Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9TD] Co to za część?
Autor Wiadomość
gw87 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 TD GLX
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 29-12-2009, 17:43   [Cari 1.9TD] Co to za część?

Witam, dziś po otworzeniu maski na górnej części zobaczyłem dużo kropelek tak gdzieś po lewej na środku(wygląda mi na olej), więc zacząłem szukać jakiegoś wycieku i jedyną rzeczą jaka rzuciła mi się w oczy to ta część której zamieszczam zdjęcie. http://img237.imageshack.us/i/20091229922.jpg/ Na czerwono zaznaczyłem skąd wycieka jak poruszę tym wężykiem. Jestem zielony w tym temacie i pytanie co to za część(zauważyłem tylko na tym logo reno), czy może coś z tego wyciekać? ewentualnie gdzie szukać przyczyny.

1grzecho 
Mitsumaniak

Auto: carisma 1.9td 99r EXE
Wysłany: 29-12-2009, 18:28   

jest to odma. Możesz założyć opaske na ten wężyk i ją zacisnąć :)

wojtec
[Usunięty]

Wysłany: 29-12-2009, 21:49   

Dokładniej rzecz ujmując to jest odpowietrzenie skrzyni korbowej. I cieknie Ci najprawdopodobniej z mocowania na bloku silnika. Ja założyłem opaskę zaciskową ale nic nie dała więc olałem temat. Pozdrawiam

skubi25 
Nowy Forumowicz
Rysiek

Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 TD
Wysłany: 30-12-2009, 17:42   

Witam u mnie też są wycieki w tym miejscu ale jak inni koledzy nic z tym nie robię. Może w któryś dzień coś wymyśle to dam znać jeśli to wogule da się uszczelnić. :partyman:

Kylek 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sportback 1.8 CVT
Wysłany: 30-12-2009, 19:22   

Podobno wycieki z odmy to norma w tych silnikach. Zresztą silniki Renault mają opinię "cieknących" u większości mechaników. Wycieki, które były u mnie, nasilały się po wymianie oleju. Czyli, tak jakby jego nadmiar z silnika wypływał. Od kilku już miesięcy nie ma wycieków (a nic nie naprawiałem - jedynie mniej oleju wlewam podczas wymiany), więc nie przejmuję się tym za bardzo.

gw87 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 TD GLX
Wysłany: 01-01-2010, 22:27   

Olej wymieniałem jakieś 3 tys km temu, na bagnecie mam dokładnie po środku olej, więc będe obserwował i pewnie oleje temat;) jeszcze tylko muszę popatrzeć ile oleju ubywa na 10000 tys./km bo jestem nowym uzytkownikiem cari. pozdrawiam

Kylek 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sportback 1.8 CVT
Wysłany: 02-01-2010, 10:04   

U mnie od wymiany do wymiany ubywa od 0,5 do 1 litra oleju a wymieniam zawsze na wiosnę i na jesieni, czyli co ok. 10 tys. km. To daje maksymalnie jakieś 0,1 litra na 1000 km. Być może nie powinno być ubytku, ale auto ma 220 tys. przejechanych km i chyba silnik już może sobie na to pozwolić. Na razie wlewam półsyntetyk (Castrol Magnatec Diesel). Instrukcja mówi, że olej może ubywać nawet w ilościach 1 litr na 1000 km.

Odpowiedz do tematu