Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Galant a 626
Autor Wiadomość
Przemax
[Usunięty]

Wysłany: 27-08-2006, 19:42   Galant a 626

Czesc

Mam nadzieje, ze nie naruszam jakiegos tabu ;)

W swoim poszukianiu auta rozwazam 2 modele: Mitsu Galanta i Mazde 626.

Sa tu zapewne koledzy, ktorzy ujezdzali oba modele. Czy mozecie obiektywnie powiedziec, co w danych modelach jest lepsze a co slabsze wzgledem siebie wzajemnie? Roczniki 1997-1999, kombi.

IMHO Mazda ma dwa plusy: przyzwoity diesel DiTD oraz wieksze mozliwosci odsprzedazy, choc to dopiero za pare lat ;) . Galant za to ma fajny silnik V6 i ciekawa stylistyke.

Dalsze uwagi mile widziane :)

bokciu
[Usunięty]

Wysłany: 27-08-2006, 22:24   

Co do tej odsprzedaży to różenie bywa.Uważam,ze obydwie te marki uchodzą za dość"egzotyczne" w naszym kraju wiec i z Mazda mogą byc problemy.Sam obecnie chce sprzedac swoja i nie jest to łatwe.Trzeba szukac wsrod amatorow tych marek.z drugiej strony moze faktycznie Mazda jest bardziej popularna.
To co moge powiedziec a uzytkuje model z 96 roku 626 GE a poprzednio 323 ,to samochody naprawde bezawaryjne.Wystarczy spojrzec na rankingi gdzie zajmują czolowe miejsca.
Pisze tutaj poniewaz sam planuje zakup Galanta EA i juz praktycznie jestem o krok od jego zakupu.Sam nie wiem czy dobrze robie ale pewnie sie przekonam na wlasnej skórze czy wybór był dobry.Poprostu ten samochód wybitnie mi sie podoba a szczególnie w wersji sport edition bo taki wlasnie bedzie.
Nie wiem czy mam racje ale tak mi sie wydaje ,ze dostepnosc czesci w przypadku Mazdy jest o wiele lepsza i ceny tez sa nizsze.Mowa tu oczywiscie o dobrych zamiennikach.Moze sie myle ....zobaczymy....
To tyle z mojej strony

kochajj 
Mitsumaniak

Auto: NISSAN
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-08-2006, 22:32   

zdecydowanie zle Ci sie wydaje jesli chodzi o dostepność cześci...:)... ceny zapewne na podobnym poziomie

bokciu
[Usunięty]

Wysłany: 27-08-2006, 22:50   

kochajj napisał/a:
zdecydowanie zle Ci sie wydaje jesli chodzi o dostepność cześci

Pewnie masz racje bo uzytkujesz EA to wiesz.
Ale w takim razie jak wytlumaczysz fakt ,ze np.dzisiaj tak z ciekawosci przegladalem oferte intercarsu i jesli chodzi o EA to naprawde jest ubogo.
Sprawdzalem takie tam podstawowe rzeczy jak elementy zawieszenia ,wydech,hamulce ,osprzet silnika itd.
Natomiast co mnie zszokowalo to to ,ze np. taki Bosal nie ma nawet w ofercie ukladu wydechowego do EA niezaleznie od motoru.Konczy sie wszystko na roczniku 96.

Amator Galanta
[Usunięty]

Wysłany: 28-08-2006, 01:17   

Cześć!
2 lata temu miałem podobny dylemat.
Prawie kupiłem mazdę 626 w ostaniej wersji.
Taraz myślę ze dobrze się stało że zrezygnowałem.
Myślalem właśnie o dieslu , wcześniej zdarzyło mi się jechać 626 benzynowym 2.0 i było całkiem przyjemnie.
Diesel 626 mnie bardzo rozczarował, mułowaty, głosny i wogółe jakiś starodawny.
Na szczęście wtedy auta zaczeły tanieć i pojawiło się dużo okazji na Gala , który był dla mnie wzorem combi od 97r. kiedy zobaczyłem go pierwszy raz....
Kupiłem Gala i jestem bardzo zadowolony.

Co do dostępności części to nie jest różowo.
Nie wszystko jest dostępne w ofercie firmowych zamienników.
Czasem trzeba kombinować , kupować używki itd.
Żadna firma nie ma n.p. przewodów WN do V6 lub tylnych amorów do combi.
Jest to dość upierdliwe ale da sie przeżyć.
Samo auto jest jednak zaje.. i w tej chwili porównanie z 626 zwłaszcza jeżeli chodzi o komfort czy walory wizualne wypada na korzyść Gala.

kochajj 
Mitsumaniak

Auto: NISSAN
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-08-2006, 07:30   

Amator Galanta napisał/a:

Co do dostępności części to nie jest różowo.
Nie wszystko jest dostępne w ofercie firmowych zamienników.
Czasem trzeba kombinować , kupować używki itd.
Jest to dość upierdliwe ale da sie przeżyć.
Samo auto jest jednak zaje.. i w tej chwili porównanie z 626 zwłaszcza jeżeli chodzi o komfort czy walory wizualne wypada na korzyść Gala.

przeciez kable WN są ogolnie dostepne i dostaniesz takie w kazdym sklepie z czesciami japonskimi. tosamo tyczy sie amorków. Ja w swoim zrobiłem remont całego zawieszenia i nie miałem najmniejszych problemów z cześciami!

Amator Galanta
[Usunięty]

Wysłany: 28-08-2006, 10:50   

kable WN do V6 jedynie dostępne marki nieznanej w JC - testowane- do d***
ewentualmie na zamowienie Janmor lub sentech - też żadna firma...
NGK, Beru, itd--brak
Pozdrawiam
Andrzej

adams12
[Usunięty]

Wysłany: 28-08-2006, 11:04   

NGK, Beru, itd--brak

... jakos nie chce mi sie wierzyc... dzwoniles do Japaneze?? (wpisz w szukajce i tam zadzwon) - na 99proc beda

Amator Galanta
[Usunięty]

Wysłany: 28-08-2006, 11:23   

z Japaneze jestem w kontakcie i jesteśmy na etapie oczekiwania na kable NGK do 3000GT z nadzieją że spasują.
Na szczęście auto cały czas jest sprawne a kable to taki mój kaprys w nadziei że bedzie jeszcze lepiej.

shovel
[Usunięty]

Wysłany: 28-08-2006, 11:38   

?
Amator, kable Sentecha są do V6 na pewno, duuużo lepsza jakość niż janmor/jc.
pozdrawiam

krzysio1972 
Mitsumaniak

Auto: Galant EA5W, Carisma 4G92
Wysłany: 28-08-2006, 12:45   

bokciu napisał/a:
Sprawdzalem takie tam podstawowe rzeczy jak elementy zawieszenia ,wydech,hamulce ,osprzet silnika itd.

Marnie sprawdzales, jest wszystko i to w dobrych cenach.

bokciu napisał/a:
Natomiast co mnie zszokowalo to to ,ze np. taki Bosal nie ma nawet w ofercie ukladu wydechowego do EA niezaleznie od motoru.Konczy sie wszystko na roczniku 96.

Nie ma, bo nie ma zapotrzebowania ;-)

Przewody sa, sentech i janmor maja, moze niekoniecznie chwala sie tym, ale maja. Poza tym, zawsze mozna do nich pojechac i Ci na wymiar dorobia. Co do jakosci to sentech ma b.dobre (uzywalem), a janmor robi z kilu roznych kabli, taze trzeba wybrac dobre.
Padly ci kable, ze wymieniasz?
Amorki do ea5w na tyl kyb, sachs, bodge, delphi i bilstein ma, czy dostepne w Polsce nie wiem, ale w katalogach sa.

Amator Galanta
[Usunięty]

Wysłany: 28-08-2006, 15:51   

taaa
do sedana to są ale do combi to już gorzej

O tych polskich przewodach słyszałem sprzeczne opinie a wymieniam bo mam oryginały z przebiegiem 260 tys.

Dyskusja miała być podobno o Galancie vs 626 :!:

krzysio1972 
Mitsumaniak

Auto: Galant EA5W, Carisma 4G92
Wysłany: 28-08-2006, 16:08   

taaa
do sedana to są ale do combi to już gorzej

W elektronicznym katalogu nie ma, w papierowym sa do EA5W, osobiscie sprawdzalem, te same co do sedana, ale z wylaczniem zawieszenia samopoziomujacego.

EDIT Zerknalem na katalog to kable od 3000 gt (DOHC) sa takie same jak do gala, na pojedynczym walku inne, znacznie dluzsze, szczegolnie 3.
Ostatnio zmieniony przez krzysio1972 28-08-2006, 16:49, w całości zmieniany 1 raz  

Przemax
[Usunięty]

Wysłany: 28-08-2006, 16:31   

Dyskusja mia?a byc podobno o Galancie vs 626 :!:

Dziekuje koledze za zwrocenie uwagi na ten drobny fakt ;)

A wiec
a. dostep do czesci - chyba maly plus dla Madzi
b. silniki - remis (diTD vs V6, co kto lubi)

Pozostaja:
- koszty eksploatacji (czesci, paliwo)
- bezawaryjnosc
- wlasciwosci jezdne
- praktycznosc w uzytkowaniu

IMHO w codziennym uzytkowaniu Madzia lekko prowadzi, Galant jest za to swietnym autem dla entuzjastow (wyglad, silnik). V6 piekne brzmi, ale jak sie policzy OC i paliwo to troche entuzjazm przygasa... Za to wypas, zwlaszcza w automacie, powala na kolana (mam Infoeksperta to sprawdzilem) ;)

Amator Galanta
[Usunięty]

Wysłany: 28-08-2006, 17:11   

remis w silnikach?? dobre sobie, ditd to muł :!:
Mam wrażenie że sam sterujesz w kierunku 626 - przekonanego nie ma co przekonywać
Koszty w przypadku gala pewnie większe ale nie jakieś ogromne.
Można zagazować i jazda wychodzi jak w dieslu.

Pozdrowienia

Odpowiedz do tematu