Czułość fabrycznego alarmu |
Autor |
Wiadomość |
Zajc3w
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 9 razy Dołączył: 05 Mar 2009 Posty: 801 Skąd: Londyn
|
Wysłany: 30-12-2009, 17:51 Czułość fabrycznego alarmu
|
|
|
Witam.
Dzisiaj naprawiłem kilka rzeczy u siebie między innymi zaczęła działać kontrolka "security".
A że już drugą klamkę mi ktoś naderwał(powyginane mocowanie) to zastanawiam się jaki czuły jest fabryczny alarm. Konkretnie czy ma jakiś czujnik wstrząsowy, czy tylko reaguje na "nieautoryzowane" otwarcie drzwi.
Zdziwiłem się jak po wymianie panelu sterowania szybami w drzwiach kierowcy ze względu na nie działające sterowanie szybą pasażera z przodu. Naprawił mi się centralny zamek i alarm. |
|
|
|
 |
lukasz12
Mitsumaniak prof. dr hab ;-)

Auto: Sigma 24V '95 / 24V EXE '94
Pomógł: 51 razy Dołączył: 16 Sie 2006 Posty: 2498 Skąd: Warszawa/Biecz/Piastów
|
Wysłany: 30-12-2009, 21:23
|
|
|
Alarm fabryczny reaguje tylko na otwarcie drzwi, maski i klapy bagaznika, wykorzystuje fabryczne czujniki otwarcia tych elementów. Odcina rozrusznik. |
_________________ Uprzejmie informuję, że nie udzielam porad przez PW/E-mail - do odwołania. Dziękuję za uwagę
"Natomiast wrażenia z jazdy 12V a 24V są niestety nieporównywalne " (C) Chi-Man 2006
Update 06/2011: Ale 12V w manualu może być i nawet całkiem fajnie murczy
Update 10/2011: 12V mruczy jeszcze fajniej (bo ma oryginalny wydech)...i wróciła do łask
Update 11/2011: 12V jest OK, ale przydałoby się jednak więcej mocy na autostradzie
Update 03/2012: Zdrowe 24V mruczy i dostarcza sporo radości przy manualu
 |
|
|
|
 |
Zajc3w
Mitsumaniak

|
Wysłany: 31-12-2009, 10:36
|
|
|
Szkoda - muszę jakąś wstrząsówkę dołożyć... i 50kV na klamki - joke |
|
|
|
 |
VirMan
Mitsumaniak maniacc

Auto: Diamante XS'94
Pomógł: 17 razy Dołączył: 11 Lut 2009 Posty: 1602 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: 31-12-2009, 15:00
|
|
|
sigm nie kradną - ja bym sie bał o debili kradnących radia.. albo nawigacie. .szybę rozbija.. echh jakbym umiał to zabezpieczyć przyzwoicie... ale co - czujnik zbicia szyby i włacza 2kv na karoserie .. ? |
_________________ Inteligence is not everything , wisdom is more than that.
Sigma '93 kombi.
DONE: resurrection
 |
|
|
|
 |
pz
Forumowicz
Auto: mitsubishi SIGMA 3000V6 12/177
|
Wysłany: 31-12-2009, 22:54 panel w drzwiach
|
|
|
Witam!
Po każdej wymianie panelu sterowania szybami na dobry, zaczyna działać prawidłowo centralny i alarm. W Sigmie jest to jeden z elementów centralnych.U mnie też tak się naprawiło za każdym razem.
Pozdrawiam Pz |
_________________ pz |
|
|
|
 |
Zajc3w
Mitsumaniak

|
Wysłany: 31-12-2009, 23:24
|
|
|
VirMan napisał/a: | sigm nie kradną - ja bym sie bał o debili kradnących radia.. albo nawigacie. .szybę rozbija.. echh jakbym umiał to zabezpieczyć przyzwoicie... ale co - czujnik zbicia szyby i włacza 2kv na karoserie .. ? |
Taa - i pójdziesz siedzieć za "usiłowanie zabójstwa" ...chociaż, jakby ostrzeżenie na szybkach dać?? JEST TU JAKIŚ PRAWNIK??
U mnie to typowy wandalizm, albo zazdrość. Dwóch łebków dzisiaj zwinęli na dzielnicy za wandalizm i włam. Nie kojarzę ich, więc pewnie dopiero co odsiadkę skończyli, albo nowi. Fakt faktem w galu ktoś mi spiler oderwał( i połozył na dachu) i antenę wyrwał(nie chowała się) ze 2 dni przed klamką w Sigmie .
Właścicielowi takiego jednego Mietka W124 przegnitego całego tak przeszkadzał mój dawca na podwórku, że z 4 razy do straży miejskiej dzwonił, żeby odholowali. A ile sie pluł ze mu miejsce parkingowe zajmuję! O 13 miejsce zwolniłem - do 20 nikt nie stanął, nigdy nikt tam nie parkuje bo zawsze zastawione jest i 3 kanały wystają po 15 cm . Musiałem dzisiaj oddać dawcę na złom, bo się strażnicy zapowiedzieli na poniedziałek z bloczkami mandatowymi :/ (też miłośnicy japońskich aut więc dali czasu trochę).
Nie zdziwiłbym się gdyby naderwane klamki nie były sprawką tego samego "uprzejmego".
Panelem od radia wymachuję tak żeby każdy widział, że zabrałem do domu, a że widzów zawsze kilku jest to wiedzą, że nie ma po co się włamywać.
I znowu offtop się robi |
|
|
|
 |
|