|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
problem a ABS |
Autor |
Wiadomość |
Remek
Nowy Forumowicz
Auto: mitshubishi pajero 2,8 td
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 14-12-2009, 13:04 problem a ABS
|
|
|
Witam i proszę o pomoc - dotyczy Pajero II 2,8 tdi 98 r .
Po odpaleniu auta i przejechaniu około 60 metrów zapala się lampka ABS .
Fakt że miałem przerwany przewód od czujnika , ale kupiłem nowy i wymieniłem .Elektryk samochodowy który posługuje się programem zastępczym nie może sobie poradzić .
Zastanawia mnie czy w miejscu gdzie wkręca się czujnik w most powinien byś jakikolwiek smar bo w moim aucie jest teko dużo . |
|
|
|
 |
73dar
Forumowicz
Auto: mitsubishi pajero 2.8td
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Sty 2009 Posty: 61 Skąd: masyw Ślęży
|
Wysłany: 14-12-2009, 20:52
|
|
|
Na dobry początek odłącz akumulator na jakąś minutke i wyczyść okolice czujnika i tarcze, ja jak pojeżdzę po błocie od razu mam problem z abs-em i muszę wymyć dokładnie tarcze i okolice czujnika. |
|
|
|
 |
malosc
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero II 92r. 3,0 V20
|
Wysłany: 18-12-2009, 22:54
|
|
|
Witam Panowie,
a czy możecie podpowiedzieć jak sprawdzic czy czujnik ABS jest sprawny, mozna to jakos miernikiem wybadać ??
Dzieki pozdrawiam
malosc |
|
|
|
 |
73dar
Forumowicz
Auto: mitsubishi pajero 2.8td
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Sty 2009 Posty: 61 Skąd: masyw Ślęży
|
Wysłany: 19-12-2009, 09:27
|
|
|
Można czujnikiem do mierzenia oporu elektrycznego, nie pamiętam wartości ale jezeli któryś będzie odbiegoł od reszty to jest trafiony, trzeba rozpiąć wtyczki i podłączyć czujnik, wtyczki z tyłu są przedkołami na ramie od wenątrz, z przodu z lewej koło akumulatora a z prawej od spodu za kołem za wewnętrzą osłoną koła, bynajmniej u mnie. |
|
|
|
 |
malosc
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero II 92r. 3,0 V20
|
Wysłany: 19-12-2009, 13:52
|
|
|
Dzieki piękne za info. Jakbyktos pamietał przybliżone wartosci to bede wdzieczny.
Generalnie olałem temat, jak ABS padł w wakacje, bo uzywam sprzeta głównie do zabawy, nie wierzyłem w opinie że na MT'ach nie da rady w zimie jezdzić, ale po wczorajszej pierwszej przejazdzce okazuje sie ze bez abs'u to strach wsiasc do takiego zestawu. Na dodatek mam króciaka, wiec każde hamowanie kończy sie uciekaniem tyłu lub przodu w dowolną stone - dramat. Troche szkoda mi kasy na zimówki, a na AT'ach które byly oryginalnie pewnie nie bedzie wiele lepiej
[ Dodano: 23-12-2009, 20:27 ]
Pomierzylem te czujnieki i wyglada na to że jest ok, tak na wszelki moze komus sie przyda, na przednich kołach bylo okolo 0,950 kΩ a na tylnych okolo 1,570 kΩ.
Jak czyscicie te tarcze i czujniki, po prostu karczerem czy jest jakis patent bo tarcza jest oslonieta i nie ma dostepu, probowalem wyjac cale czujniki, ale sa ekstremalnie zapieczone.
Pozdrawiam
Malosc |
|
|
|
 |
pajerodid
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero III 3.2 DID
|
Wysłany: 14-01-2010, 18:07
|
|
|
malosc napisał/a: |
Pomierzylem te czujnieki i wyglada na to że jest ok, tak na wszelki moze komus sie przyda, na przednich kołach bylo okolo 0,950 kΩ a na tylnych okolo 1,570 kΩ.
Jak czyscicie te tarcze i czujniki, po prostu karczerem czy jest jakis patent bo tarcza jest oslonieta i nie ma dostepu, probowalem wyjac cale czujniki, ale sa ekstremalnie zapieczone.
|
Czy kable od tych czujników mają zakończenie w pompie ABS-u czy gdzie idą najpierw? Nie mam jak się położyć pod samochód, a bym sprawdził te czujniki. |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 14-01-2010, 21:37
|
|
|
malosc napisał/a: | nie wierzyłem w opinie że na MT'ach nie da rady w zimie jezdzić |
łyżwy istne łyżwy. Podobno na MT nowej generacji jest dużo lepiej i bezpieczniej 73dar napisał/a: | Na dobry początek odłącz akumulator na jakąś minutke |
odłączaj masę ->> może zresetować się błąd |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
|
|