Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Unijne Dotacje
Autor Wiadomość
LEWY 
Mitsumaniak

Auto: LANCER EVO II
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-12-2009, 20:08   Unijne Dotacje

Witam,
od dłuższego czasu myślę o swoim biznesie, tylko jak każdemu przydadzą się środki na rozruch.
Przy samodzielnie składanym wniosku o dotacje z góry można przewidziec jak się to skończy,
tu moje pytanie/prośba może Znacie lub Korzystaliście z usług jakiejś firmy którą możecie polecic.
Z takich nieoficjalnych rozmów to wiem że jeżeli dostane dotacje to firma weźmie za to 30%,
ale przynajmniej jest szansa że dostane bo wole miec 70% czegoś
niż 100% niczego.
Z nieba niestety nic nie spada i jeżeli nie dotacja to w gre wchodziłby też kredyt ale na realnych do spłaty warunkach.
Dlatego jeżeli Ktoś mógłby pomóc to bardzo proszę.
Pozdrawiam

macia 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.4 cvt 2010
Wysłany: 11-12-2009, 21:01   

Jeśli mogę dołączyć do pytania: prowadzę działalność gospodarczą i chciałbym skorzystać z jakiejś dotacji na przykład na sprzęt komputerowy itd. Czy ktoś się orientuje, czy jest to możliwe, a jeśli tak, to gdzie uderzyć?
ex outlander 2.0 Turbo '06
ex gti colt CA5A '94
ex gti galant E33A DOHC '91
ex galant EA2A '01
ex galant E55A '95
Dlaczego kobiety żyją dłużej? Bo nie mają żon.
Jeśli pożyczyłeś komuś 20zł i ten ktoś się więcej nie pokazał, to prawdopodobnie warto było.

szpala85 
Mitsumaniak

Auto: dwie skarbonki
Wysłany: 18-01-2010, 18:32   

ja byłem ostatnio z tatą i dowiedziałem się kilku rzeczy :
- jak mieszkam w Jeleniej Górze to nie dostanę dopalacza (około 38 tyś. zł )na założenie własnej firmy :| .....ale jak mieszkam na wsi to jak najbardziej :lol: ( jedyny ból to częste kontrole w twojej nowej firmie przez Unie )
- jak masz firmę dłużej jak 2 lata musisz sobie radzić sam :| nikt ci kasy nie da chyba że masz zamiar wprowadzić nową technologię ( np. robisz okna i jedziesz na przenikalności ciepła 3.0 to dadzą kasę na to abyś zaczął robić przenikalność 2.0 )
- jak mieszkasz w okolicach Jeleniej Góry i te okolice należą do Jelonki to nie dostaniesz dotacji na Agroturystykę :lol: ..... budujemy staw ..... ale stawu już się nie da przenieść :|

ja jak narazie wybrałem opcję w Urzędzie Pracy :wink:
zwolnie sie z obecnej roboty i założę włąsną firmę + napisze wniosek o dotację ( 17~19 tyś. zł ) ..... firma musi działać przez rok .... mam nadzieję że dam radę :wink:
bo zaczyna sie robić nie ciekawie na rynku pracy :?

Chooper 
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 18-01-2010, 19:29   

dzisiaj dostałem odpowiedź, że nie zakwalifikowałem się do kolejnego etapu rekrutacji w związku z dotacjami unijnymi :/

Fakt faktem nie należałem do grupy docelowej, dla której kierowane były dotacje, ale i tak na tle całej grupy chętnych nie wypadłem tak źle...w marcu kolejne podejście :)

Lestat 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 DID '10
Wysłany: 19-01-2010, 10:45   

LEWY, macia, w kazdym wojewodztwie i prawie kazdym wiekszym mmiescie jest tak zwany PK - Punkt Konsultacyjny - szkoda ze nie jestescie ze Slaska - moja zona prowadzi taki punkt konsultacyjny i jest na biezaco we wszystkich sprawach zwiazanych z dotacjami UE. Zgloscicie sie do swoich PK jesli wam nie pomoga dajcie znac podesle Wam na PW kontakt mailowy do mojej żonki ;-)

[ Dodano: 19-01-2010, 10:46 ]
Tutaj macie link gdzie mozecie znalezc najblizszy PK http://www.parp.gov.pl/index/index/268

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Wysłany: 19-01-2010, 11:06   

macia napisał/a:
Jeśli mogę dołączyć do pytania: prowadzę działalność gospodarczą i chciałbym skorzystać z jakiejś dotacji na przykład na sprzęt komputerowy itd. Czy ktoś się orientuje, czy jest to możliwe, a jeśli tak, to gdzie uderzyć?

ciężka sprawa, dzwoniłem w tamtym roku i powiedzieli ze praktycznie nie ma szans - sam chciałem na komputer + oprogramowanie (jakieś 20 tyś.)
jakbym chciał na kilka milionów to prędzej a tak to :butthead:
bo dotacje dl mikroprzedsiębiorstwo to fikcja

ewentualnie szanse są wtedy gdy utworzy się nowe stanowisko pracy czyli trzeba kogoś zatrudnić

kupujepolskieprodukty.pl

szpala85 
Mitsumaniak

Auto: dwie skarbonki
Wysłany: 19-01-2010, 23:49   

gulgulq napisał/a:
wentualnie szanse są wtedy gdy utworzy się nowe stanowisko pracy czyli trzeba kogoś zatrudnić

i trzymać to stanowisko pracy przez minimum 2 lata :wink:

Lestat 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 DID '10
Wysłany: 20-01-2010, 06:54   

Kurde watek sie rozwija - moze sciagne zone na forum zeby byla fachowa informacja ;-)

JayChyl 
Mitsumaniak

Auto: EA5A 01' Avance TipTr.
Wysłany: 20-01-2010, 11:17   

Z tym zatrudnianiem i braniem pieniędzy za zatrudnienie to lipa. Sam mam działalność, nie zatrudniam nikogo, jednak ojciec zatrudnia i na pewno nie chciał by nikogo nawet za te 13.000.

Chodzi o to, że zatrudniasz kogoś, kogo praktycznie nie znasz, rzadko się zdarza by trafić na znajomego zapisanego jako bezrobotny z urzędu pracy. Do tego musisz takiego pracownika trzymać przez 2 lata - i co z tego, jak zacznie jakieś wybryki robić to ciężko dać dyscyplinarkę a wiadomo jak to jest u pracowników - jak dasz dużo to chcą jeszcze więcej. Przez 2 lata będziesz się meczył z takim delikwentem bo jak go zwolnisz przed upływem 2 lat od zatrudnienia - oddajesz 13.000. Co innego jak sam sie zwolni.. ale po co? Jak może nic nie robic a brać nawet tę najniższą krajową albo i więcej.

Czyli jednymi słowy zatrudniasz, wydajesz przez 24 miesiące te 13.000 na zus (przy najniższej krajowej), przy wyższych stawkach jest już znacznie więcej. A te 1316zł brutto tracisz z każdym miesiącem... dla mnie żaden zarobek.

Chociaż powiem szczerze, że cwaniaków nie brakuje. W miescie znam dziewczynę, którą pracodawca zatrudnia za ciutke więcej niż najniższa krajowa - 1000zł netto. Pracuje od pon do pt po 8 godzin i w 3 soboty po 4-5 godziny. Na umowę czekała 3 miesiące, (zanim pracodawca dostanie 13,000 na nowe stanowisko pracy to trochę trzeba czekać). Do tego dziewczyna ta często musi jeździć za swoje paliwo i swoim samochodem załatwiać jakieś rozliczenia pracodawcy, czy też jeździ po kawę i inne duperele dla niego.
Dziwi mnie naiwność ludzka - przecież jest zatrudniona na pewnych zasadach, może się sprzeciwić woli pracodawcy (a tutaj naprawdę przegina) bo i tak jej nie zwolni.. 13,000 drogą nie chodzi prawda?... no ale widać pracodawca ma gadane :D

Jest jeszcze inna pracownica u tego samego pracodawcy, ale juz się nie będę wypowiadał bo aż mi się żal robi...

Odpowiedz do tematu