Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem - dziwny dźwięk, buczenie - pomóżcie
Autor Wiadomość
kudlaty94 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 30-11-2009, 16:29   Problem - dziwny dźwięk, buczenie - pomóżcie

Witam !

Od jakiegoś czasu mam bardzo denerwujący problem.
Podczas jazdy z przodu samochodu, z jego prawdopodobnie lewej strony wydobywa sie dźwięk, cos jakby bzyczenie, buczenie, strasznie denerwujące :evil:
Co ciekawe jak zdjeme nogę z gazu to nie buczy ;/
Zauważyłem też, że gdy silnik jest już rozgrzany, to też buczy ale zdecydowanie mniej ;/
O co chodzi ? Co moze być przyczyną tego problemu i jak się go pozbyć ?
bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję ;)

Zapomniałem dodać, moze to coś pomoże przy zdiagnozowaniu problemu ;) , a mianowicie to brzmi tak jakby jakaś metaliczna część wpadała w rezonans ;/
Ostatnio zmieniony przez kudlaty94 02-12-2009, 21:19, w całości zmieniany 1 raz  

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 30-11-2009, 16:55   

Jaki motor?

kudlaty94 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 30-11-2009, 17:05   

Silnik 3.2 DiD 170 KM z 2008 r.

[ Dodano: 05-12-2009, 19:26 ]
to dowiem sie może o co chodzi z tym buczeniem ? Ktoś wie ?

jw1900 
Mitsumaniak

Auto: Pajero V98
Wysłany: 08-12-2009, 16:02   

Witam,

prawdopodobnie to co innego, ale moze warto wspomniec: jakis rok temu pojawilo mi sie bzyczenie, jakby mi pod maska, gdzies z lewej strony wpadla pszczola i nie mogla wylezc :wink:

Tez kombinowalem ze zdejmowaniem nogi z gazu, przyspieszaniem itd., momentami mialem nawet wrazenie, ze jedno z drugim ma jakis zwiazek, ale przez to tylko sam sie pakowalem w pole.

Okazalo sie, ze to odklejajaca sie uszczelka na lewym slupku przy szybie. Gdybym sam tego nie slyszal, to bym nie uwierzyl, ze uszczelka moze powodowac cos podobnego. Efekt pojawial sie wylacznie podczas jazdy.

pozdrawiam,

Guciek 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero IV
Wysłany: 08-12-2009, 16:56   

Kolego powiem Ci co u mnie było....
raz miałem problem z rurą wydechową w środkowym jej odcinku a dokładnie z gumami ją podtrzymującymi. Były zbyt mocno napięte co powodowało ze rura wpadała przy pewnych prędkościach obrotowych silnika w rezonans.
Kolejny problemem było również osłona lusterka która przylega do słupka drzwi jak u kolegi wyżej. Składa sie ona z dwóch elementów, jednego plastikowego i drugiego gumowego który znajduje się miedzy plastikiem a rama drzwi. Odkleiły się od siebie i przy pewnych prędkościach również wpadały w rezonans.
Ostatnią rzeczą była poluzowana śróbką od mocowania schodka przy błotniku jak dobrze pamiętam i też wpadała w rezonans.
Ostatnie dwie rzeczy występowały po małych naprawach które były robione ale może trochę Cię to naprowadzi na jakiś trop.

Pozdrawiam i bezawaryjnej jazdy życzę:]

kudlaty94 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 08-12-2009, 22:22   

Noo dzięki chłopaki, wreszcie ktoś się odezwal ;)
A czy u was też to bzyczenie występowało tylko przy dodawaniu gazu ?
Ktoś ma jeszcze jakieś inne propozycje co moze być nie tak ;)
Dzięki za pomoc ;]

Guciek 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero IV
Wysłany: 09-12-2009, 11:16   

przy lusterku to od odpowiedniej prędkości, jak już większe opory powietrza były wtedy lusterko ożywało i zaczynało oddawać odgłosy.
Przy wydechu to już zależało od obrotów silnika i mniej więcej pojawiało się przy 2.200-3.000 obr ale dokładnie nie pamiętam. i to też zaczynało występować jak się robiło chłodniej. W ciepłe dni to nie występowało. Zapewne w niższe temperatury guma twardniała i bardziej się naprężała co powodowało te odgłosy.

Szyszkowa 
mod Pajero
seek&destroy

Auto: Pajero 3,2 DiD
Wysłany: 10-12-2009, 12:36   

Obstawiałbym drgania spowodowane obluzowaniem jakiegoś elementu (tłumika, blachy). Po nagrzaniu silnika wibracje spowodowane przez niego stają się mniejsze, stąd prawdopodobnie zanik odgłosów. Dodanie gazu zwiększa obroty, a tym samym drgania i problem się pojawia.

Minus jest taki, że drgania przenoszą się po samochodzie- nie zawsze żródło znajduje się dokładnie tam, skąd dochodzą nas odgłosy...

MP 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero V90 200KM
Wysłany: 16-12-2009, 22:42   

Witam
Miałem podobny problem w swoim zupełnie nowym Pajero. Dziwny dźwięk przy obrotach 2000-3000. Na samym początku tego nie zauważyłem. Byłem w lekkim terenie i zahaczyłem podłogą. Potem gdy zauważyłem te dźwięki myślałem ,że to było tym spowodowane. Pojechałem do serwisu i zgłosiłem to. Okazało się ,że problem był doskonale znany w moim serwisie. Mieli juz taki przypadek. Jakieś mocowanie ruru wydechowej , czy tłumika ma orginalnie bardzo mały luz i powoduje to, że przy pewnych obrotach tłumik(jest duży) wpadał w wibracje. Chłopcy coś poprawili, a problem znikną jak ręką odjąć. Proponuję zacząć sprawdzanie od tego.
pozdrawiam

Odpowiedz do tematu