Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana sprzęgła w Pajero 2.8 TD (ES)
Autor Wiadomość
mak721 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero II Long 2.8 TD 95'
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-01-2010, 13:31   Wymiana sprzęgła w Pajero 2.8 TD (ES)

Jestem tu nowy więc zacznę od przywitania się ze wszystkimi MM. Bardzo mi miło WITAJCIE.
A teraz do sedna sprawy. Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwym posiadaczem Pojarki 2.8 TD SHOGUN z 95 roku ze skrzynią ES. Ze względu na to że autkiem nie jeżdżę szybko więc dopiero ostatnia przy wyprzedaniu (powyżej 90 km/h) obroty do oporu w górę, a autko nie jedzie. Gdy ruszam nic nie szarpie nie chrobocze i nie zgrzyta. Słychać łożysko oporowe przy zwolnionym sprzęgle.
Pierwsze co mi przyszło do głowy - kończy się sprzęgło ( trudno przeżyję wymianę ), ale czytając różne artykuły w prasie spotkałem się jeszcze z pojęciem koła dwumasowego ( podobno b. drogie ). I teraz mam pytanie czy w moim autku występuje takie coś czy nie ?
Proszę o pomoc.
mak721

watcher79 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 3,2 DID V78
Wysłany: 20-01-2010, 15:09   

A skrzynię masz manualną czy automat ?

Galant '98 - 2,5 V6 24V, EA5A - SPRZEDANY

mak721 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero II Long 2.8 TD 95'
Wysłany: 20-01-2010, 18:21   re

Manualna skrzynia

1405 
Forumowicz

Auto: Pajero I 3000V6
Wysłany: 20-01-2010, 23:07   Re: re

mak721 napisał/a:
Manualna skrzynia
Koło o które pytasz to jak się nie mylę to te które pośredniczy między wałem silnika a sprzęgłem. Z opisu wynika ze prawdopodobnie poszła Ci tarcza albo podciągnięte sprzęgło się ślizga. Nie wiem jak rozwiązane masz sterowanie sprzęgłem, bo gdyby była to linka to może być za bardzo naciągnięta i sprzęgło się ślizga... :wink: , jak hydraulika to prawdopodobnie poszła tarcza.
Koło dwu masowe ponoć pękają wiec w tym przypadku będzie walić w silniku... :wink:

Odpowiedz do tematu