problem z klimatyzacją |
Autor |
Wiadomość |
spaawu
Forumowicz AlucarD

Auto: Carisma 1.8 GDI '97
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 13-12-2009, 16:03 problem z klimatyzacją
|
|
|
Witam ponownie.. Mam pewien problem z klimatyzacją.. Byłem dzisiaj u kolegi który jest mechanikiem i sprawdził że po włączeniu przycisku klima się nie włącza i że pasek się nie kręci.. Mówił mi że to może być pasek od klimy albo mało jakiegoś płynu..Bo to chyba niemożliwe żeby nie działała przez to że jest pusta co ? Bo koleś który mi Cari sprzedawał powiedział że klima jest nabita.. Ile w tym prawdy jest to nie wiem ale wolę wiedzieć czy to też może być od tego.. Z góry dziękuję za odpowiedź |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 13-12-2009, 16:08
|
|
|
Przyczyny niesprawności klimy, najczęściej:
-brak czynnika
-problem z czujnikiem (presostatem)
-problem ze sprzęgłem (sprężarki)
-sprężarka |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
spaawu
Forumowicz AlucarD

|
Wysłany: 13-12-2009, 16:10
|
|
|
a jaki jest mniej więcej koszt czujnika czy sprężarki ? bo chyba będę musiał zainwestować w naprawę klimy zwłaszcza teraz na zimę |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 13-12-2009, 21:54
|
|
|
Nowy presostat, oryginalny około 360zł, sprężarke można zregenerować, ale używka w granicach 400zł, szczerze radze jedż do mądrego gościa co sie zajmuje klimatyzacjami i niech Ci zrobi co konieczne. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
spaawu
Forumowicz AlucarD

|
Wysłany: 14-12-2009, 22:04
|
|
|
No tak będę musiał zrobić teraz mi się klima przyda bo u nas mrozy jak cholera już są dzięki za info pozdrawiam |
|
|
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Pomógł: 19 razy Dołączył: 20 Maj 2007 Posty: 1205 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 14-12-2009, 22:31
|
|
|
Ale po co Ci właściwie klima teraz w zimie? I tak nie będzie w zasadzie pracować bo w ujemnych temperaturach włączy się tylko na moment. Zostaw do wiosny. |
|
 |
Kylek
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sportback 1.8 CVT
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Maj 2008 Posty: 172 Skąd: Łęczna
|
Wysłany: 15-12-2009, 08:31
|
|
|
Ja bym stawiał na ujemną temperaturę. Moja klimatyzacja na bank jest sprawna, bo serwisowałem ją w ASO, a mimo to od wczoraj nie chce się włączyć, bo na zewnątrz jest poniżej 10 stopni mrozu. Twoja też się włączy, tylko musi być trochę cieplej. Co do używania klimatyzacji w zimie, to nie ma lepszego narzędzia do osuszania szyb niż klimatyzacja, ale to też musi być trochę cieplej. Możesz ewentualnie wstawić samochód do jakiegoś ciepłego miejsca na parę godzin (np. niektóre hipermarkety mają ogrzewane parkingi podziemne) i tam sprawdzić, czy klima się włączy. |
|
|
|
 |
spaawu
Forumowicz AlucarD

|
Wysłany: 15-12-2009, 18:14
|
|
|
Właśnie mi o to chodzi żeby mi nie parowały szyby i dlatego potrzebuję tej klimatyzacji.. Co do tego że klima się nie włącza przy ujemnych temperaturach to tego nie wiedziałem więc ona może chodzi bo ja ją próbowałem włączyć jak było -5 za pierwszym razem |
|
|
|
 |
Kylek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 15-12-2009, 18:44
|
|
|
Gdzieś mi się obiło o uszy, że klimatyzacja nie włącza się już poniżej +6 stopni C, ale nie wiem, czy czegoś nie pokręciłem. Na pewno nie działa, gdy są mrozy, bo by się sama zamroziła |
|
|
|
 |
spaawu
Forumowicz AlucarD

|
Wysłany: 15-12-2009, 19:46
|
|
|
To w takim razie wychodzi na to że w zimie w ogóle nie da się odpalić klimatyzacji bo jest cały czas ujemna temperatura.. Ale w praktyce powinno być inaczej bo jak się silnik zagrzeje to tam temperatura jest raczej powyżej +6 stopni więc będzie chodziła tylko musi się silnik zagrzać.. Dobrze myślę czy się mylę ? |
|
|
|
 |
Kylek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 16-12-2009, 06:56
|
|
|
Czy ten pomysł się sprawdzi, to nie wiem, bo nie testowałem w praktyce, ale chyba masz rację - po rozgrzaniu auta klimatyzacja powinna się włączyć. Aż sprawdzę dzisiaj u siebie |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 16-12-2009, 13:58
|
|
|
Ponoć jak climatronic zaczyna piskać o niskiej temperaturze tj. 4st i poniżej wten czas klima już jest wyłączana przez kompa, żeby uniknąć awarii |
|
|
|
 |
Centosz
Forumowicz
Auto: Carisma 1,9 DiD '00r.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 26 Kwi 2009 Posty: 426 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 16-12-2009, 18:00
|
|
|
Widze że tu rozmowa o klimie w zimie.Własnie u siebie tez widze że tak jak by sie nie włączała.U mnie przy włączeniu klimy obroty spadaja na chwilke.Od jakiegoś tygodnia po włączeniu klimy obroty nie spadają.Wystarszyłem sie że coś "padło".Jest jakiś sposób żeby sprawdzić czy klima sie załącza? |
|
|
|
 |
Kylek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 16-12-2009, 18:11
|
|
|
Centosz napisał/a: | Jest jakiś sposób żeby sprawdzić czy klima sie załącza? |
Jak pisałem wcześniej:
Możesz wstawić samochód do jakiegoś ciepłego miejsca na parę godzin (np. niektóre hipermarkety mają ogrzewane parkingi podziemne) i tam sprawdzić, czy klima się włączy. |
|
|
|
 |
spaawu
Forumowicz AlucarD

|
Wysłany: 16-12-2009, 18:29
|
|
|
Nie tylko można też podczas dłuższej jazdy spróbować włączyć klime wtedy będziesz wiedział na pewno ;D |
|
|
|
 |
|