Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Łańcuchy na koła->> jakie??
Autor Wiadomość
jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 28-12-2009, 21:13   Łańcuchy na koła->> jakie??

Witam. Po ostatniej przygodzie w zimowej scenerii na górskiej drodze postanowiłem zakupić łańcuchy na koła. Tylko że przy oponach jakie mam BFGoodrich Mud Terrain T/A KM 31x10.50R15 rozmiar łańcucha zgodny ze specyfikacją na dany wymiar nie pasuje->> łańcuchy są za małe->> wynika to chyba z racji wysokości :?: bieżnika czy brać na 32"->czy nie będą za duże .Jaki więc rozmiar szukać?? Jest we Wrocławiu firma "PANEK" co robi fajne łańcuch śnieżne->>mocne i dobre w teren->>miał ktoś z Was "kontakt" z łańcuchami tej firmy??

PiotrC 
Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 DID
Wysłany: 29-12-2009, 19:41   

Po podobnej przygodzie w czeskich górach, kupiłem łańcuchy przeznaczone do sam. terenowych 235/75-15. W sumie nigdy ich nie założyłem. Kupiłem opony MT-ki takie jak Twoje. Wiem, że można kupić w sklepach typu NORAUTO zestawy pozwalające na dopasowanie łańcuchów do innych opon. Mi one osobiście zbywają.
Pozdrawiam

[ Dodano: 29-12-2009, 19:42 ]
Łańcuchy kupiłem w Mikołowie

jawaldek 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-12-2009, 00:01   

Dzięki za sugestie.Namierzyłem już parę firm->>> rozpiętość cenowa od 400 do 2000 zł :shock: A co za ceną idzie jakość,grubość drutu (obciążenie na koła) sposób montażu itd itp. A najgorsze że wszystkie firmy daleko ode mnie :? Ale chyba skłonię się na firmę z Wrocławia gdyż mają ciekawe patentowe rozwiązanie dotyczące montażu->> firma nazywa się "PANEK" Pozdrawiam :)

Faraonix 
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD / 1996
Wysłany: 30-12-2009, 00:19   

mozesz tez kupic w sklepie zelaznym lancuch i sam sklecic :)

jawaldek 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-12-2009, 11:32   

Faraonix napisał/a:
mozesz tez kupic w sklepie zelaznym lancuch i sam sklecic :)

Tego nikomu bym nie radził gdyż łańcuchy są elementem jezdnym i w razie jakiejś "draki" ponosi odpowiedzialność producent.Ogniwa łączone są spawem->>nie mam odpowiedniej spawarki a źle wykonany spaw osłabia ogniwo.Są specjalne łączniki zaklepywane do łączenia->> bez gwarancji na wytrzymałość a i sam łańcuch zakupiony w sklepie służy do czegoś innego.Ryzyko ewentualnego zniszczenia nadkoli,karoserii,przełożeń jest o wiele kosztowniejsze niż zakup atestowanych łańcuchów nie wspomnę już o względach bezpieczeństwa dla innych użytkowników drogi w tym i pieszych.Łańcuchy domowej roboty :?: :?: ,nie chciał bym jechać za takim pojazdem,mogą być przydatne dla samochodów poruszających się tylko po polach i lasach->> widziałem takie samoróbki na ciągnikach rolniczych->> opleciony łańcuch na kole poprzekładany przez felgę latający na każdą stronę i to cóś jechało szosą.Odradzam wszystkim co cenią sobie bezpieczeństwo swoje jak i innych przed zrób to sam.

Faraonix 
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD / 1996
Wysłany: 30-12-2009, 12:09   

Zartowalem z tym kleceniem z lancucha i na koncu dalem usmiech. Lancuch z nieutwardzonej stali jaki jest w zelaznym pewnie moment by sie starl przy pierwszej probie wyjechania na asfalt.

jawaldek 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-01-2010, 17:28   

Powracam do tematu łańcuchów. Gorąca prośba do Kogoś Kto ma założone opony BFGoodrich Mud Terrain T/A KM 31x10.50R15 czy mógł by podjechać do firmy:
Panek
WYTWÓRNA ŁAŃCUCHÓW PRZECIEŚNIEŻNYCH
53-010 Wrocław
ul. Ołtaszyńska 44
tel. +48 /71/ 339 76 63
0 602 74 00 58
0 600 96 96 09
aby mogli zmierzyć organoleptycznie, namacalnie łańcuch na oponie. Jak się okazuje są duże kłopoty z dobraniem rozmiaru łańcuchów. Podobno nawet :shock: w zakładach oponiarskich nie mają tego typu opon :idea: :idea: Nie ukrywam że czas mnie nagli gdyż po raz pierwszy wybieram się na rajd zimowy i na wyposażeniu niezbędne są łańcuchy śnieżne a pokonywać trasę w obie strony prawie 800 kilosów po to aby przymierzyć łańcuchy jest czasochłonne. Proszę więc Mitsumaniaków z okolic Wrocławia o pomoc w tej kwestii. Będę zobowiązany za okazaną mi pomoc. Pozdrawiam :)

jabol66 
Forumowicz

Auto: PII 2,8 3,0 3,5
Wysłany: 04-01-2010, 21:25   

jawaldek napisał/a:
Jak się okazuje są duże kłopoty z dobraniem rozmiaru łańcuchów. Podobno nawet :shock: w zakładach oponiarskich nie mają tego typu opon :idea: :idea:

może dla tego że takich opon już nie produkują aktualnie jest już mud terrain 2 ("cicha" i dla tego UNII zmusili do zmiany bierznika) :doubt:

jawaldek 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-01-2010, 21:42   

jabol66 napisał/a:
może dla tego że takich opon już nie produkują

ale były w sprzedaży i z racji takiego a nie innego bieżnika jeszcze długo jeżdżone będą :wink:
jabol66 napisał/a:
już mud terrain 2

Nie jest aż tak bardzo śliska a co do "cichości" to..... :-" .... \:D/

Odpowiedz do tematu