|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Pytanie o sklep |
Autor |
Wiadomość |
Fido__ [Usunięty]
|
Wysłany: 05-05-2005, 19:10 Pytanie o sklep
|
|
|
Jaki jest status sklepu? To przecież komercyjna instytucja, a więc ktoś zarabia pieniądze. Skoro już ktoś wymyślił sklep, a cała inicjatywa mitsumaniaków jest szlachetna i dla ludzi, to powiedzcie mi na jakiej zasadzie on będzie działał? |
|
|
|
 |
Firebee
admin mitsumaniak

Auto: A160, Space Gear,
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-05-2005, 22:27
|
|
|
Serwis mitsumaniaki.com nie będzie pobierał żadnej prowizji od sprzedanego towaru a daje jedynie możliwość oraz swego rodzaju gwarancję na fachowość i jakość towaru..
Części będą umieszczone przez dealera mitsubishi oraz sklep z częściami do aut japońskich.
Udzielamy jako serwis miejsca na sklep oraz dajemy gwarancję jakości..
Natomiast nie pobieramy żadnych prowizji.
Dziękuję za zainteresowanie i pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
|
Wysłany: 05-05-2005, 22:49
|
|
|
Fido_ w poczatkowej fazie sklep będzie działał jako tzw pośrednik pomiedzy dealerem i sklepem (niezależnym) a Wami. Ponieważ nie chcemy mieć problemów związanych z VATem sratem podatkami i innymi nie zamierzamy robić sklepu który będzie rejestrowany jako firma bo po prostu brak na to pieniędzy i czasu.
Tak jak napisał Firek ma to być ułatwienie dla Was (i nas 3 również) w dostępie do części. natomiast sprawa zysków jest prosta - z zysków bedzie opłacany na przykład serwer na którym działa strona. Ale będzie opłacany przez te dwie firmy a nie (jak dzieje się to teraz) z kieszeni nas 3. Oprócz cen które będą konkurencyjne i niższe (taką mamy nadzieję)niż w normalnych sklepach mamy nadzieję że uda się z tego opłacić na przykład jakieś gadżety dla Was, choćby smycze z napisem mitsumaniaki.com.
Mam nadzieję że całe wyjaśnienie jest proste i satysfakcjonujące ale w razie niejasności lub zauważonych błędów w w naszym rozumowaniu co do przepisów prawa skarbowego prosimy o wskazówki jak zrobić to zgodnie z prawem.
Dodatkowo prosimy również o sugestie jak to według Was powinno wyglądać.
Pozdrawiam |
Just think...
. |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
|
Wysłany: 06-05-2005, 00:49
|
|
|
No jak będzie dużo i tanio i w zamiennikach też to ja się podpisuję pod tym wszystkimi kończynami
Ja myślę, że sklep na mitsumaniaki.com to nie powinien być standardowym sklepem internetowym. Moim zdaniem powinien znajdować się tam formularz, na który sprzedawca odpowie w niedługim czasie, coś doradzi, wypowie się czy warto wziąć taki zamiennik czy inny czy oryginał.
Moim zdaniem formularz w stylu:
Model:
Rocznik:
VIN:
Nr. Silnika:
Pytanie o części:
e-mail:
tel:
Na co pytający otrzyma odpowiedź czy coś takiego jest, jaka cena, jaka cena zamienników itp...
Nie wiem czy to dobry pomysł. Mi się w każdym razie podoba.
A co do strony podatkowej/prawnej myślę że nie będzie problemu bo było, bo sklepem bym tego de facto nie nazwał, a co kogo obchodzi, że ktoś kupił towar z innego miasta i odebrał drogą pocztową... Paragon dostanie, w sklepie będzie zaksięgowane i wszystko cacy moim zdaniem. |
|
|
|
 |
Firebee
admin mitsumaniak

|
Wysłany: 06-05-2005, 02:13
|
|
|
Bardzo cenne uwagi!!
Dzieki wielkie, na pewno weźmiemy je pod uwagę podczas prowadzenia sklepu
Pozdrawiam
Firek |
|
|
|
 |
Fido__ [Usunięty]
|
Wysłany: 06-05-2005, 18:31
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | Fido_ w poczatkowej fazie sklep będzie działał jako tzw pośrednik pomiedzy dealerem i sklepem (niezależnym) a Wami. Ponieważ nie chcemy mieć problemów związanych z VATem sratem podatkami i innymi nie zamierzamy robić sklepu który będzie rejestrowany jako firma bo po prostu brak na to pieniędzy i czasu.
Tak jak napisał Firek ma to być ułatwienie dla Was (i nas 3 również) w dostępie do części. natomiast sprawa zysków jest prosta - z zysków bedzie opłacany na przykład serwer na którym działa strona. Ale będzie opłacany przez te dwie firmy a nie (jak dzieje się to teraz) z kieszeni nas 3. Oprócz cen które będą konkurencyjne i niższe (taką mamy nadzieję)niż w normalnych sklepach mamy nadzieję że uda się z tego opłacić na przykład jakieś gadżety dla Was, choćby smycze z napisem mitsumaniaki.com.
|
Nie wszystko zrozumiałem. I nie ma pewności, czy na pewno macie świadomość w co się pakujecie. Nie zrozumcie mnie źle, nie czepiam się, tylko zwracam uwagę na pewne istotne rzeczy:
1. Jeśli chcecie być pośrednikiem i co gorsza planujecie jakieś zyski, to nie da się tego robić legalnie bez rejestracji podmiotu, który może to robić i potem odprowadzania podatków...
2. Cudów nie ma. Jeśli ktokolwiek ma robić to profesjonalnie, to trzeba komuś zapłacić, żeby o to dbał, aktualizował, zajmował się zamówieniami itd.
Z powyższych powodów o wiele IMHO zdrowsze byłoby, gdyby to była komercyjna przybudówka mitsumaniaków. Tylko należy ją tak nazwać od razu, bo potem będzie tylko rodzić wątpliwości. Zapewniam. IMHO najzdrowsze by było od razu gdyby to był wirtualny sklep grafixu, czyli sponsora w pewnym sensie. Nie wiem jak Jacek się na to zapatruje, ale moim zdaniem to byłoby najbardziej naturalne. Znając bowiem naszą polską mentalność, za jakiś czas pojawią się wątpliwości i legendy o tym jakie kokosy na sklepie robi trzech tenorów....
Mam trochę wrażenie, że większość rzeczy dotyczących mitsumaniaków krąży póki co jako bliżej nieokreślone idee... |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 06-05-2005, 20:05
|
|
|
Niestety Fido__ widać że nie rozumiesz albo nie wierzysz. Nie jest to nastawione na zyski tylko pokrycie kosztów działania. Wiemy wbrew pozorom które jak widzę mylą w co się pakujemy. Rozliczenie będzie się odbywało publicznie. Nie mamy nic do ukrycie i na pewno źaden z nas nie załoźy firmy produkującej gadżety dla Klubu tylko będą one zamawiane przez beneficjentów sklepu. Oni równieź mają płacić za serwer ale na razie Forum jest u Jacka i za jego pieniądze a strona Klubu za pieniądze naszej trójki tenorów.
Uwierz w ducha.
Pozdrawiam i nie szukaj afery gdzie jej nie ma |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Fido__ [Usunięty]
|
Wysłany: 06-05-2005, 20:21
|
|
|
Eeeee tam, ja po prostu znam życie. Mogę już nic nie mówić, ale zdaje się chcieliście uwag. Jak coś nie jest przejrzyste, to budzi wątpliwości. Ot, co. |
|
|
|
 |
Grześku
Mitsumaniak groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
|
Wysłany: 06-05-2005, 21:38
|
|
|
No tak, ile poglądów tyle opinii.
Wydaje mi się że jak zaczniemy szukać problemów to je znajdziemy i to bez problemu
Co do zagadnień prawnych, to Hubeert: jeżeli jakaś działalność przynosi dochód a z punktu widzenia przepisów nie jest zwolniona z podatków to (i'm sorry) trzeba odprowadzić ten podatek. Sklepy sprzedające części i co-tam-jeszcze mogą utrzymywać serwer w formie sponsoringu, ale i tak zapłacą od tego podatek.
Strasznie to zagmatwane ale tak jest, nie można w legalny sposób uniknąć płacenia podatków.
Podoba mi się pomysł Josie, to była by wygodna forma: konkretne zapytanie, konkretna odpowiedź - albo oryginał albo zamiennik, znam cene, czas dostawy - wybór należy do mnie.
No i na koniec Fido: ostatnie miesiące "nauczyły" nas że każdy interes to szwindel i korupcja. Ja się pod tym nie podpisuję, staram się ufać i ufam ludziom, a jeżeli nawet zarobią na tym trochę kasy to po pierwsze nie będzie to straszny majątek a po drugie to nawet im się należy. Ale jak mówi Huubert - uwierz w ducha.
Więc keep smile and carpe diem. |
_________________ "nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przeciez trzeba napisac." by Rafal_Szczecin
strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia |
|
|
|
 |
Artii
moderator mitsumaniak

Auto: LancerCS0 2003 LancerC62 1990
|
Wysłany: 06-05-2005, 21:43
|
|
|
Szczerze mowiac to ja jestem za .
Fajnie by bylo jak by byl taki sklepik. Nie trzeba by z domu wychodzic
Super by bylo rowniez gdyby mozna bylo zobaczyc spis wszystkich czesci z ktotkim opisem ew. zdjeciem. |
|
|
|
 |
Firebee
admin mitsumaniak

|
Wysłany: 07-05-2005, 00:28
|
|
|
i tak też postaramy się zrobić.. Myślę, że aby ceny części były konkurencyjne, nie będzie można na nich zarabiać jako mitsumaniaki.com, w szczególności, że należy przewidzieć większe upusty dla naszych 18 już klubowiczów:)
Co do kwestii finansowych - Mitsumaniaki.com nie stworzyliśmy dlatego by na nich zarabiać.. Pomysł przyszedł ot tak.. troche było kasy na koncie to kupiliśmy domenę i serwer i są mitsumaniaki.com..
Dla mnie satysfakcją będzie Wasze zadowolenie z tego serwisu..
Dołożę wszelkich starań, by wszystko grało jak należy i naprawdę nie potrzebuję zarabiać na mitsumaniakach.. Mitsumaniaki.com są dla mnie przyjemnością, oderwaniem od szarej rzeczywistości..
Nie we wszystkim trzeba od razu widzieć kase..
Pozdrawiam
Firek |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 07-05-2005, 15:25
|
|
|
Grześku twarde prawo ale prawo - te dwie firmy płaca podatki i za to że zapłaca za serwer też podatek odprowadzą co do tego nie ma żadnych wątpliwości niestety.
Korzyści będa dla Mitsumaniaków takie że części będa tańsze. Dla "trzech tenorow" korzyść będzie taka że nie będziemy wydawać własnych pieniędzy a przynajmniej troche mniej .
I tyle. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Fido__ [Usunięty]
|
Wysłany: 07-05-2005, 16:19
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | Grześku twarde prawo ale prawo - te dwie firmy płaca podatki i za to że zapłaca za serwer też podatek odprowadzą co do tego nie ma żadnych wątpliwości niestety.
|
Podatek od kosztów? Mamy taki? |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 07-05-2005, 16:28
|
|
|
Mamy taki Fido__ nazywa się VAT i płaci go każdy za wszystko |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Fido__ [Usunięty]
|
Wysłany: 07-05-2005, 16:34
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | Mamy taki Fido__ nazywa się VAT i płaci go każdy za wszystko |
Hehe, tak myślałem. VAT może być naliczony i należny. I ten VAT, który zapłaci za serwer odliczy sobie od przychodów ze sklepu, więc zakładając, że robi na nim jakiś obrót - ten VAT nie będzie miał żadnego znaczenia
Wobec powyższego nie trzeba tego faktu aż tak akcentować Mam nadzieję, że mają księgowego |
|
|
|
 |
|
|