[Cari '99 1.9 TD] Świeżak atakuje - problemy na początku |
Autor |
Wiadomość |
Tom_Rain [Usunięty]
|
Wysłany: 02-01-2010, 21:06 [Cari '99 1.9 TD] Świeżak atakuje - problemy na początku
|
|
|
Witam.
Dzisiaj przejrzałem sobie trochę autko:
- mam wyciek spod miski olejowej,
- uszczelniacz na prawej półosi cieknie.
Z dalszych spraw:
- po lewej stronie jest InterCooler (?) - a co jest po prawej, gdzie dochodzą przewody a'la klima - jest tam "chłodnica" która podcieka, a i przewody mam skorobowane - wygląda to na jakąś dodatkową chłodnicę oleju (?)
- ręczny mi niedomaga... chwyta na samym końcu (i to delikatnie) - czy regulacja jest w bębnach tylko?
Możecie mi powiedzieć ile to mnie może kosztować - w częściach?
Co bym potrzebował, ale tanio (bom świeżak ):
- panel sterowania szybami? - mam 4 szyby elektryczne :>
- jw. halogeny przód + włącznik...
- siedzenia przód (podgrzewane :E) + kanapa tył (fajnie by było mieć podłokietnik z tyłu) + boczki oczywiście...
- więcej grzechów - na razie - nie pamiętam... jak coś znajdę jeszcze to napiszę... |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 02-01-2010, 21:31
|
|
|
Tom_Rain napisał/a: | ręczny mi niedomaga... chwyta na samym końcu (i to delikatnie) - czy regulacja jest w bębnach tylko? |
Mniemam że masz wersje przed liftingową, regulacja ręcznego jest o ile dobrze pamiętam w tunelu środkowym pod zabudową przy samej dźwigni ręcznego, kilka śrubek i możesz się do niego dostać
Tom_Rain napisał/a: | kanapa tył (fajnie by było mieć podłokietnik z tyłu) + boczki oczywiście... |
A to nie masz tego na wyposażeniu?
Tom_Rain napisał/a: | panel sterowania szybami? - |
To masz elektryczne ale nie masz panelu w drzwiach u kierowcy?
Tom_Rain napisał/a: | siedzenia przód (podgrzewane :E) |
A i na pewno je potrzebujesz? :> aż tak bardzo nie są niezbędne a wydaje mi się że kupno fotelu to większy interes ale jak będziesz wymieniał i znajdziesz pojedyńczo aukcje to pamiętaj że potrzebujesz dodatkowe włączniki itp. I dobrym motywem jest kupić prawy fotel z anglika, zawsze to dodatkowe regulacje dla pasażera |
|
|
|
 |
Tom_Rain [Usunięty]
|
Wysłany: 02-01-2010, 22:11
|
|
|
1. Tunel środkowy - patrzyłem tam dzisiaj... a gdzie jest regulacja? Dodam, iż na "rączce ręcznego" mam spory luz, zanim ta krótka linka się napnie... - być może poprzedni właściciel coś porąbał (może ręczny na mrozie?)...
2. No akurat nie ma podłokietnika... a powinien być?
3. Panel sterowania szybami jest... ale bez 2 przycisków - się znaczy górnych plasticzków - bo złącza i włączniki są, ale bez "góry"... - i lata jak żyd po pusym sklepie
4. Potrzebuję... i nie potrzebuję podgrzewanych siedzeń... a to z tym siedzeniem pasażera z angola - Piękny Pomysł !!! Masz flaszkie ode mnie |
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Pomógł: 30 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 997 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 03-01-2010, 09:05
|
|
|
1. masz bębny ja mam tarcze z tyłu ale myślę że masz problem tej samej materii co ja musisz rozebrać bęben i prawdopodobnie oś jednej z krzywek które rozpierają szczęki jest zapieczona musisz się zaopatrzyć w strzykawkę z igłą i wsunąć ją w przestrzeń pomiędzy uszczelką piastą a obudową, następnie wypłukać cały zalegający tam syf w postaci rdzy i innych takich, i rozruszać tą dźwigienkę powtórzyć operacje kilka razy jak zacznie chodzić zmontować do kupy, przy okazji wymień szczęki z dwóch stron bo prawdopodobnie zużyte są a warto bo później zmontujesz do kupy a okaże się że klocki są zużyte i dla tego nie trzyma. jak wszystko złożysz do kupy to w środkowym tunelu masz tzw balancing plate kawał blaszki do której z jednej strony przychodzi linka połączona z dźwignia ręcznego a z dwóch stron wychodzą linki odpowiednio do lewego i prawego tylnego koła podczas zaciągania ręcznego płytka ta powinna naciągać obydwie strony równomiernie na końcu tej krótkiej linki przy samej dźwigni masz śrubkę od regulacji ręcznego
szczęki około 100 zł
2. również nie mam podłokietnika z tyłu na siedzeniach mam wersje po lifcie z 2000 roku i mi to nie przeszkadza, wydaje mi się że to zależy od wersji wyposażenia, jeżeli chciałbyś coś z tym pokombinować to w grę wchodzi jedynie podmianka z tym że musiał byś taki sam kolor tapicerki dorwać żeby to jakoś wyglądało, a z tym może być ciężko
3. jeżeli masz 4 elektrycznie sterowane szyby i nie masz podłokietnika z tyłu to dla mnie bądź co bądź dziwna sprawa
4. w dziale tuning ktoś chyba zamieścił jak wstawić halogeny soczewy w miejsca w których są zaślepki na zderzaku i całkiem nieźle to wygląda
5. co do podgrzewanych siedzeń to chyba w grę wchodzi tylko wymiana siedzeń na posiadające taką opcje + przeróbka instalacji elektrycznej + dorobienie włączników nie wiem czy gra warta świeczki w drugim aucie mam podgrzewane siedzenia ale bardzo sporadycznie używam, jak już naprawdę tyłek przymarza do skóry i tylko na chwile bo to zabójca akumulatora.
6. a może z czasem, klimatronik , otwieranie drzwi na pilota, odpalanie silnika na pilota , przyciemniane elektronicznie lusterko z volvo s40 , stopniowe wygaszanie oświetlenia wewnątrz kabiny, żarówki możesz wymienić na led-y, wstawić ksenony, a w fotelach z s40 masz boczne poduszki wbudowane, tylko nie wiem czy taniej ciebie nie wyniesie zmiana pojazdu na jakąś s-class |
|
|
|
 |
Tom_Rain [Usunięty]
|
Wysłany: 03-01-2010, 09:32
|
|
|
rasiak1980 napisał/a: |
3. jeżeli masz 4 elektrycznie sterowane szyby i nie masz podłokietnika z tyłu to dla mnie bądź co bądź dziwna sprawa
5. co do podgrzewanych siedzeń to chyba w grę wchodzi tylko wymiana siedzeń na posiadające taką opcje + przeróbka instalacji elektrycznej + dorobienie włączników nie wiem czy gra warta świeczki w drugim aucie mam podgrzewane siedzenia ale bardzo sporadycznie używam, jak już naprawdę tyłek przymarza do skóry i tylko na chwile bo to zabójca akumulatora.
6. a może z czasem, klimatronik , otwieranie drzwi na pilota, odpalanie silnika na pilota , przyciemniane elektronicznie lusterko z volvo s40 , stopniowe wygaszanie oświetlenia wewnątrz kabiny, żarówki możesz wymienić na led-y, wstawić ksenony, a w fotelach z s40 masz boczne poduszki wbudowane, tylko nie wiem czy taniej ciebie nie wyniesie zmiana pojazdu na jakąś s-class |
No ale jednak nie mam podłokietnika... Na chwilę obecną i tak najpierw muszę uporać się z wyciekami i z ręcznym - to najważniejsze... A całą resztę to z czasem jakoś się dopieści |
|
|
|
 |
misibiczi
Mitsumaniak
Auto: Carisma 1.9 TD GLX
|
Wysłany: 03-01-2010, 10:51
|
|
|
Co do sterowania szybami, jeśli masz panel a klawisze są jedynie wyłamane bądź ich brakuje to kupisz je w ASO za około 30 zł/ szt. |
|
|
|
 |
kielurkk
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1,9TD GLX 98r.
Pomógł: 46 razy Dołączył: 17 Cze 2007 Posty: 1050 Skąd: Mielec
|
Wysłany: 04-01-2010, 20:26
|
|
|
rasiak1980 napisał/a: | 3. jeżeli masz 4 elektrycznie sterowane szyby i nie masz podłokietnika z tyłu to dla mnie bądź co bądź dziwna sprawa |
też mam 4 elektryczne szybki i podłokietnika z tyłu brak
wyposażenie w Carismach zależało tylko od kraju przeznaczenia auta i stopnia naćpania składających je Holendrów
rasiak1980 napisał/a: | a w fotelach z s40 masz boczne poduszki wbudowane |
mam siedzenia ori i też mam boczne poduchy
[ Dodano: 04-01-2010, 20:29 ]
aha a ta dodatkowa chłodnica oleju w prawym nadkolu to chłodnica oleju wspomagania kierownicy |
_________________ Carisma 1,9TD GLX hatchback silvermetalik
TWO BEER OR NOT TWO BEER THAT IS THE QUESTION
SHEAKESBEER
Samochód japoński tak jak Chuck Norris zapala z pół obrotu
Piszę poprawnie po polsku.
 |
|
|
|
 |
Tom_Rain [Usunięty]
|
Wysłany: 04-01-2010, 20:30
|
|
|
kielurkk napisał/a: | rasiak1980 napisał/a: | 3. jeżeli masz 4 elektrycznie sterowane szyby i nie masz podłokietnika z tyłu to dla mnie bądź co bądź dziwna sprawa |
też mam 4 elektryczne szybki i podłokietnika z tyłu brak
wyposażenie w Carismach zależało tylko od kraju przeznaczenia auta i stopnia naćpania składających je Holendrów
rasiak1980 napisał/a: | a w fotelach z s40 masz boczne poduszki wbudowane |
mam siedzenia ori i też mam boczne poduchy |
to ja chyba taką samą mam
ale środek dostałem z GDI i będę przekładał... z konsolą i deską (szkieletem) raczej poczekam... chociaż wolałbym mieć wszystko we właściwych kolorach
Zobaczę jeszcze... |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 04-01-2010, 20:43
|
|
|
Tom_Rain napisał/a: | ale środek dostałem z GDI i będę przekładał... |
Środek? tzn fotele czy co masz na myśli?
kielurkk napisał/a: | mam siedzenia ori i też mam boczne poduchy |
Tom_Rain napisał/a: | to ja chyba taką samą mam |
Jeżeli masz poduchy w siedzaniach to na ich bokach od strony szyby jest taka jakby guma z napisem SRS i jak się pomaca wyczuwalne jest takie twarde coś
rasiak1980 napisał/a: | wstawić ksenony, |
Tutaj do modelu przed liftem jest mały problem |
|
|
|
 |
Tom_Rain [Usunięty]
|
Wysłany: 04-01-2010, 20:48
|
|
|
Saqu napisał/a: | Tom_Rain napisał/a: | ale środek dostałem z GDI i będę przekładał... |
Środek? tzn fotele czy co masz na myśli?
Jeżeli masz poduchy w siedzaniach to na ich bokach od strony szyby jest taka jakby guma z napisem SRS i jak się pomaca wyczuwalne jest takie twarde coś |
Fotele, kompletne boczki, podłokietnik, kanapa tył oraz półka z tyłu...
Tak, mam 4 poduchy (kier + pas + 2 w siedzeniach)...
dodatkowo dostałem halogeny + przełącznik... |
|
|
|
 |
kielurkk
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1,9TD GLX 98r.
Pomógł: 46 razy Dołączył: 17 Cze 2007 Posty: 1050 Skąd: Mielec
|
Wysłany: 05-01-2010, 17:14
|
|
|
Tom_Rain napisał/a: | Tak, mam 4 poduchy (kier + pas + 2 w siedzeniach)... |
dokładnie i 4 elektryczne szybki i podgrzewane lusterka i koła i silnik |
_________________ Carisma 1,9TD GLX hatchback silvermetalik
TWO BEER OR NOT TWO BEER THAT IS THE QUESTION
SHEAKESBEER
Samochód japoński tak jak Chuck Norris zapala z pół obrotu
Piszę poprawnie po polsku.
 |
|
|
|
 |
Jaro1974
Mitsumaniak Outsilverman ;-)

Auto: O1 bez T, EA5A i moto
Pomógł: 57 razy Dołączył: 05 Sty 2008 Posty: 20739 Skąd: Z outlandera ;-) LRY ;-)
|
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 05-01-2010, 22:41
|
|
|
Tak a propo przekładek, szkoda, że nie jest tak prosto przełożyć podłokietnik przedni od wersji po liftowej do przedliftowej hehe byłoby całkiem wygodnie |
|
|
|
 |
|