Zamknięty przez: Adaho_krak 08-03-2010, 20:26 |
[1G 90-94] świrująca kontrolka |
Autor |
Wiadomość |
artur knt
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi eclipse
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-10-2009, 14:31 [1G 90-94] świrująca kontrolka
|
|
|
mam problem z kontrolką która znajduje się obok check engine.Kontrolka świeci się po pewnym czasie gaśnie i znowu się pojawia |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
Pomógł: 72 razy Dołączył: 06 Wrz 2006 Posty: 3214 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 09-10-2009, 14:39
|
|
|
artur knt napisał/a: | mam problem z kontrolką która znajduje się obok check engine.Kontrolka świeci się po pewnym czasie gaśnie i znowu się pojawia |
A co jest na tej kontrolce? Jaka generacja Eclipse ?? |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
artur knt
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 09-10-2009, 15:10
|
|
|
to jest g1 diamond ona jest pomarańczowa i jest na niej jak by garaż czy coś takiego |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

|
Wysłany: 09-10-2009, 15:43
|
|
|
To kontrolka od płynu chłodzącego. Po załączeniu zapłonu powinna się zapalić i poźniej zgasnąć. Jeśli się nadal świeci to albo masz za mało płynu chłodzącego, albo niewydolny układ chłodzenia, albo uszkodzony czujnik.
Proponuje zamieściś sobie w opisie pod nickiem w pkt. auto "1G" ułatwi to nam w przyszłości i w efekcie przyniesie szybciej pomoc dla Ciebie. |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
artur knt
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 09-10-2009, 19:05
|
|
|
oki dzięki wielkie za pomoc |
|
|
|
 |
beben1982 [Usunięty]
|
Wysłany: 12-10-2009, 19:35
|
|
|
a gdzie znajduje się tewn czujnik tak na przyszłość pytam |
|
|
|
 |
darco24
Nowy Forumowicz miski gora
Auto: mitsubishi eclipse 2.0 16V GS
|
Wysłany: 28-10-2009, 22:49
|
|
|
witam mam pytanko bo umnie swieci sie caly czas pomaranczowa kontrolka wyglada mi na katrole trakcji ... jak ja wylaczyc albo najlepiej aby dzialala poprawnie
|
|
|
|
 |
kosior1975 [Usunięty]
|
Wysłany: 30-10-2009, 07:01
|
|
|
A jaki masz masz model Eclipsa bo jeśli G1 to nie ma kontroli trakcji, jeśli świeci Ci się na pomarańczowa autko w poślizgu to znaczy ze nie działa Ci ABS. Kłania się zaczytanie błędów z ABS i stwierdzenie co mu dolega i usuniecie usterki bo przyczyn może być bardzo dużo |
|
|
|
 |
Angel
Mitsumaniak
Auto: Mitsubishi Eclipse D22
|
Wysłany: 06-11-2009, 15:26
|
|
|
zaczyna sie od bezpiecznika a pozniej posluchaj czy mechanizm abs nie "brzeczy" tak cicho po zgaszeniu silnika
[ Dodano: 06-11-2009, 15:28 ]
a bezpiecznik jak cos znajdziesz w skrzyneczce kolo akumulatora jak cos |
|
|
|
 |
Furman89
Nowy Forumowicz
Auto: Eclipse 92r. 2.0B
Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Gru 2009 Posty: 23 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 29-12-2009, 21:23 tez kontrolka
|
|
|
no i ja mam klopot pali mi sie kontrolka check engine czasem sie zapala na chwile i gasnie nie wiem od czego... zmienialem uszczelki pod glowica i klawiatura no i teraz sie nie grzeje silnik czy mozliwe ze to od tego ze nie lapie temperatury sie pali kontrolka "check engine"?? i czemu caly czas jest zimny silnik?? |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

|
Wysłany: 29-12-2009, 21:39
|
|
|
Furman89, zczytaj błędy komputera silnika. Sposób jak to zrobić masz opisany na stronie naszego klubowego kolegi Krzyżaka http://mitsubishifan.webpark.pl . Jak zczytasz błędy daj znać jaki błąd występuje u Ciebie i pomożemy. Nie grzanie się silnika nie ma nic wspólnego z Check Engine, prawdopodobnie padł termostat. |
Renault Megane Gtline
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
Furman89
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 29-12-2009, 22:17
|
|
|
rozumiem ze te bledy sa zapisywane?? bo mi sie ta kontrolka zapali raz na dzien na dwa dni na kilka minut albo jak sie zapali to gasze silnik odpalam i sie juz nie pali ;] |
|
|
|
 |
MATi1G
Forumowicz
Auto: Eclipse 1G N/A
Pomógł: 14 razy Dołączył: 06 Lip 2009 Posty: 337 Skąd: WWA/Raszyn
|
Wysłany: 30-12-2009, 11:15
|
|
|
Z czytaj błedy ,ale skoro Ci sie tak zapala to obstawiam ze czujnik spalania stukowego |
|
|
|
 |
Furman89
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 04-03-2010, 23:37
|
|
|
sorry że tak długo mnie nie było ale nie miałem dostępu do neta i jakoś nie było kiedy... okazało się że zimny termostat dostał gorącego płynu no i go wykrzywiło tak że się nie zamykał co powodowało że silnik się nie grzał... nie zczytałem błędów bo kontrolka po wymianie termostatu się nie pali.
Koszt naprawy 12zł a tyle stresu |
|
|
|
 |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

Auto: Eclipse 1G 7bolt '93 Stag300+
Pomógł: 33 razy Dołączył: 11 Kwi 2009 Posty: 975 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 05-03-2010, 04:25
|
|
|
darco24 napisał/a: | witam mam pytanko bo umnie swieci sie caly czas pomaranczowa kontrolka wyglada mi na katrole trakcji ... jak ja wylaczyc albo najlepiej aby dzialala poprawnie |
sprawdzić: rozpędzić się na źwirowej pustej drodze do 50 i zrobić hamowanie awaryjne, jak będzie burczeć i odpychać ci pedał hamulca to działa pompa
jak dalej pali to odpiąć mu bezpiecznik od ABSu (pod maską na klapce jest oznaczony który to) jak nie pomoże to przekaźnik, jak dalej nie pomoże to trzeba zczytać błędy albo na ślepo wyczyścić wszystkie czujniki przy kołach...
Furman89 napisał/a: | rozumiem ze te bledy sa zapisywane?? bo mi sie ta kontrolka zapali raz na dzien na dwa dni na kilka minut albo jak sie zapali to gasze silnik odpalam i sie juz nie pali ;] |
błędy są zapisywane, i warto żebyś zczytał bo diabeł często tkwi w szczegółach... może coś mu dolega... jak zczytasz to resetujesz (odpinasz minus kleme) i za 2-3dni jeżdżenia zczytujesz jeszcze raz czy nie wpisały się jakieś, jak się powtórzy trzeba leczyć |
_________________ Jeżeli założysz temat, za post który Ci pomógł daj autorowi "Pomógł", pod postem jest guzik!
<-Kliknij, pooglądaj : )
Znasz Hymn MitsuManiaków! Nie słyszałeś go jeszcze? Klikaj
Kocham mojego czerwonego misia.... "to auto jest najpiękniejsze na świecie, a teraz przechodzi w twoje ręce, zaopiekuj się nim tak jak kiedyś ja..."
Nie zawiedziesz się na mnie tato...
Moderator nie nabija postów –moderator ma wiele do przekazania!
Pokaż serce!!! Kliknij dzisiaj Pajacyka i Polskie Serce i wpisz swoje kliknięcie w tym temacie!!! Razem pomagajmy!!! |
|
|
|
 |
|