wyciągarka montaż |
Autor |
Wiadomość |
jabol66
Forumowicz
Auto: PII 2,8 3,0 3,5
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Kwi 2009 Posty: 206 Skąd: EZD zduńska wola
|
Wysłany: 26-12-2009, 19:16 wyciągarka montaż
|
|
|
Proszę o pomoc właścicieli pajerek II generacji, mianowicie zakupiłem wyciągarke i zastanawiam się nad montażem (wiem najlepiej serwis jakiś ale 600 zł mogę zaoszczędzić więc..) chodzi mi do czego jest montowana po demontażu zderzaka oczywiście może jakieś foty macie co i jak. Co do kwesti technicznych jest to duża wyciągatrka 13000lbs
Proszę o pomoc i z góry dzięki za jakieś podpowiedzi |
|
|
|
 |
Boobeski [Usunięty]
|
Wysłany: 30-12-2009, 08:17
|
|
|
A pytałeś w PAT 4x4 o cenę montażu? Słyszałem o nawet mniejszych pieniądzach...
P.S. Ale nie montujesz jej, zgodnie z podpisem, do carismy? |
|
|
|
 |
PiotrC
Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 DID
Pomógł: 15 razy Dołączył: 26 Lis 2008 Posty: 266 Skąd: Śląsk, Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 30-12-2009, 17:08
|
|
|
Z tego co pamiętam wyciągarka montowana jest na specjalnej płycie. Potrzebny też jest inny zderzak typu ARB. Wejdź na 4x4 i tam uzyskasz potrzebne Ci informacje do montażu.
Pozdrawiam |
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 30-12-2009, 20:02
|
|
|
jabol66 napisał/a: | (wiem najlepiej serwis jakiś ale 600 zł mogę zaoszczędzić więc..) |
Tak jak PiotrC prawi jest do montażu specjalna płyta tylko pytanie ->> czy ewentualnie nie utracisz gwarancji na wyciągarkę jeśli zamontujesz ją sam?? .Ale to jeszcze nie wszystko->> istotną sprawą jest elektryka. I jeszcze jedna bardzo ważna sprawa - co nie którzy będą się śmiać- jak już będziesz miał zamontowaną wyciągarkę popytaj się jak ją bezpiecznie eksploatować->> znane są przypadki kalectwa a nawet śmierci z powodu nieprawidłowej obsługi wyciągarki.Najlepiej w jakimś klubie z Twojego terenu.Na wyciągarce będziesz miał linę stalową czy syntetyk?? |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
PiotrC
Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 DID
Pomógł: 15 razy Dołączył: 26 Lis 2008 Posty: 266 Skąd: Śląsk, Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 01-01-2010, 14:39
|
|
|
jawaldek napisał/a: | jabol66 napisał/a: | (wiem najlepiej serwis jakiś ale 600 zł mogę zaoszczędzić więc..) |
I jeszcze jedna bardzo ważna sprawa - co nie którzy będą się śmiać- jak już będziesz miał zamontowaną wyciągarkę popytaj się jak ją bezpiecznie eksploatować->> znane są przypadki kalectwa a nawet śmierci z powodu nieprawidłowej obsługi wyciągarki.Najlepiej w jakimś klubie z Twojego terenu.Na wyciągarce będziesz miał linę stalową czy syntetyk?? |
Nie ma się z czego śmiać! Z tym naprawdę nie ma żartów.
Pozdrawiam |
|
 |
harcio
Nowy Forumowicz
Auto: pajero
|
Wysłany: 01-01-2010, 16:47 witam
|
|
|
z kumplem montowalem z miesiac temu wyciagarke zalatwilem plyte o grubosci 1 cm szerokosc zeby zaszla na rame przyspawalismy ja do ramy powiercilismy otwory a uchwyty do rolki z plaskownika do zderzaka tego z rur i po problemie z podlaczeniem elektryki tez nie ma problemu jest instrukcja trza bylo tylo przewody drugie zakupic bo te za krotkie w sumie koszt z 300 zl plyta droga i jak narazie robi pozdro czas pracy w 2 osoby 8-10 |
_________________ rybak janek |
|
|
|
 |
jabol66
Forumowicz
|
Wysłany: 04-01-2010, 20:48
|
|
|
hercio czy dałbyś radę wysłać fotki płyty nmontażowej na tym mi najbardziej zależy i w sumie tylko z tym zapowiada się problem.
A co do reszty zgadazam się z wami bezpiecznie bedzie |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
|
|
|
 |
jabol66
Forumowicz
|
Wysłany: 05-01-2010, 08:16
|
|
|
niestety uniwersalne są ale nie do pajero |
|
|
|
 |
harcio
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 05-01-2010, 13:00
|
|
|
witam niestety nie wysle fot bo teraz to wszystko uwalone w blocie i zamarzlo po prostu zalatw plyte jak dobrze pamietam 700x200 gr 10 dopasuj do ramu wytnij na uchwyty do zderzaka poloz na ramie i przyspawaj czy przykrec a i wczesniej zrob otwory do wyciagarki |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
|
Wysłany: 05-01-2010, 21:43
|
|
|
harcio napisał/a: | poloz na ramie i przyspawaj | Jak będziesz miał pod ręką spawarkę to zerknij na resztę ramy szczególnie w okolicach tylnego mostu->>tam ruda lubi się osadzać.To tak profilaktycznie zapobiegawczo aby przy wyciąganiu tylnego mostu nie "zostawić" |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
harcio
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 05-01-2010, 23:53
|
|
|
na dniach bede spawal to i tam zerkne jak cos to sie pospawa |
|
|
|
 |
jabol66
Forumowicz
|
Wysłany: 17-03-2010, 13:47
|
|
|
jawaldek napisał/a: | jabol66 napisał/a: | (wiem najlepiej serwis jakiś ale 600 zł mogę zaoszczędzić więc..) |
Tak jak PiotrC prawi jest do montażu specjalna płyta tylko pytanie ->> czy ewentualnie nie utracisz gwarancji na wyciągarkę jeśli zamontujesz ją sam?? .Ale to jeszcze nie wszystko->> istotną sprawą jest elektryka. I jeszcze jedna bardzo ważna sprawa - co nie którzy będą się śmiać- jak już będziesz miał zamontowaną wyciągarkę popytaj się jak ją bezpiecznie eksploatować->> znane są przypadki kalectwa a nawet śmierci z powodu nieprawidłowej obsługi wyciągarki.Najlepiej w jakimś klubie z Twojego terenu.Na wyciągarce będziesz miał linę stalową czy syntetyk?? |
Co do bezpieczeństwa jak ktoś kiedyś by się chciał podszkolić to http://www.terenowiec.pl/...ZWyciagarka.pdf |
|
|
|
 |
|