Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9TD] Problem z alarmem Codetek
Autor Wiadomość
adamk4
[Usunięty]

Wysłany: 22-12-2009, 12:30   [Cari 1.9TD] Problem z alarmem Codetek

Witam. Zakupiłem alarm do auta. Okazało się ze nie ma do niego żadnej instrukcji. Czy ktoś pomoże rozszyfrować ten schemat na polski bo ja nie daje rady? I jak się do tego zabrać?

czester_ 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.9 TD Titanium 98'
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-12-2009, 23:48   

Podaj nazwę alarmu.

adamk4
[Usunięty]

Wysłany: 23-12-2009, 07:08   

Codetek to jest nazwa alarmu. Ze zdjęcia załączonego dowiedziałem się do czego służą niektóre kable:
-Red - zasilanie
-White - światła postojowe i tu pytanie jakie diody kupić żeby migały kierunki a nie te właśnie światła? gdzie jest przewód od kierunków i jak połączyć te diody z tym kablem od kierunków?
-Brown - Syrena
-Grey - ten kabel trzeba podpiąć do bagażnika
Black - masa
-Orange - NIE WIADOMO
-Black/White - tu podłączamy kabel od oświetlenia kabiny
-Yellow - NIE WIADOMO
-BLUE - NIE WIADOMO
-Purple - tu podłączamy kabel od drzwi. albo ten albo Green. tu zależy czy sterowanie jest plusem czy minusem.

tu link do aukcji http://moto.allegro.pl/it...z_promocja.html
-Green - jak wyżej

Green Lock i Blue Unlock - tu podpinamy sterowanie centralnym zamkiem. i tu pytanie czy mam się podpiąć pod kostkę czy pod te 2 kable co w pierwszym poście na rysunkach?

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-12-2009, 10:16   

pod Yellow podpinasz zasilanie stacyjki (pod kolumną kierowniczą gruby przewód +12V

Green lock i blue lock, podpinasz do kostki a możesz spokojnie z tych drzwi w których masz "master" siłownik, tzn z tych w których kjak przekręcasz kluczyk, to zamykasz i otwierasz całe auto (ja mam np. po stronie pasażera :) )

co do diód, to na elektrodzie ktoś zalecał 5-6A, ale wczoraj w elektronicznym kupiłem IN5408 (3A) gdzie po konsultacjach dowiedziałęm się, że spokojnie wystarczą.
Co do podłączenia, to zależy gdzie wsadzisz centralkę, ale jeśli gdzieś pod kierownicą, to wyjścia masz 2.
1. podpiąć się pod przełącznik świateł awaryjnych (wtedy diody Ci nie potrzebne) - nie sprawdzone, bo np w Toyocie miałem problemy gdyż wpięcie tam nie dawało efektu "mrugania"
2. po lewej stronie przy progu idzie wiązka do kierunkowskazów z tyłu. W niej musisz wybadać 2 kable od kierunkowskazów tylnych (najszybciej przy tylnych lampach) i wtedy stosujesz 2 diody których anody lutujesz równolegle do kabelka White, a katody kolejno do przewodu kierunkowskazu lewego a drugą do prawego, tak aby sygnał z jednego nie przeskakiwał na drugi.

schemat elektryczny masz w "Downloads", dlatego też nie przytaczam kolorów kabli. Sama idea jest w większości aut taka sama, ja tak montowałem centralny w Toyocie i działa bez zarzutu

adamk4
[Usunięty]

Wysłany: 23-12-2009, 15:51   

Podłaczyłem dzis ten niby alarm. Drzwi sie otwierały i zamykały. A nagle po jakims czasie nie działa nic. I drzwi od strony kierowcy nie da sie zamknac.

[ Dodano: 29-12-2009, 11:28 ]
Gdzie mozna znalesc kabel od oswietlenia kabiny? i szukam tez kabla od tego przycisku ktory znajduje sie w progu drzwi?

Odpowiedz do tematu