[1G 90-94] Dziwne zachowanie i dźwięk sprzęgła |
Autor |
Wiadomość |
Bluesmen
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Eclipse 1g 2.0
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 30-12-2009, 14:30 [1G 90-94] Dziwne zachowanie i dźwięk sprzęgła
|
|
|
Witam
Jestem tu nowy ,więc przede wszystkim chciałbym wszystkich serdecznie przywitać
Tydzień temu kupiłem Eclipsa 1g z 93r i wszystko było elegancko ,aż do wczorajszego dnia. Dramatu jak narazie nie ma ,ale niepokoją mnie dwie rzeczy. Pierwsza z nich to ,że coś zaczęło strzelać w momencie gdy ruszam i puszczam sprzęgło. To strzelanie odbywa się tylko w początkowej fazie puszczania sprzęgła potem już go nie słychać. Słychać to tylko na I II i III biegu potem normalnie bez niepożądanych dźwięków. Druga sprawa ,która bardziej mnie niepokoi i być może ma związek z pierwszą to to ,że gdy wkręcam miśka w najwyższe zakresy obrotów (ok 7tyś. i nieważne na jakim biegu jade) to ,gdy zmieniam bieg słychać dziwny warkot oraz czuje mocne wibracje na pedale sprzęgła. Zaznaczam,że oba zjawiska pojawiły się praktycznie jednocześnie. Może ktoś już się spotkał z takim zjawiskiem lub ktoś coś doradzi co należy zrobić lub ewentualnie co należałoby wymienić. Dzięki z góry za odpowiedź Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez Adaho_krak 30-12-2009, 14:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
Pomógł: 72 razy Dołączył: 06 Wrz 2006 Posty: 3214 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 30-12-2009, 14:56
|
|
|
Bluesmen, sprzęgło umiera. Niestety to słaba strona Eclipsa. |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
Bluesmen
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 01-01-2010, 18:11
|
|
|
Adaho_krak a na który zużyty element sprzęgła takie objawy wskazują ?? |
|
|
|
 |
kamil4711
Forumowicz

Auto: Eclipse 2G 95r. 420a N/A
Pomógł: 8 razy Dołączył: 15 Cze 2009 Posty: 197 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 01-01-2010, 18:36
|
|
|
sprawdzales poziom plynu? nie ma wyciekow? |
|
 |
raQo
Nowy Forumowicz

Auto: Eclipse 1g Gie eSsS
|
Wysłany: 01-01-2010, 18:52
|
|
|
Podczasz oględzin samochodu nie było problemu ? teraz po 2-3 dniach problem się pojawił ? ja bym dzwonił do wcześniejszego właściciela, on pewnie wie co jest nie tak.. raczej mało prawdopodobne że 2-3 dni po sprzedaniu rozlatuje ci się sprzęgło tak samo z siebie |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
Pomógł: 72 razy Dołączył: 06 Wrz 2006 Posty: 3214 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 02-01-2010, 11:14
|
|
|
Bluesmen napisał/a: | Adaho_krak a na który zużyty element sprzęgła takie objawy wskazują ?? |
Łożysko i docisk. Prawdopobnie uszkodzone łożysko pomału niszczy docisk i stąd drgania przenoszone po wałku sprzegłowym. To takie domysły oczywiście nie jest to 100% diagnoza, taką można tylko na realu wydać i to nie zawsze |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
Bluesmen
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 02-01-2010, 16:45
|
|
|
kamil4711 płyn jest na maxa i nie ma wycieków. Z tego wynika że wymienie komplet sprzęgła nie będe się bawił w poszczególne łożysko czy docisk bo za niedługo może inny element sprzęgła zakończyć żywot. Wcześniej jeździłem Fordem Probe 2,5 V6 i porównójąc całkowity koszt (robocizna + kompl. sprzęgło) to na szczęście w Eclipsie jest dwa razy taniej
[ Dodano: 03-01-2010, 12:54 ]
Teraz mam problem ,który z tych dwóch zestawów zamówić ,ponieważ jedni podają ,że średnica tarczy i docisku wynosi 215mm a drudzy ,że 220mm. Oto aukcje:
http://allegro.pl/item861...alant_colt.html
http://moto.allegro.pl/it...pse_galant.html
Może ktos wie ,który wymiar jest prawidłowy ?? |
|
|
|
 |
|