Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: mjsystem
20-08-2015, 10:10
Nawigacja - Radio 2DIN - Lancer CYxA
Autor Wiadomość
marcin.plonsk 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1.8 DID Intense 2013
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 18-01-2010, 17:57   Nawigacja - Radio 2DIN - Lancer CYxA

witam znalazłem taką nawigacje do mitsubishi czy bedzie ona odpowiednia do lancera 2009
http://www.allegro.pl/ite...ajero_inne.html
dzieki za pomoc
Ostatnio zmieniony przez tyku 20-08-2015, 09:34, w całości zmieniany 2 razy  

banzajek 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer Evo X GSR
Wysłany: 18-01-2010, 18:03   

Raczej bedzie dzialac jesli to nie jakis przekret bo cos niska cena jak za MMCS . Ja polecam http://www.allegro.pl/ite..._bluetooth.html albo Alpine IVA-W505R i montaz w Barierze Dzwieku w Warszawie.

Slyszalem ze sama nawigacja w tym cudzie jakos nie zachwyca.

pluszac 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 1.8 SB BLACK
Wysłany: 18-01-2010, 18:28   

Chyba lepszym rozwiazaniem jest nie oryginalna nawigacja. Dlaczego? dokaldniejsze mapy, mobilnosc nawigacji i nie rzuca sie w oczy tak jak ten duzy wyswietlacz.
Aspekt cenowy chyba nie musi byc tu pisany

banzajek 
Forumowicz

Wysłany: 18-01-2010, 18:49   

mowisz o przenosnych navi? czy o aftermarketach po prostu ? bo przenosne mi sie juz znudzily i nie sa zbyt wygodne... MMCS nie da sie wgrac innych map niz seria , niech tylko nikomu nie przyjdzie do glowy kupowac JVC KW-NX7000 ;/ najwiekszy badziew jakiego uzywalem. Alpine jest duzo fajniejszy z tego wzgledu ze zawiera przenosna nawigacje wysuwana (http://www.youtube.com/watch?v=UVTPMo3BkoU 4:07) ewentualnie w205R jest troche tansza.

pluszac 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 18-01-2010, 20:09   

Wszystko ladnie pieknie ale za 4tys kupic navi? to albo trzeba miec duzo wolnej kasy, albo byc gadzeciarzem :) "jesli dziala tak samo, to po co przeplacac"

banzajek 
Forumowicz

Wysłany: 18-01-2010, 20:17   

Ja nie bardzo mam ochote szpecic auto przyssawkami do szyby ,zreszta nawet nie mam gdzie bo na srodku konsoli mam zegary DEFi wiec kiszka. Pamietaj ze to nie tylko NAVI a takze duzo lepsza od orginalnego radia jednostka sterujaca audio,bluetooth, wyjscie pod kamere video i miliard innych opcji (zwlaszca jesli kupisz wersje CARPC) .

fargo 
Mitsumaniak

Auto: 2.0 GTS '08 CVT
Wysłany: 18-01-2010, 20:44   

banzajek napisał/a:
MMCS nie da sie wgrac innych map niz seria

Ja już sobie 2 razy uaktualniałem mapy w MMCS. :rolleyes:

banzajek napisał/a:
Pamietaj ze to nie tylko NAVI a takze duzo lepsza od orginalnego radia jednostka sterujaca audio,bluetooth, wyjscie pod kamere video i miliard innych opcji

A tu też miałes na myśli MMCSa?? :lol:

mazin 
Mitsumaniak
102 tys km przebiegu

Auto: Lancer SB '08 Inform
Wysłany: 18-01-2010, 20:57   

Moim zdaniem, najlepiej sprawdzi się jakaś chińszczyzna spełniająca pewne wymagania - niezawodność, łatwość obsługi i możliwość instalowania różnych ciekawych wynalazków. Oczywiście, w pierwszej kolejności trzeba sobie odpowiedzieć, czego oczekujemy od takiego urządzenia. Ja kupiłbym coś o rozdzielczości 800x480, na słabsze wyświetlacze szkoda pieniędzy. Do tego bluetooth musiałby obsługiwać książkę telefoniczną - to znaczy importować ją z telefonu, a rzadko które ustrojstwo to potrafi, wybieranie głosowe natomiast zupełnie mnie nie interesuje. Do tego obsługa dwóch stref, odtwarzanie różnych formatów. Sterowanie wzmacniaczem do subwoofera i dobry wzmacniacz wbudowany w urządzenie. Na telewizji - ani analogowej ani cyfrowej jakoś mi nie zależy, podobnie jak na wejściu do Ipoda. Oczywiście, w wypadku lancera odpada urządzenie z podnoszonym/opuszczanym ekranem - ze względu na miejsce na desce rozdzielczej, a raczej wchodzi w grę takie, które ma slot na płytę nad/pod ekranem. Kamera cofania - jak najbardziej, podobnie jak dwa wyjścia video.
Sama kwestia zamontowania nie jest problemem, wystarczy dokupić przejściówki, które pozwalają na wpięcie w szynę CAN - umożliwi to bezpośrednią integrację z systemem Rockforda i z guzikami na kierownicy. Ponieważ nie mam ani rockforda ani guzików (inform) to ten problem mnie nie dotyczy ;-)
Montaż nie jest trudny, rozebranie deski i demontaż fabrycznego radia to ok. 5 minut. Należy zaopatrzyć się ramkę - są na rynku dwie jedna robiona prze firmę Metra - ale ta podobno, przynajmniej na początku produkcji trudno spasowywała się z deską i wyginała się na upale, kosztuje od 32 do ok. 50 USD na ebayu i w amazonie.
Jest też produkt firmy Scosche za ok. 60 USD. W Polsce jest w jednym miejscu i kosztuje 290 zeta (no comments). Ponoć lepszy i lepiej dopasowany. Niezależnie od wersji lancera, potrzebna będzie także przejściówka pozwalające wpiąć kable wychodzące z radia w instalacje fabryczną i druga - to już ewentualnie - podpięcie do szyny CAN, tudzież innych elementów. Warto zaopatrzyć się we wszystkie potrzebne kabelki, można też mając wtyczki samemu zmontować wersję dopasowaną do naszego urządzenia (wyjścia AV, wejście kamery cofania, sygnał "remote" włączający wzmacniacz i właściwy sygnał do wzmacniacza - to wszystko trzeba przeciągnąć przez auto we właściwe miejsca). Ale - mając manual serwisowy i garaż oraz ze dwa wolne popołudnia można to zrobić samemu. To pewnie będzie pierwsza rzecz, jaką zrobię kiedy skończy się gwarancja ;-) - do tej pory akurat uzbieram na poszczególne elementy, zagłówki, ramki itd. a ustrojstwo kupię po dokładnej analizie rynku - za dwa lata pewnie będą dokładnie takie, jakiej szukam. Ceny na allegro kształtują się nieciekawie, na ebayu za 450-500 USD można kupić urządzenie ze wszystkim co sobie można zamarzyć i spełniająca wszystkie wymogi - nawet po doliczeniu VAT i cła wyjdzie w granicach 2000 zeta. Z ramką, kabelkami, antenami, wtyczkami powinno zmieścić się w 2400-2500 + plus własna robocizna oczywiście. Doświadczenie - bezcenne ;-)

Jako ciekawostkę napiszę, ze oryginalna navi MMCS w USA kosztuje ok. 2000 USD, z instalacją i kabelkami ok. 2400 USD - to tak o ponad połowę taniej jak u nas. Używki można dostać za 1000 USD. Ze względu na cały system i stopień zintegrowania z samochodem chyba warto, ze względu na samą nawigację to byłaby pomyłka (mapy). Ciekaw jestem, czy komuś udało się na tym urządzeniu zainstalować jakiś inny system, np. Win CE 5,0 - i czy to jest możliwe - bo jeżeli tak, to mogłoby być to najciekawsze rozwiązanie - o ile oczywiście znalazłyby się poszczególne sterowniki i udało się poodpalać wszystkie elementy tego systemu. Ale Polacy zhackowali już w zasadzie wszystko (z pomocą Rosjan i Chińczyków oczywiście) - więc pewnie i tego się doczekamy ;-)

O kurczę, ale się "rozwinąłem", przepraszam!

[ Dodano: 18-01-2010, 21:07 ]
fargo napisał/a:
banzajek napisał/a:
MMCS nie da sie wgrac innych map niz seria

No właśnie - jak to wygląda w praktyce? Żeby była jasność - moim zdaniem, MMCS (którego na oczy nie widziałem) to najlepszy wybór do tego auta, ze względu na integrację i możliwość ustawiania wielu innych rzeczy, a bez telewizji można jeździć ;-) Ale - jak wygląda kwestia samej nawigacji? Ile kosztuje update? Jak szczegółowość i zasięg ma się np. do AutoMapy? A może ktoś już rozgryzł MMCS i odpalił na nim Automapę/IGO/cokolwiek?

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 18-01-2010, 21:10   

fargo napisał/a:

Mówisz o fabrycznej navi (navteq za pewne) czy coś niezależnego wgrałeś?

fargo 
Mitsumaniak

Auto: 2.0 GTS '08 CVT
Wysłany: 18-01-2010, 21:16   

Tak to co fabryka dała, wgrać coś innego będzie ciężko bo MMCS Mistubishi pracuje pod systemem operacyjnym QNX® Neutrino® RT OS bazującym na Unixie :rolleyes:

mazin 
Mitsumaniak
102 tys km przebiegu

Wysłany: 18-01-2010, 21:18   

fargo napisał/a:
Tak to co fabryka dała, wgrać coś innego będzie ciężko bo MMCS Mistubishi pracuje pod systemem operacyjnym QNX® Neutrino® RT OS bazującym na Unixie :rolleyes:

e tam, nie takie rzeczy chłopaki odblokowywali i wgrywali na nie Win CE ;-) Pytanie tylko, czy którykolwiek z nich ma do tego dostęp?
A tam system jest w jakimś flashu zaszyty, czy na twardzielu? Bo jeśli na twardzielu, to wystarczy wsadzić inny i próbować ;-)
A jak z odpłątnością za aktualizacje - ile to kosztuje? (chyba, że robiłeś poza ASO). A jak sprawdzają się mapy Polski - co na nich jest? Tylko wielkie miasta, czy też drogi poza nimi? Nie mam pojęcia, pytam z ciekawości, bo może warto ściągnąć z USA oryginalną używkę?
Ostatnio zmieniony przez mazin 18-01-2010, 21:47, w całości zmieniany 1 raz  

banzajek 
Forumowicz

Wysłany: 18-01-2010, 21:45   

fargo napisał/a:

ale to nadal mapy Mitsu .

fargo napisał/a:

A tu też miałes na myśli MMCSa?? :lol:
tutaj mialem na mysli TAKZE MMCS jako alternatywa dla przenosnych nawigacji:)
mazin napisał/a:
Oczywiście, w wypadku lancera odpada urządzenie z podnoszonym/opuszczanym ekranem -
A to ciekawe bo ja wlasnie takie mam :D
mazin napisał/a:
W Polsce jest w jednym miejscu i kosztuje 290 zeta
Na pewno bariera dzwieku robila swoje i kiedys kosztowalo to mniej,nie wiem ile teraz.

mazin 
Mitsumaniak
102 tys km przebiegu

Wysłany: 18-01-2010, 21:55   

banzajek napisał/a:
mazin napisał/a:
Oczywiście, w wypadku lancera odpada urządzenie z podnoszonym/opuszczanym ekranem -
A to ciekawe bo ja wlasnie takie mam :D
I jak opuścisz, to kto na nie patrzy? Chyba że używasz ekranu jako podkładki pod kawę ;-) Pisząc że odpada miałem oczywiście na myśli to, że w tej pozycji nie da się używać, innymi słowy, ze taka funkcja do niczego się nie przydaje, ale nie mam, więc może się mylę.
banzajek napisał/a:

mazin napisał/a:
W Polsce jest w jednym miejscu i kosztuje 290 zeta
Na pewno bariera dzwieku robila swoje i kiedys kosztowalo to mniej,nie wiem ile teraz.

I pewnie jakieś inne samoróbki też się znajdą i pewnie będą nawet lepiej wyglądać jak chińszczyzna. Ale nikt tego nie zrobi za mniej niż podana w linku cena, zwłaszcza dla jednego auta. Zostaje chińszczyzna. Może się mylę? Znalazłem jedynie to co podałem i jakies wynalazki bez dziur na nawiewy. A bez dziur na nawiewy można zainstalować 12" wyświetlacz :-)
Możesz napisać jaki model urządzenia masz? Czy obsługuje książkę telefoniczną? To jest dla mnie absolutny priorytet (60% powiedzmy), reszta ma odpowiednio mniej - choć rozdzielczość 800x480 (widziałem taką i taką 6,5 cala o rozdzielczości 480x234 chyba) i wyjścia AV tez muszą być.

banzajek 
Forumowicz

Wysłany: 18-01-2010, 22:08   

mazin napisał/a:
I jak opuścisz, to kto na nie patrzy
Chyba nie do konca rozumiemy nawzajem o co nam chodzi - mi chodzi o opuszczany panel pod ktorymi sa porty SD i wkladanie plyt/innych gadzetow. Potem sie zamyka/podnosi i tyle. Nie widze innego zastosowania opuszczania ekranu . Do stawiania kawy to ja mam spoiler z tylu :) sprawdza sie takze jako podstawka na ksiazki i inne takie :)
mazin napisał/a:
Ale nikt tego nie zrobi za mniej niż podana w linku cena, zwłaszcza dla jednego auta.
Oni zawsze robia pod konkretne auto,a robia tego sporo bo przygotowuja profi instalacje dla MitCar i AutoGT.
mazin napisał/a:
Możesz napisać jaki model urządzenia masz?
Mialem JVC KW-NX7000 i on obslugiwal ksiazke tel. ,ale tego modelu z czystym sercem nie jestem w stanie Ci polecic. Kaszalot w konserwie. Teraz mam IVA-W505R sciagniety ze stanow i ma bardzo sympatyczna ksiazke telefoniczna ,da sie wgrac tam AutoMape no i przede wszystkim to wszystko dziala plynnie. Jesli chodzi o budzetowe rozwiazania to ja osobiscie poszedlbym we wlasna konstrukcje CarPC , zwlaszcza jesli macie sterowanie w kierownicy. http://www.mp3car.pl/forum/ tutaj znajdziesz mnostwo przydatnych informacji.

pluszac 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 18-01-2010, 22:10   

tylko ze te z usa systemy nie odbieraja parzystych stacji radiowych :(

Odpowiedz do tematu