[Cari 1.8 GDI] Poziom oleju w skrzyni automatycznej |
Autor |
Wiadomość |
norbert73
Nowy Forumowicz
Auto: 1.8 GDI/AUT 01
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 23-05-2009, 22:11 [Cari 1.8 GDI] Poziom oleju w skrzyni automatycznej
|
|
|
Witam mam pytanie odnosnie poziomu oleju w automacie , czy zbyt wysoki poziom ma jakis uboczny wplyw na prace skrzyni . Zauwazylem ze w mojej skrzyni przy zimnym silniku na bagnecie jest ok. 3mm powyzej poziomu '' HOT ''.
Dzieki za odpowiedzi |
|
|
|
 |
JackD [Usunięty]
|
Wysłany: 23-05-2009, 23:04
|
|
|
poziom oleju w automacie sprawdza się na pracującym silniku; a lewarek ustaw na "N".
POzdr. |
|
|
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 19 razy Dołączył: 20 Maj 2007 Posty: 1205 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 24-05-2009, 12:13 Re: Poziom oleju w skrzyni automatycznej
|
|
|
norbert73 napisał/a: | Witam mam pytanie odnosnie poziomu oleju w automacie , czy zbyt wysoki poziom ma jakis uboczny wplyw na prace skrzyni . Zauwazylem ze w mojej skrzyni przy zimnym silniku na bagnecie jest ok. 3mm powyzej poziomu '' HOT ''.
Dzieki za odpowiedzi |
Bo ten poziom powinieneś mierzyć na rozgrzanym płynie, stąd HOT. Jeśli wtedy będzie za wysoko to problem, na razie źle wykonałeś pomiar. |
|
|
|
 |
jurekkraków
Forumowicz
Auto: carisma 1,8 gdi 98
Pomógł: 6 razy Dołączył: 07 Lis 2008 Posty: 97 Skąd: kraków
|
Wysłany: 24-05-2009, 13:00 Re: Poziom oleju w skrzyni automatycznej
|
|
|
[quote="norbert73"]Witam mam pytanie odnosnie poziomu oleju w automacie , czy zbyt wysoki poziom ma jakis uboczny wplyw na prace skrzyni . Zauwazylem ze w mojej skrzyni przy zimnym silniku na bagnecie jest ok. 3mm powyzej poziomu '' HOT ''.
Dzieki za odpowiedzi[/quote
Pomiar wykonaj tak jak opisuje kolega momin.Za duży stan oleju to zawysokie ciśnienie w skrzyni na tak zw słoneczkach.Skrzynia automat to typowe urządzenie hydrauliczne , w którym nie może być ani za wysokie ani za małe ciśnienie.POwoduje to przypaleniem słoneczek. |
_________________ jurekkraków |
|
|
|
 |
norbert73
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 24-05-2009, 23:20
|
|
|
Dzieki za wszystkie odpowiedzi . Dokonalem juz prawidlowego pomiaru i jest wszysko w porzadku.Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 25-05-2009, 10:06
|
|
|
No to jesteś mistrzem bo ja od 3 lat nie jestem w stanie sprawdzić stanu oleju w moim automacie bo jak go rozgrzeje to na "N"-ce żebym nie wiem ile razy zapychał bagnet i wyciągał, osuszał papierowym ręcznikiem i próbował ponownie to zawsze cały bagnet jest upitolony olejem tak że nijak nie idzie sprawdzić ile go tam tak na prawdę w skrzyni jest a na dodatek kolor oleju jest niemal niewidoczny na tle mojego beżowego bagnetu...
Ufam zatem że jest OK tym bardziej że olej zmieniałem 25tys km temu... |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
norbert73
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 25-05-2009, 17:27
|
|
|
Moze przesadzilem z tym prawidlowym pomiarem ale wydaje mi sie ze jest ok.Pomiaru dokonalem na zimnym silniku ,skrzynia w pozycji ''N'' ,silnik pracowal.Poziom oleju byl w polowie skali ''COLD'' na rozgrzanym nie probowalem ale sprobuje .Pozdro |
|
|
|
 |
daro73 [Usunięty]
|
Wysłany: 22-01-2010, 13:16
|
|
|
Witam. Panowie ja dziś "książkowo" dokonałem pomiaru poziomu oleju w skrzyni. Przejechałem kilka km, silnik rozgrzany, następnie dzwignia na N przy pracującym silniku. Wydaje mi się, że poziom jest zbyt niski, bo jest praktycznie na minimum cold. 30 tys. wstecz olej ponoć był wymieniany w ASO podczas przeglądu po 180 tys. Żadnych negatywnych objawów skrzynia podczas pracy nie daje. Czy powinienem dolać olej? Jeśli tak, to gdzie znajduje się zbiorniczek, gdzie mógłbym dolać olej. Dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Pomógł: 19 razy Dołączył: 20 Maj 2007 Posty: 1205 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 22-01-2010, 13:30
|
|
|
daro73 napisał/a: | Witam. Panowie ja dziś "książkowo" dokonałem pomiaru poziomu oleju w skrzyni. Przejechałem kilka km, silnik rozgrzany, następnie dzwignia na N przy pracującym silniku. Wydaje mi się, że poziom jest zbyt niski, bo jest praktycznie na minimum cold. 30 tys. wstecz olej ponoć był wymieniany w ASO podczas przeglądu po 180 tys. Żadnych negatywnych objawów skrzynia podczas pracy nie daje. Czy powinienem dolać olej? Jeśli tak, to gdzie znajduje się zbiorniczek, gdzie mógłbym dolać olej. Dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam. |
No ale sam piszesz, że sprawdzałeś na rozgrzanym oleju, a patrzyłeś na miarę obowiązującą dla zimnego. Sprawdź na zimnym albo patrz na wskaźnik ciepłego bo tak to trochę bez sensu. |
|
 |
daro73 [Usunięty]
|
Wysłany: 22-01-2010, 14:28
|
|
|
U mnie na bagnecie napisy cold i hot są po tej samej stronie. Na rozgrzanym silniku poziom znajdował się na minimum ,czyli dochodził troszkę do napisu cold. Sprawdziłem teraz na zimnym silniku i poziom jest na ok 3/4 miarki, a dokładnie w połowie napisu hot. Sam już nie wiem o co chodzi? Na zimnym silniku poziom jest wyższy, niż na ciepłym? |
|
|
|
 |
Daniello81
Forumowicz
Auto: carisma
|
Wysłany: 22-01-2010, 14:51
|
|
|
byłem ostatnio na wymianie oleju i przed i po gdy samochód zimny to na bagnecie jest stan hot a olej wlewali mi do skrzyni bardzo powoli aby nie przekroczyć stanu max
weszło 5,5 l a podobno mamy 7,8 l poj. w każdym bądź razie nigdy na bagnecie nie miałem oleju na poziomie cold
pamiętaj że do naszych skrzynek wlewa się tylko via dot queen ....
a dolewki dokonujesz w miejscu gdzie masz bagnet
pozdro |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 27-01-2010, 13:29
|
|
|
Wejdzie tyle ile spuścili. Do suchej wchodzi nominalna pojemność. W praktyce jak odsysają to nigdy całości nie wymienią bo wewnątrz przewodów skrzyni zawsze jest olej. Chcąc wymienić całość robi się to dynamicznie przepłukując skrzynię ale do tego trzeba za 12l oleju a opis w innym wątku. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
|