[EAxx] Istalacja elektryczna problem z zapalniczką |
Autor |
Wiadomość |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 03-01-2010, 14:17
|
|
|
Forest_Taft, ma racje, mogę jeszcze odesłać do FAQ Bezpieczniki i przekaźniki |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
tomwasz
Mitsumaniak
Auto: MSS 1.8 MPI Comfort
Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Cze 2008 Posty: 221 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 25-05-2010, 22:24
|
|
|
Nie zakładam nowego wątku, temat jest pokrewny. Czy bawił się ktoś w dorabianie dodatkowego gniazda (gniazd) zapalniczki? Brakuje mi tego, przydałoby się jedno w bagażewie no i może dla pasażerów na tylnej kanapie (niedługo się zaczną konsole, DVD i inne )
Jakieś wskazówki montażowe, kolory kabelków, jakie bezpieczniki itp?
Z góry dziękuję i pozdrawiam! |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 25-05-2010, 22:45
|
|
|
Jak sie nie myle to cuuube zamontowal sobie dodatkowe gniazdko zapalniczki w bagazniku |
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
 |
|
|
|
 |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Pomógł: 68 razy Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 10731 Skąd: okolice Tczewa
|
Wysłany: 26-05-2010, 00:59
|
|
|
Ja sie podpiołem pod zapalniczke z przodu, i gniazdo mam w schowku w bagażnku, służy mi do lodówki turystycznej. |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
tomwasz
Mitsumaniak
Auto: MSS 1.8 MPI Comfort
Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Cze 2008 Posty: 221 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 04-06-2010, 21:31
|
|
|
Już po robocie, udało się zamontować dla pasażerów (tak jak jest w Avensis II gen.) i w bagażniku. Najwięcej roboty było z wywierceniem otworu na gniazdo, kable do tyłu były położone bo poprzedni właściciel miał chyba jakieś mocne audio z tyłu. Czy standardowy 15W bezpiecznik wytrzyma zestaw GPS + DVD + lodówka? Nie pytam o bilans mocy bo liczyć umiem, tylko o Wasze doświadczenia. |
_________________ Archiwum:
- Galant EA2W '97 |
|
|
|
 |
kamilo130
Nowy Forumowicz

Auto: Galant Sport Edition
|
Wysłany: 07-08-2011, 20:31
|
|
|
Witam,mam taki sam problem z zapalniczka tylko u mnie nawet podswietlenie zapalniczki i popielniczki nie działa,bezpiecznik jest ok mozna prosic o jakis schemat czy cos jak dostac sie zeby sprawodzic podłaczenie zapalniczki itp jak rozebrac panel bez strat by sie do niej dostac wczesniejsze linki juz nie działaja,nie moge navi podłaczyc a jest mi bardzo potrzebna mam nadzieje ze mi ktos pomoze pozdrawiam |
|
|
|
 |
bielak930 [Usunięty]
|
Wysłany: 24-10-2013, 00:25
|
|
|
Wiem, że odkopuję temat ale nie chciałem zakładać nowego. Czy ktoś mógłby wrzucić zdjęcie jak wygląda wtyk zapalniczki w środku? Sprawdzałem u siebie i we wtyku jest napięcie 10,4V na zapłonie 12,5V na odpalonym samochodzie i prąd około 40mA. Mimo to nie grzeje ani mojej zapalniczki ani zapalniczki z toyoty. Czy u was ta igła w głębi wtyku wystaje poza ten "pierścień" ? |
|
|
|
 |
andpul
Mitsumaniak
Auto: Mitsubishi Galant 2.0
|
Wysłany: 28-10-2013, 12:57
|
|
|
Z tyłu gniazda zapalniczki jest dodatkowe zabezpieczenie tzw topik. Najprawdopodobniej jest przepalony i dlatego zapalniczka nie działa. |
|
|
|
 |
B00mba
Nowy Forumowicz B00mba :)

Auto: Mitsubishi Galant 2.5 v6
|
Wysłany: 17-01-2015, 00:33 Problem z zapalniczką.
|
|
|
Witam
Drodzy Panie i Panowie czy spotkał sie ktoś z problemem zapalniczki? Może wyjaśnie troche
Jak kupiłem Gala nie działała zapalniczka. Bezpiecznik sobie myśle. Tak, wymieniłem bezpiecznik, wsadzam w gniazdo transmiter -> działa, ładowarka do tel -> działa, no to ucieszony kontrolnie wpycham zapalniczke, nie grzeje, nie działa, wpycham jeszcez kilka razy i nic...
I teraz opisze problem
Po wyjęciu zapalniczki z gniazda wsadzam transmiter -> nie działa, wsadzam ładowarke -> nie działa. Bezpiecznik myśle NIE, bezpiecznik cały(dla pewnosci wymieniłem na nowy) ale od czasu wsadzenia zapalniczki poprostu nie mam prądu w gnieździe, mimo ze oba pprzewody, dolny i boczny są podłączone.
UFFF zadaje pytanie:
Czy gniazdo zapalniczki ma jeszcze jakis bezpieznik poza tym w kabinie przy lewym kolanie?
Co sie mogło stać?
Jak to naprawić
Potrzebuje tego prądu dosyć mocno wiec prosiłbym o w miare konkretne odpowiedzi, takie które nie inżynier technik elektromechanik tylko jest w stanie zrozumieć
Pozdrawiam |
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 17-01-2015, 08:27
|
|
|
Jest jeszcze bezpiecznik pod maską koło akumulatora, warto jednak sprawdzić napięcie zapalniczki miernikiem a później żarówką (aby wykluczyć uszkodzenie obwodu pradowego) |
 |
|
|
|
 |
B00mba
Nowy Forumowicz B00mba :)

Auto: Mitsubishi Galant 2.5 v6
|
Wysłany: 17-01-2015, 12:47
|
|
|
Mowisz o tej skrzynce z bezpiecznikami pod maską? tam wszystkie są dobre, a prądu w zapalniczce w ogole nie ma. |
|
 |
becoccos
Nowy Forumowicz
Auto: Galant 2.5 V6 99'
|
Wysłany: 05-02-2015, 10:49
|
|
|
B00mba napisał/a: | Mowisz o tej skrzynce z bezpiecznikami pod maską? tam wszystkie są dobre, a prądu w zapalniczce w ogole nie ma. |
Mam ten sam problem bezpiecznik ok a zapalniczka (plus podświetlenie), podświetlenie schowka i podświetlenie schowka podłokietnikiem nie działa. Lampki w drzwiach i kabinowe działają.
Jak myślicie co może być przyczyną mojej usterki?
Pozdro miłego dnia wszystkim! |
_________________ Pozdrawiam i dziękuję wszystkim! |
|
|
|
 |
daboss
Mitsumaniak

Auto: 97' Galant EA2A
|
Wysłany: 16-02-2015, 15:09
|
|
|
Podpinam się do tematu, bo mam identyczny problem jak becoccos.
Kupiłem auto, zapalniczka nie działała, wymieniłem bezpieczniki i wszystko było jak należy (poza tym, że samą zapalniczkę trzeba było przytrzymać paluchem żeby się nagrzała, bo inaczej odskakiwała).
Niedawno kupiłem ładowarkę z dwoma gniazdami USB (niby miała być ok, pochlebne opinie użytkowników i w ogóle). Ładowała przez jakieś dwa tygodnie po czym przestała. Nie ma też podświetlenia schowków i klaksonu przy wyłączonej stacyjce. Bezpieczniki wymienione, bez efektu. |
|
 |
lap-topy
Nowy Forumowicz
Auto: Galant
|
Wysłany: 20-02-2015, 21:47 odświetlenie deski + brak prawej tylnej pozycji
|
|
|
Witam a u mnie było tak :
na początku mrygało podświetlenie deski - nie liczników .
Liczniki sobie świecą natomiast cała deska nie , czyli nie świecą włączniki świateł przeciwmgielnych , włącznki nawiewu też nie świecą ,
świeci pozycja na dzwiach kierowcy taka wąska cienka linia , świeci się podświetlenie wyświetlacza lcd rodzaju nawiewu ,
i nie świeci tylna prawa lampa drogowa ( postojowa ) żarówkę zamieniłem z lewą i żarówka jest ok . |
|
|
|
 |
|