Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wrażenia z jazdy w zimie
Autor Wiadomość
sylb 
Forumowicz

Auto: OUTLANDER 2.0DID
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-01-2010, 14:00   Wrażenia z jazdy w zimie

No i ja tam koledzy wrażenia z jazdy w warunkach zimowych, bo Ja jestem trochę rozczarowany. Liczyłam na bardziej neutralną charakterystykę jazdy. Oczywiście samo ruszanie na śliskiej nawierzchni jest bez porównania do tego, co miałem wcześniej, na ale.
(mieszkam w miejscu gdzie zaczynają się góry, wiec u mnie nie ma prostych odcinków są górki, góreczki i same zakręty.)

Ruszanie na skrzyżowaniu ze skrętem, chciałem trochę szybciej włączyć się do ruchu a tu „Zonk” miałem wrażenie, że zaraz tył mnie wyprzedzi. (Do tej pory wszystkie samochody, jakie miałem miały napęd na przód). Tak, że teraz już duży wyczuciem operuję pedałem gazu.
To samo jazda po łukach i zakrętach.
Kolejna sprawa, w jakich okolicznościach ma się wł. TCS i ESP. Bo niezależnie czy ruszam czy jadę pod górę 60km/h to czuję, że tracą przyczepność wyświetla się komunikat o poślizgu na ekranie i nic.

bonito 
Forumowicz

Auto: był Outlander II 2.0 TDI
Wysłany: 09-01-2010, 14:41   

Muszę się z szanownym kolegą nie zgodzić - z moich doświadczeń Outek prowadzi się bardzo neutralnie - jeżdżę sporo (także w zimie i po górkach) i nie mam żadnych problemów przy skrętach na śliskim itp. Żadnego porównania z autami przednionapędowymi... Nie pamiętam także, czy chociaż raz włączył mi się ESP.

Przyznam jednak, że miałem problemy w październiku, gdy wybrałem się na letnich oponach do Szczyrku, gdzie w tym czasie nastąpił atak zimy - zdarzyło mi się wywinąć "bączka" na prostej ośnieżonej drodze (napęd 4x4 może w takiej sytuacji skierować więcej mocy na tylną oś). Może więc warto sprawdzić opony, ewentualnie wymienić je na lepsze?

Pozdrawiam, bonito

Hiszpan 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II Int+ Honda ST1100
Wysłany: 09-01-2010, 15:08   

Ja również nie narzekam na prowadzenie się Outlandera. Ruszanie na śniegu, lodzie czy śliskiej, śnieżnej breji od razu dyskwalifikuje auta z napędem na jedną oś. Dodatkowo dobre opony to podstawa.
bonito napisał/a:
Nie pamiętam także, czy chociaż raz włączył mi się ESP.
Hehe, tak dobrze to nie mam. U mnie często się włącza.
Tyle, że ja jeżdżąc po bocznych, zaśnieżonych drogach często celowo wyłączam to "wspomaganie" by móc mieć z jazdy większą zabawę. ;)

kolak 
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.0 instyle
Wysłany: 09-01-2010, 15:20   

ja w porownaniu do autka wczesniejszego jestem zadowolony.

Zauwazylem, ze autko najlepiej sie spisuje na 4WD lock - wtedy trzyma sie mocno drogi. Na Auto rowniez dobrze.

Raz zrobilem test. Zatrzymalem auto na gorce zasniezonej i oblodzonej. Na 2WD mielil i prawie zjezdzal z gorki, na 4WD auto najpierw poslizgalo sie i zapalilo sie ESP ale podjechal bez problemow. Na 4WD lock - nie stoczyl sie nawet milimetra i nic sie nie zapalilo (z pomagaczy). Podjechal jakby to nir byla gorka.

Ponadto, ostatnie dni w Szczecinie to pelno sniegu na ulicach, szczegolnie bocznych. Autko spisuje sie rewelacyjnie, czuje sie bardzo bezpiecznie w nim. Moja zonka ma takie samo odczucie jezeli chodzi o bezpieczenstow. Oczywisice porownuje do autka na 1 os.

Praktycznie jak widze duzo sniegu to od razu wjezdzam tam :)

Kazde moje nowe autko bedzie 4x4.

Zalety : duzy przesiwt w porownaniu do innych aut, duze kola ( u mnie) - byle zaspy to pikus

Pewnie w warunkach gorskich mozna dopiero powiedziec cos o tym napedzie ale na warunki miejskie jest super, wg mnie :)

To wszystko jezeli chodzi o naped 4x4

sylb 
Forumowicz

Auto: OUTLANDER 2.0DID
Wysłany: 09-01-2010, 16:10   

Faktycznie w trybie 4WD lock nie obserwuje poślizgów w czasie jazdy, czuć takie jakby opór i samochód jest „jaby” mulasty, wniosek, że poza troszkę większą mocą przekazywana na tylną oś, musi coś jeszcze być ustawiane może koła obracające się szybciej są przyhamowywane taka elektroniczna blokada mechanizmu różnicowego.
Jako że parkuje na placyku, wiec próbowałem w ”kółek” ewidentnie samochód ma tendencję do zarzucania tyłem. Wniosek z tego, że opony są do kitu, mam Dunlop SP WINTER SPORT 3D generalnie w poprzednich latach uznawana za najlepszą oponę.

Wazzi 
Forumowicz

Auto: Outlander intense +
Wysłany: 09-01-2010, 16:22   

sylb napisał/a:
Jako że parkuje na placyku, wiec próbowałem w ”kółek” ewidentnie samochód ma tendencję do zarzucania tyłem. Wniosek z tego, że opony są do kitu, mam Dunlop SP WINTER SPORT 3D generalnie w poprzednich latach uznawana za najlepszą oponę.
Na sliskim placu to jak najbardziej normalne, przeciez sam stwierdziles ze na locku wiecej mocy idzie na tyl.

AlCapone
[Usunięty]

Wysłany: 09-01-2010, 16:28   

Mój jedzie jak czołg....... :D

Karas 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II
Wysłany: 09-01-2010, 16:35   

Ja podobnie jak koledzy również jestem zadowolony z jazdy. Po przełączeniu na 4WD-lock auto robi się niezwykle stabilne i ciężko wprowadzić go w poślizg. Auto użytkuję już od roku nigdy nie włączyło mi się ESP, w sumie jestm ciekaw czy dobrze działa bo gdzieś czytałem że włącza się z opóźnieniem.

tomko 
Forumowicz

Auto: Outlander II ,09 2,0 DID
Wysłany: 09-01-2010, 18:28   

jezdze O II od niecalego miesiaca, w/g mnie rewelka, eksploatacje zaczalem od razu od ciezkich warunkow zimowych i mam poczucie jakbym jezdzil po szynach, slicznie trzyma sie drogi i nie ma zadnych obaw przed wjezdzaniem w gleboki snieg itp. Do tej pory nakrecilem ponad 2 kkm i zaluje ze wczesniej nie zdecydowalem sie na 4x4.

AlCapone
[Usunięty]

Wysłany: 09-01-2010, 19:10   

Przed chwilą trochę pojeździłem i pięknie było.....tylko że sypie niemiłosiernie...... :D

A jeszcze zaraz będę miał ze 150 km do zrobienia..... :D

kolak 
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.0 instyle
  Wysłany: 09-01-2010, 19:22   

AlCapone napisał/a:
Przed chwilą trochę pojeździłem i pięknie było.....tylko że sypie niemiłosiernie...... :D

JAK 150 km po sniegu to zazdroszcze :) bedzie frajda :mrgreen:

didku 
Forumowicz

Auto: Outlander II 2,2 INSTYLE
Wysłany: 09-01-2010, 20:30   

oponki Michelin 4x4 r16, jazda po mieście, śnieg, tryb 4WD Lock
Przy ruszaniu super, jazda ok, hamowanie też ok, raz tylko na lodzie pod śniegiem sunąłem jakieś 10m i nic się nie włączyło, żaden z systemów bezpieczeństwa, nawet ABS, a pedał hamulca stał się twardy. Na ostrych skrętach zarzuca niemiłosiernie tył i muszę wyrównywać, ale tylko jedna kontra i jest ok- troche to niebezpieczne, może w trybie auto by tak nie pchał tył
dla porównania oktawka na Dunlopach Wintersport 3D napęd na przód, ciągle ASR przy ruszaniu, ślizga się przy ruszaniu, i często ABS przy dojeździe do skrzyżowania (generalnie wrażliwszy ABS), NIGDY NIE ZARZUCA NA ŚNIEGU NA ZAKRECIE PRZY RUSZANIU

mitsu00 
Mitsumaniak

Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Wysłany: 09-01-2010, 21:28   

Dunlopy Grandtreki, 4WD Lock i Outek idzie jak ratrak.............. Raz tylko pojechalem bokiem na zakręcie - pod sniegiem był sam lód. Tak to idzie jak TGV :D

Pozdr.

Dominik

markyz
[Usunięty]

Wysłany: 09-01-2010, 23:57   

Potwierdzam pozytywne opinie - autko na 4lock prowadzi sie bardzo stabilnie. Co do ESP - baczka jeszcze nie wywinelem ale przyznam na zakrecie troche przeszkadza :) jak narazie to banan na twarzy przy jezdzie w miescie - zmiana pasow na zaniezonej drodze to teraz przyjemnosc a kiedys maly stresik

AlCapone
[Usunięty]

Wysłany: 10-01-2010, 00:23   

kolak napisał/a:
AlCapone napisał/a:

JAK 150 km po sniegu to zazdroszcze :) bedzie frajda :mrgreen:

Ciężko było....deszcz zaczął lać i dopóki na śniegu to jakoś szło....nagle czarna szosa ,letko dotkłem hamulca i okazało się że kompletna szklanka....na 4WD zarzuciło mną tak że już zacząłem pisać smsa z pożegnaniem do rodzinki....aż tu nagle eureka.....4WD Lock i wróciłem do żywych......REWELACJA........... :mrgreen: Na tej szklance Outek hamował jakby na suchym..... :mrgreen: Cały czas potem tylko Lock i czułem się tak pewnie że momentami dodawałem nawet czadu na zakrętach i Outek jechał jak po sznurku...... :D
Oczywiście jak droga była pusta......

Odpowiedz do tematu