Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CY3A 1.8] Pompa Vacum.help ! !
Autor Wiadomość
Mikii 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-12-2009, 12:30   [CY3A 1.8] Pompa Vacum.help ! !

Witajacie na forum.Jako nowy uzytkownik milo Was przywitac.

Mam nastepujace pytanie.Posiadam 3 tygodniowego lancera 1.8 sedan i zauwazylem dziwne cykanie,moze zasyanie powietrza w prawej czesci silnika stojac od przodu samochodu.Nie dawalo mi to spokoju,wiec pojechalem na servis, sprawdzili i okazalo sie,ze to odglosy wydawane przez pompe vacum(jak zaslonili wezyk palcem to przestala cykac).Powiedziano mi,ze to normalne odglosy.

Czy to naturalny odglos?
Czy nie uszkodze silnika?

Pozdrawiam

tomekrvf 
Forumowicz

Auto: EA5W, VTR 1000, HIENA, AR 147
Wysłany: 20-12-2009, 19:00   

Mikii, samochód nie ma pompy vacuum. W miejscu, które wskazałeś jest pochłaniacz par paliwa. Przepływ poprzez ten pochłaniacz sterowany jest elektrozaworem umieszczonym w okolicy przepustnicy. Może być tak, że dźwięk pracy elektrozaworu przenosi sie na pochłaniacz, szczególnie teraz kiedy wszystko jest zesztywniałe od mrozu. Pochłaniacz jest zamontowany do grodzi czołowej i dlatego może być słyszalne cykliczne cykanie, stukanie w kabinie.

Mikii 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 20-12-2009, 22:20   

Tomek dzieki za odpowiedz ale wracajac do tematu to samochod stoi w garazu i juz w nim jest slyszalny ten pochlaniacz?Od czego zalezy,ze ja slychac?Czy to jest jakies uszkodzenie?Czy wplyw na to mogla miec sytuacja tego typu.-Kupuje samochod,sprawdzam,odjezdzam i 30 metrow od salonu brakuje paliwa.Na szczescie panowie z salonu pojechali mi po benzyne.Zadnych problemow z odpalaniem nie ma na mrozie czy w garazu.Ogolnie wszystko ok tylko denerwuje mnie ten odglos.Czy to jest normalny odglos czy nalezy mi sie wymiana na gwarancji?

tomekrvf 
Forumowicz

Wysłany: 20-12-2009, 22:43   

Mikii, rozumiem że sprawdzałeś to na rozgrzanym silniku. Cykanie tego elektrozaworu jest wyraźnie słyszalne (oczywiście nie przez wszystkich) i nie znaczy to że jest coś zepsute. Brak paliwa nie ma zupełnie wpływu na działanie tego systemu.

Mikii 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 20-12-2009, 22:52   

Powiem Ci,ze przed chwila jak wjezdzalem do garazu samochodem to po okolo minucie gdy silnik nie byl jeszcze cieply to tez bylo slychac to cykanie.To ewidetnie slychac gdzies w okolicach przepustnicy.Tak jak pisalem w pierwszym poscie jak wyciagnie sie kabel,ktory dochodzi do jakiejs puszki,ktora jest zamontowana za silnikiem jakby pod szyba i zatka sie go palacem to ta pompa przestaje pracowac i nie slychac juz cykania.P.S przez ten kabel zasysane jest powietrze-czuc to na palcu..

tomekrvf 
Forumowicz

Wysłany: 21-12-2009, 00:49   

Mikii napisał/a:
P.S przez ten kabel zasysane jest powietrze-czuc to na palcu..

Dokładnie tak. Zasysane jest powietrze (pary paliwa) do kolektora dolotowego.
Niczym się nie przejmuj i jeździj samochodem.

Odpowiedz do tematu