stłuczka :( |
Autor |
Wiadomość |
Silverrr
Mitsumaniak Jackdaw

Auto: Lancer SB 2008 1.8 Invite
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-01-2010, 10:29 stłuczka :(
|
|
|
I tak oto po miesiącu użytkowania autka przywaliłem w drzewo cofając. Wieczór, ciemno, parking z drzewami wąsko ustawionymi. Jedno ominąłem, patrzyłem w lewe lusterko a z prawej bum. Szczęście, że się tylko toczyłem na pół-sprzęgle więc tragedii nie ma. Poszedł sam plastik. Prawy tylno-boczny klosz od świateł i lekko pękł mi zderzak. Będę próbował uderzyć do ubezpieczyciela na zasadzie "panie, poszedłem na kebaba wracam a tu lipa". Gdyby mi się jednak nie udało to chciałbym zapytać czy któryś z Was nie ma na sprzedaż samego klosza lub lampy lub wie gdzie mogę takową kupić? Jeśli z z ubezpieczenia nie wypali to pal licho z tym zderzakiem, zamaluje się lakierem i mało będzie widać (a nuż ktoś mi w pupę wjedzie jeszcze za zimy).
Pozdro i uważajcie przy cofaniu |
|
|
|
 |
Radassss
Forumowicz

Auto: Lancer 08 1.8 invite,
|
Wysłany: 20-01-2010, 10:35
|
|
|
ale ubezpieczenie AC takie przypadki przeciez obejmuje i nie wazne czy sam to zrobiles czy ktos inny i zwial... spoko ubezpieczyciel bez problemu powinnien ci wyplacic odszkodowanie |
|
|
|
 |
Kicek
Forumowicz
Auto: Sportback Intense 1.8
|
Wysłany: 20-01-2010, 10:40
|
|
|
Nie martw sie Mnie kiedys zdemolowali tył peżota wraz z klapa i lampa i zderzakiem jak zostawilem pod kamienica na tydzien (wyjazd). Wrocilem, zglosilem na policje i PZU (w co trudno uwierzyc) oddalo pieniadze z AC ale nie stracilem znizek;-). Niestety nastepnego dnia cofalem na parkingu gdzie na srodku wyjazdu stalo jedno, słownie JEDNO drzewo, ktore zaslaniala akurat moja dziewczyna siedzaca z tylu. Zgadnij co sie stalo z nowiutkim jednodniowym zderzakiem:-) |
_________________ Kobieta, która w nocy głośno krzyczy, nie warczy w dzień |
|
|
|
 |
Silverrr
Mitsumaniak Jackdaw

|
Wysłany: 20-01-2010, 11:17
|
|
|
hah to mnie chociaż trochę pocieszyliście Zastanawia mnie tylko pierwsza odpowiedź. PZU dokona mi napraw pomimo, że to ja nie dałem rady i przywaliłem? Tak to można przecież codziennie walić w drzewa a oni będą naprawiać... Wolę uderzyć z wersją, że polazłem, bum, wracam, płacz... |
|
|
|
 |
Radassss
Forumowicz

|
Wysłany: 20-01-2010, 11:40
|
|
|
no na tym polega ubezpieczenie AC, ze sie cos z wlasnej winy robi... no tak mozesz sobie wjezdzac w drzewo co dziennie, ale naprawa swoje trwa, do tego traci sie znizki sredni biznes, o utracie wartosci pojazdu po 20 malowanieach nie wspominajac |
|
|
|
 |
Silverrr
Mitsumaniak Jackdaw

|
Wysłany: 20-01-2010, 12:42
|
|
|
To mnie właśnie martwi, że "naprawa trwa". Staram się przez kuzyna to zrobić, żeby zamówili części jeśli nie mają i przyjechać tylko na wymianę. Po co mam zostawiać auto u nich w warsztacie? Żeby stało 1.5 miesiąca na dworzu?:) |
|
|
|
 |
Lestat
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 DID '10
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Paź 2009 Posty: 579 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 20-01-2010, 13:15
|
|
|
Silverrr, generalnie w PZU jesli masz AC wykupione oczywiscie mozesz wlasna szkode (czyli taka jak Twoja) zalatwic na dwa sposoby :
1) bezgotowkowo - polega to na tym ze jedziesz sobie do mechanika/lakiernika ktory ma podpisana umowe z PZU i tam zostawaisz autko o nic sie nie martwiac - czyli warsztat umawia sie z rzeczoznawca z PZU dokonuja wyceny, warsztat robi twoj zderzak i jak zrobi to odbierasz auto i do widzenia - warsztat z pzu rozlicza sie poza Toba i jedynie dostajesz informacje ile szkoda wyniosla itd/
2) gotowkowo - umawiasz sie z rzeczoznawca - on to wycenia, czekasz na kase - jedziesz do warsztatu, robia ci to, placisz i do widzenia. W tym przypadku jesli rzeczonzawca wycenil naprawe np na 1000 zł a ty znajdziesz sobie lampe za 50 zl, zderzak za 200 + malowanie i robocinza powiedzmy 150 to placisz w warsztacie 400 zł i jestes 600 zl do przodu (masz na nowe ubezpieczenie np) ale moze byc tak ze ubezpieczyciel wyceni na 1000 zl a Ty jedziesz do ASO i oni Ci mowia 4000 zl no to jeszcze bedziesz musial dolozyc
Wszystko zalezy od ubezpieczyciela jeden przewiduje naprawy tylko na zamiennikach, inny tylko na oryginalach a jeszcze inny na oryginalach ale jak sa zamienniki to tez mozesz... |
_________________ Nie wiem co napisać więc nie napiszę nic... |
|
|
|
 |
Radassss
Forumowicz

|
Wysłany: 20-01-2010, 13:17
|
|
|
wyludz alto zastepcze na czas naprawy i tak z AC zaplaca za to |
|
|
|
 |
Pawcho
Forumowicz Pawcho
Auto: Lancer 1.8 SB Intense
Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Kwi 2009 Posty: 265 Skąd: Sieradz
|
Wysłany: 20-01-2010, 13:51
|
|
|
Hmmm. nie radzę w PZU "gadac" typu - poszedłem,wróciłem a tu kuku. Teoretycznie jak będzie cwany i upierdliwy rzeczoznawca/ o ile by był/ to teoretycznie mogą zgłosic na policję usiłowanie wyłudzenia odszkodowania i nie ważne ,że szkoda jest. Na pewno jest fakt wprowadzenia ubezpieczyciela w błąd co do okoliczności zajścia. |
|
|
|
 |
Silverrr
Mitsumaniak Jackdaw

|
Wysłany: 20-01-2010, 14:18
|
|
|
czyli śmiało mogę wyskoczyć "siemka jestem dupa i przydzwoniłem w drzewo, zróbta mi auto" ? |
|
|
|
 |
Lestat
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 DID '10
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Paź 2009 Posty: 579 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 20-01-2010, 14:20
|
|
|
No jasne ze mozesz tak zrobic.... |
_________________ Nie wiem co napisać więc nie napiszę nic... |
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Pomógł: 26 razy Dołączył: 16 Lis 2008 Posty: 1733 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 20-01-2010, 14:28
|
|
|
ulrik napisał/a: | mozesz wlasna szkode (czyli taka jak Twoja) zalatwic na dwa sposoby : |
Powiedziałbym nawet że na 3 sposoby, a trzeci jest taki, że zgłaszasz szkodę, przyjeżdża rzeczoznawca, Ty bierzesz papiery od niego i idziesz do swojego warsztatu który NIE MUSI mieć podpisanej umowy z PZU.
Ja tak miałem z rysą kluczem po drzwiach. Rzeczoznawca powiedział mi, żebym robił bezgotówkowo, bo brać kasę opłaca się tylko gdy chcesz sobie za to pójść na piwo, a szkody nie naprawiać (np moja rysa - problem czysto estetyczny), albo naprawić samemu.
W moim przypadku wszyscy byli zadowoleni (no może poza ubezpieczycielem ) bo ja miałem zrobione szybko i fachowo w zaufanym warsztacie a warsztat ściągnął sobie z ubezpieczyciela więcej, niż ode mnie "prywatnie" by wziął. |
|
|
|
 |
Silverrr
Mitsumaniak Jackdaw

|
Wysłany: 20-01-2010, 14:45
|
|
|
Luk, a czy "szybko" w Twoim przypadku to był jeden dzień? |
_________________ Zwycięzca konkursu "Parkowanie L200 na kopertę" - VIII Zlot Mitsumaniaków - Wilkasy 2010. 24 sekundy
 |
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Pomógł: 26 razy Dołączył: 16 Lis 2008 Posty: 1733 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 20-01-2010, 14:55
|
|
|
Silverrr napisał/a: | czy "szybko" w Twoim przypadku to był jeden dzień? |
Jeden dzień u lakiernika (w ASO byłby tydzień), ale wcześniej parę dni na załatwianie formalności: zgłoszenie szkody, przyjazd rzeczoznawcy i takie tam papierologie. Ale wszystko przez telefon i mailowo. Tylko że to nie było PZU
Z PZU to ja mam gorsze doświadczenia, wszystko załatwione ok, ale dłuuuugo trwała korespondencja między PZU a warsztatem... A ja nie mogłem odebrać samochodu. Opel zrobiony w 3 dni, a całość trwała 2-3 tygodnie...
Ale niektórzy pisali, że są zadowoleni z szybkości PZU. Wszystko zależy od sprawy i ludzi zapewne.
Najszybciej i najłatwiej jest jak warsztat ma umowę z PZU. |
|
|
|
 |
Silverrr
Mitsumaniak Jackdaw

|
Wysłany: 20-01-2010, 15:13
|
|
|
Ok muszę się jeszcze skonsultować z kuzynem, może on coś zdziała. Czy jeśli wymienię taki klosz i zderzak w warsztacie kolegi to aso nie przywali się o to i nie odrzucą mi gwarancji? Wcześniej o tym nie pisałem, ale w gruncie rzeczy to jedna z najważniejszych kwestii... |
_________________ Zwycięzca konkursu "Parkowanie L200 na kopertę" - VIII Zlot Mitsumaniaków - Wilkasy 2010. 24 sekundy
 |
|
|
|
 |
|