Carisma 2000r. złoty-lakierowanie zderzaka |
Autor |
Wiadomość |
Lukasz7
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8GDI 2000
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-01-2010, 14:55 Carisma 2000r. złoty-lakierowanie zderzaka
|
|
|
mam kilka pytan do was... kupiłem na allegro zderzak przód za 300zł i pozostała kwestia malowania...
1. czy wybierając sie do mieszalni moge dac im kawałek zderzaka bo i tak jest częsciowo połamany wiec małą część moge wyłamac. I ile mniej wiecej lakieru bedzie potrzeba na przedni zderzak(kolor złoty). no i ile wezmą ode mnie za za tą usługe w mieszalni?
2. sam sobie zdejme zderzak i zaniose do lakiernika i moje pytanie ile mniej wiecej za samą robocizne wezmie lakiernik ? |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 19-01-2010, 15:27 Re: Carisma 2000r. złoty-lakierowanie zderzaka
|
|
|
Lukasz7 napisał/a: | mam kilka pytan do was... kupiłem na allegro zderzak przód za 300zł i pozostała kwestia malowania...
1. czy wybierając sie do mieszalni moge dac im kawałek zderzaka bo i tak jest częsciowo połamany wiec małą część moge wyłamac. I ile mniej wiecej lakieru bedzie potrzeba na przedni zderzak(kolor złoty). no i ile wezmą ode mnie za za tą usługe w mieszalni?
2. sam sobie zdejme zderzak i zaniose do lakiernika i moje pytanie ile mniej wiecej za samą robocizne wezmie lakiernik ? |
w mieszalni podaj nr lakieru i to wystarczy
koszt malowania zderzaka to ok 300zl. |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
|
|
|
 |
Lukasz7
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 19-01-2010, 15:44
|
|
|
jednak ja bym wolał zeby mi dobrali kolor z poprzedniego zderzaka bo przeciez z kodu moze duzo sie róznic, nowy samochod to przeciez nie jest. a powie mi ktos ile biorą w mieszalni za dobór koloru i lakier ? no i ile pójdzie na zderzak ? ze 300ml ?
i nadal nie wiem mowicie, że koszt to 300-400zł ale robocizna + lakier czy sama robocizna ? bo zadałem 2 odzielne pytania. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 19-01-2010, 17:03
|
|
|
Lukasz7, moja rada jest taka, zanosisz doo lakiernika, który dorabia lakiery we własnym zakresie, on spisze sobie z Twojego auta nr lakieru, weźmie próbke, wyczyści, zmierzy spektofotometrem, porówna z orryginałem i dobierze Ci odpowiedni odcień, ziarno, itp., jak sam kupisz sobie lakier to później lakiernik może Ci powiedzieć żebyś się bujał jak Ci odcień nie bedzie pasował, bo pomalował materiałem dostarczonym przez Ciebie, a na odcień lakieru ma wpływ mnóstwo warunków, zacznijmy od warstwy podkładowej, a skończmy na lakierze bezzbarwwnym (tuu masz czynniki materiałowe), oraz warunki atmosferycznne i techniczne (tempperatura, kąt nakładania lakieru, ułożenie elementu na stojaku, zastosowanie odpowiedniego pistoleta typu LP lub HP), prócz tego co wymieniłem jest jeszcze wiele innych czynników, tak więc nie rób sobie problemów za 50 czy 100zł, zawiez auto do poleecanego i godnego zzaufania lakiernika i niech on sie zajmie wszystkim. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Lukasz7
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 19-01-2010, 17:17
|
|
|
robertdg napisał/a: | Lukasz7, moja rada jest taka, zanosisz doo lakiernika, który dorabia lakiery we własnym zakresie, on spisze sobie z Twojego auta nr lakieru, weźmie próbke, wyczyści, zmierzy spektofotometrem, porówna z orryginałem i dobierze Ci odpowiedni odcień, ziarno, itp., jak sam kupisz sobie lakier to później lakiernik może Ci powiedzieć żebyś się bujał jak Ci odcień nie bedzie pasował, bo pomalował materiałem dostarczonym przez Ciebie, a na odcień lakieru ma wpływ mnóstwo warunków, zacznijmy od warstwy podkładowej, a skończmy na lakierze bezzbarwwnym (tuu masz czynniki materiałowe), oraz warunki atmosferycznne i techniczne (tempperatura, kąt nakładania lakieru, ułożenie elementu na stojaku, zastosowanie odpowiedniego pistoleta typu LP lub HP), prócz tego co wymieniłem jest jeszcze wiele innych czynników, tak więc nie rób sobie problemów za 50 czy 100zł, zawiez auto do poleecanego i godnego zzaufania lakiernika i niech on sie zajmie wszystkim. |
Ja to wszystko rozumiem i w sumie masz racje, lepiej niech lakiernik sie wszystkim zajmie. Tylko jedno pytanie hehe ile za to wszystko mam szykowac mniej wiecej ? zderzak jest..chodzi tylko ile łącznie bedzie za robocizne lakier itd ? mniej wiecej oczywiscie bo nie oczekuje, ze ktos mi poda dokładna cene. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 19-01-2010, 17:34
|
|
|
Lukasz7, sadze ze max do 400zl powinienes sie zmiescic |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Lukasz7
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 19-01-2010, 17:53
|
|
|
robertdg napisał/a: | Lukasz7, sadze ze max do 400zl powinienes sie zmiescic |
dzieki za odp |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 19-01-2010, 18:14
|
|
|
http://tcs.null.pl/ wejdz tutaj i poszukaj tematu o lakiernikach znajdziesz kogos polecanego u siebie w rejonie |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
adaśko
Mitsumaniak
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 163KM
Pomógł: 11 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 590 Skąd: bielsk podlaski
|
Wysłany: 25-01-2010, 00:32
|
|
|
przez kilka lat pracowałem u mechanika i zawsze sam dobierał baze do malowania i brał 500zł za element a powiem ze nienarzekał na brak klientów bo robił to bardzo dobrze chocmoże troche drogo ale klienci zawsze byli zadowoleni wiec poelcam jakiegos dobrego lakiernika znalesc a on sam juz najlepiej bedzie wiedział co zrobic zeby kolor nieróżnił sie niczym przynajmniej dla normalnego człowieka bo wprawny lakiernik zawsze znajdzie jakaś róznicę wiem to po sobie bo uczulony juz jestem na takie rzeczy. |
|
|
|
 |
kamasxxx
Mitsumaniak Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Carisma 1,8 GDI
|
Wysłany: 26-01-2010, 16:20
|
|
|
Podepnę się do tematu Mianowicie miałem dziś małą przygodę i zderzak poszedł w zaspę.. i mam problem który zderzak kupić 1 Czy 2 Jakie sa różnice poza "innym środkiem" i miniaturową dokładką ?
Po drugie w ASO ile może kosztować lakierowanie zderzaka ? |
_________________ Renault 19 GTD ---> Mitsubishi Carisma GDI---> ??
 |
|
|
|
 |
adaśko
Mitsumaniak
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 163KM
Pomógł: 11 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 590 Skąd: bielsk podlaski
|
Wysłany: 26-01-2010, 17:02
|
|
|
kamasxxx, ja to bym raczej polecił kupic gdziesz na szrocie zderzak oryginalny bo te to raczej niebeda idealnie pasowac i później moga byc problemy ze zlikwidowaniem szpar. |
|
|
|
 |
|