Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zagubiony bagaż
Autor Wiadomość
bartek2800
[Usunięty]

Wysłany: 24-01-2010, 22:29   Zagubiony bagaż

Witam!

Moja mama dziś wyleciała z lotniska Okęcie do Izraela. Po wylądowaniu okazało się, że nie ma jej bagażu. Bagaż został ubezpieczony. Nie ma w nim cennych przedmiotów.

Co robić? Jak próbować go odzyskać?
Proszę o pomoc ludzi "oblatanych".

bartek

pawliku 
Forumowicz
Mitasubishi :D

Auto: za dużo :P
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-01-2010, 22:36   

po pierwsze to musi zadzwonić do centrali lini lotniczych którą leciała i musi tsakie coś zgłosić potem musi też podać numer bagażu który znajduje się na bilecie i powinni szukać tego bagażu po numerze bo zapewnie mają tam trochę tych bagaży ...
Mitsubishi Colt CJ1A 1998r ---- Nowy nabytek z Klimą :)
Mitsubishi Mirage 1,5 1992r ---- Kolejny nowy nabytek :P

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 24-01-2010, 23:02   

bagaz napewno sie znajdzie jesli nie polecial do jakiegos konga lub innego dziwnego panstwa.
powinna zostawic swoj namiar tzn pod jakim adresem bedzie przebywac i kurier dostarczy jej bagaz na miejsce, powinna tez sie dowiedziec na infolinii co nalezy robic w przypadku gdy bagaz zaginie na amen.
ja osobiscie mialem tylko przypadki ze bagaz przylatywal pozniej i zostawal mi okradziony.

koszmarek 
pure energy :-)
ciotka koszmarek

Auto: Focus MK1
Wysłany: 24-01-2010, 23:06   

bartek2800, który bagaż? czy bagaż nadany z polski do bagażowni samolotu czy podręczny.
Jak nadany, to telefon do przewoźnika, podajcie nr lotu, wszystkie dane(kiedy, o której, dokąd, skąd).
Jak podręczny to znajdzie się na lotnisku jako efekt alarmu bombowego (duużo takich niestety).
daj znać jak poszukiwania.

bartek2800
[Usunięty]

Wysłany: 24-01-2010, 23:08   

koszmarek napisał/a:
czy bagaż nadany z polski do bagażowni samolotu czy podręczny.

Podręczny ma. Zginęła waliza ważąca 18kg wypchana ubraniami.

[ Dodano: 24-01-2010, 23:10 ]
arturro napisał/a:
powinna zostawic swoj namiar tzn pod jakim adresem bedzie przebywac i kurier dostarczy jej bagaz na miejsce

Nawet jeśli nie ma jej obecnie w kraju? Czy nie lepiej byłoby na kogoś w kraju, np. na mnie?

koszmarek 
ciotka koszmarek

Wysłany: 24-01-2010, 23:11   

bartek2800 napisał/a:
Czy nie lepiej byłoby na kogoś w kraju, np. na mnie?

zostawcie jeden i drugi numer. Przy podawaniu numeru mamy, zaznaczcie do kiedy jest za granicą- możliwe, że bagaż jest u nich na lotnisku.

bartek2800
[Usunięty]

Wysłany: 24-01-2010, 23:13   

koszmarek napisał/a:
bartek2800 napisał/a:
Czy nie lepiej byłoby na kogoś w kraju, np. na mnie?

zostawcie jeden i drugi numer. Przy podawaniu numeru mamy, zaznaczcie do kiedy jest za granicą- możliwe, że bagaż jest u nich na lotnisku.

Wyleciała dziś. Również dziś po wyjściu z samolotu okazało się, że zginął jej bagaż.

koszmarek 
ciotka koszmarek

Wysłany: 24-01-2010, 23:18   

to dzwoń do przewoźnika z samego rańca, opisz sytuację i DO kiedy zostaje Twoja mama za gramanicą :) Bo od to wiemy, że od dzisiaj :)

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 24-01-2010, 23:19   

bartek2800 napisał/a:
Nawet jeśli nie ma jej obecnie w kraju? Czy nie lepiej byłoby na kogoś w kraju, np. na mnie?

bagaz jest przypisany do biletu imiennego i po kodzie jest ladowany na samolot, czasem sie zdarzy ze jakis tuman wysle go w druga strone globu.
oczywiscie powinna zostawic namiar na miejsce w ktorym bedzie przebywac za granica i tam bagaz zostanie doslany.
domyslam sie ze po przylocie stwierdzila (twoja mama) ze nie ma jej bagazu (i pewnie polowy pasazerow) wiec na lotnisku zglosila u przewoznika na miejscu zaginiecie bagazu i zostawila namiar gdzie bedzie przebywac, wiec teraz nalezy czekac na doslanie bagazu na miejsce.
jesli nie wylecial z pl to bedzie pewnie za dwa dni, jesli polecial w druga strone moze to potrwac kilka dni.

bartek2800
[Usunięty]

Wysłany: 24-01-2010, 23:22   

koszmarek napisał/a:
DO kiedy zostaje Twoja mama za gramanicą :)

tydzień

arturro, serdeczne dzięki za rozjaśnienie. koszmarek, pawliku - również.

koszmarek 
ciotka koszmarek

Wysłany: 24-01-2010, 23:28   

no to oby zdążyli jej dosłać rzeczy :)
ciekawa jestem postawy przewoźnika, czekam na relacje:)

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 24-01-2010, 23:41   

tak na marginesie gdyby jednak bagaz sie nie odnalazl to pamietaj ze przysluguje "wam" odszkodowanie do 1200EUR wiec przy skladaniu reklamacji nie zapomnijcie napisac ze w bagazu byly perfumy sztuk kilka z wysokich pulek, bluzki i sukienki versace, buty guccie'go, jeansy D&G itd. itd. :wink:

bartek2800
[Usunięty]

Wysłany: 26-01-2010, 17:37   

Otóż dziś walizka znalazła się 8) . Po przeprowadzeniu zgłoszeniowej bitwy walizka została odnaleziona i zostanie przesłana do hotelu w którym cała wycieczka ma się zjawić w czwartek. Wówczas mama ją odbierze i może w końcu trochę się "rozpręży" :)

Więc wszystko jest OK.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 26-01-2010, 17:47   

bartek2800 napisał/a:
Otóż dziś walizka znalazła się 8) . Po przeprowadzeniu zgłoszeniowej bitwy walizka została odnaleziona i zostanie przesłana do hotelu w którym cała wycieczka ma się zjawić w czwartek.

jakto sie mowi:

"a nie mowilem" :D a powaznie to fajnie ze sie znalazla bo nic tak nie psuje urlopu lub powrotu jak okradziony bagaz lub zgubiony.

koszmarek 
ciotka koszmarek

Wysłany: 26-01-2010, 17:50   

bardzo dobra wiadomość :)
życz mamie miłego wypoczynku :)

Odpowiedz do tematu