nie mam z nim zadnego problemu |
|
|
|
 |
VG
Forumowicz
Auto: 2x Outek 2.0/2.2
|
Wysłany: 17-12-2009, 09:15
|
|
|
a ja z rozczarowaniem stwierdziłem ze w moim aucie zamontowany alarm (model7833) nie ma czujki uderzeniowej :/ ile to kosztuje aby zamontowac taka czujke ? da sie to samemu zrobić ? jesli tak to gdzie należy ja umieścic ? zły jestem bo nawet jak ktos na parkingu mi stuknie to alarm się nie włączy . Włacza się tylko jak muchy w srodku lataja :/ |
|
|
|
 |
tcic
Forumowicz
|
Wysłany: 17-12-2009, 12:41
|
|
|
Coż,
Alarm teoretycznie dostałem od ASO (był w cenie samochodu), choć jak dokładnie spojrzeć na cennik, to wyceniają go na 1800,00 zł. Birąc pod uwagę "MEGA MARŻE" jakie od każdej czesci nalicza MMC Poland (najlepiej porównać z cenami w Citroen, który też nie jest najtańszy) to oznacza, iż montowany alarm nie jest szczytowym osiągnięciem techniki w tym obszarze. W sumie do alarmu mam stosunek dość lekki (nie bardzo wierzę w skuteczność) i patrzę na niego pod kątem uznania przez ubezpieczyciela jako drugiego zabezpieczenia pojazdu. Jednak za absulutny SKANDAL uważam, iż całkowicie bezstresowo jest montowany do Outlanderów, wiedząc iż ogranicza fabryczną funkconalność nowego pojazdu. Jak można zamontować w ASO do nowego samochpodu urządzenie nie kompatybilne z pojazdem !!!!
To już wykracza poza moją zdolność pojmowania otaczającej rzeczywistości |
|
|
|
 |
sailax
Forumowicz
Auto: Outlander II 2.2 MIVEC
|
Wysłany: 17-12-2009, 13:48
|
|
|
1800.............!!!!???? niezła marża, moge powiedzieć tyle że ja zakładałem alarm jak dostałem samochodzik czyli w styczniu/lutym i zakupiłem wtedy (najlepszy a co za tym idzie najdroższy) alarm jaki mieli w ofercie wybuliłem 1000 zł z montażem i gwarancją na 2 lata albo i dłużej nie pamiętam. A jak rozmawiałem ze specami to powiedzieli że oni montują alalrmy w salonach samochodowych tak samo jak ci co przyciemniają szyby. Salon zleca dzieło i inna firma je wykonuje, a "diler" zgarnia niezłą kase " Za nic" - za marke... to się nazywa biznes.....hehe
VG musiałbyś podzwonić po firmach montującymi auto-alarmy i się dowiadywać, no chyba że masz montowany w mitsu to wtedy nie wiem jak oni to traktują.... |
|
|
|
 |
kuba20vt
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander/SL
|
Wysłany: 18-12-2009, 21:40
|
|
|
heh tez mam taki problem z alarmem z tym ze nie chce mi sie specjalnie z tym jechac przy okzji przegladu zglosze ta sprawe ciekawe jak to bedzie bo auto kupilem w innym miescie zastanawiam sie czy nie beda sie wykrecac |
|
|
|
 |
dab
Mitsumaniak

Auto: OUTLANDER 2.0 D-ID
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Mar 2009 Posty: 917 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 19-12-2009, 00:30
|
|
|
podlacze sie przy okazji tego tematu ze swoim problemem z alarmem.
Mianowicie, kilkakrotnie zdarzylo sie ze po przyjechaniu do domu nie moglem zamknac auta z pilota kluczyka (mam podlaczony alarm). Bateryjka ok, przy wcisnieciu przycisku na kluczyku pali sie czerwona dioda, co ciekawe centralny tez wtedy nie dziala - probowalem zamknac "recznie" drzwi od strony kierowcy i zamykal sie jedynie ten zamek w ktorym byl aktualnie wlozony klucz. Mija kilka godzin i problem znika - zamkniecie z kluczyka dziala. Mialem juz dwukrotnie taka sytuacje. Mozna to jakos zdiagnozowac skoro teraz on niby dziala? |
dab
 |
|
|
|
 |
tcic
Forumowicz
|
Wysłany: 20-12-2009, 22:46
|
|
|
A może to jednak bateria w pilocie. Tak to wygląda. Dioda może się palić, ale sygnal jest do bani... |
|
|
|
 |
dab
Mitsumaniak

Auto: OUTLANDER 2.0 D-ID
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Mar 2009 Posty: 917 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 21-12-2009, 00:12
|
|
|
Bateria w pilocie jako przyczyna odpada, raz ze jak pisalem po kilku godzinach bez problemu dzial a dwa, e probowalem uzyc drugiego z zestawu klucza, ktorego w ogole nie uzywam i tez nie moglem zamknac drzwi. |
dab
 |
|
|
|
 |
|