Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9TD] Pasek wielorowkowy - problem z doborem i z naci
Autor Wiadomość
Premieros 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.9TD
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-01-2010, 18:10   [Cari 1.9TD] Pasek wielorowkowy - problem z doborem i z naci

Cari DA 19 td + klima

Hmm mam dziwny problem z doborem paska... Kupiony był Pasek 6PK1640 który okazał się za długi... po kilkunastu telefonach w sklepie do tego autka polecają 6pk1635, ale nie sądzę żeby miedzy tymi paskami było 15 cm różnicy a tyle potrzebuję żeby było OK. Aktualnie jakiś zły człowiek założył tam pięciorowkowy o nie wiadomo jakim kodzie ( nie idzie rozczytać) Pytanie = czemu książka kłamie? i jaki wy macie ?

problem drugi - mam dziwne podejrzenie ze coś jest nie tak z mechanizmem tego paska... mianowicie każdy tu pisze o jakimś amortyzatorku - u mnie tego nie ma... jest tylko jakiś kawał śruby który wystaje z alternator i nim naciągam pasek - czy tutaj coś nie było kombinowane czy po prosu niektóre cari z tym wychodziły niektóre nie ?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 27-01-2010, 18:43   

Powinien być pasek 6PK 1635 dla silnika z klima, tak wygląda sposób montażu i naciągu
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

kielurkk 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1,9TD GLX 98r.
Wysłany: 27-01-2010, 20:06   

nie wiem skąd Wy te informacje macie ale ori pasek to 6PK1640 takie już trzy "zjadłem" i tylko taki tam pasuje choć jak miałem Gates`a to był luźniejszy (dłuższy minimalnie) a teraz używam Dayco i jest spoko tylko ciężko go założyć ale za to amorek nie drga :)
i u mnie i innych Carism z klimami to zawsze jest napinacz z amorkiem a nie jak pokazał robertdg,
poza tym na rysunku albo brakuje pompy wspomagania albo właśnie klimy i ja mam jeszcze rolkę prowadzącą między klimą a kołem pasowym na dole

TWO BEER OR NOT TWO BEER THAT IS THE QUESTION

SHEAKESBEER

Samochód japoński tak jak Chuck Norris zapala z pół obrotu :D

Piszę poprawnie po polsku
.

Premieros 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-01-2010, 23:01   

eh... ten pasek mi nie pasuje... amorka nie mam... i właśnie to mnie dziwi, nie widzę możliwości zamontowania go... Może czegoś tam brakuje, lub coś jest zamienione- macie jakiś ciekawy schemat jak to powinno wyglądać lub dobre zdjęcie??

sprawdzałem juz paski 6pk1640, 6pk1645, 6pk1633 - po złożeniu pasek ma koło 72 cm... mój aktualny ma 65cm - jest za długi... wiec nominalnie po złożeniu powinien mieć koło 62cm...

to jesty jakieś chore ostatnio mam same problemy

http://www.youtube.com/watch?v=NNUh2-rFjw0 - znalazłem coś takiego = tyle że u mnie nie ma tej jednej rolki z napinaczem - amorkiem :/ i pasek idzie od dołu tego koła po lewej nie od góry...
Ostatnio zmieniony przez Premieros 29-01-2010, 23:53, w całości zmieniany 1 raz  

pawelsonx 
Forumowicz

Auto: 1.9dci
Zaproszone osoby: 103
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 29-01-2010, 23:52   

Premieros 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-01-2010, 00:00   

wychodzi na to ze brakuje mi tego koła + ten z napinaczem- hmm jutro sprawdzę dokładnie jak to wygląda. Ale czy jest to możliwe ? ja mam tam śrubkę jak na schemacie co wyzej kolega podał.....

cari 19 td, klimaf8qt 97 rocznik

pawelsonx 
Forumowicz

Wysłany: 30-01-2010, 09:53   

Jest możliwe w silnikach bez klimy. Obstawiam ze nie masz klimatyzacji albo wspomagania. Zrób zdjęcie komory silnika z uwzględnieniem tych kół pasowych

Premieros 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-01-2010, 14:31   

postaram się coś zrobić jakieś foto... wspomaganie jest i kilma też... chyba ze ja mam jakieś głupie pojęcie o tym...

Jest przycisk na głównym panelu auta "eco - i taki śnieżek" - i on działa + odczuwalna zmiana obrotów po włączeniu + chłód w lato, wprawdzie lekki chłód ale auto półtorej roku mam i nie zajmowałem się przeglądam klimatyzacji

Strzałkami zaznaczyłem koła, które posiadam... wydaje SI.ę że brakuje amorka + rolka. Hmm napinanie paska jest takie jak na tym schemacie:

- wszystkie punkty A,B,C się zgadzają

pasek jaki zamówiłem to 6pk1263 - pasek jaki miałem to 6pk1285 -był za długi o jakieś 3cm, zasięg napinacza się skończył.

pawelsonx 
Forumowicz

Wysłany: 30-01-2010, 16:36   

kup pasek do samochodu bez klimy bo taki układ kuł paswych masz
na zdjęciu nie widzę sprężarki do klimy

Maretzky85 
Mitsumaniak
Mod Galant E3x

Auto: Galant`88; [4G63T][E39A] VR4
Wysłany: 30-01-2010, 16:49   

pawelsonx napisał/a:
na zdjęciu nie widzę sprężarki do klimy

przypatrz się dobrze :)

"Ż(ona): a co zrobisz ze starym Galantem? (domyślnie - po kupnie rekina)
J(a): będę nim jeździł, gdy rekin pójdzie na złom"
by Krzyżak

-Galant 1.8 Gaźnik 4G37 1988r (złom)
-Galant 2.0 SOHC GLSi, później DOHC GTi 1989r (sprzedany)
-Galant 2.0 16V DOHC GTi, potem GTi T 1991r (Sprzedany)
-Galant 2.0 16V DOHC Dynamic Turbo 1989r (sprzedany)
-Galant 2.0 16V DOHC Turbo VR4 1988r
(Obecny)

-Toyota Corolla 1.3 (Wyjechała do afryki :P )
- Colt C52A na gaźniku z gazolotem

pawelsonx 
Forumowicz

Wysłany: 30-01-2010, 17:35   

sorki jednak jest klima może była zaadaptowane z jakiejś renówki dlatego taki nietypowy układ .

Za to w tym układzie nie wystepuje problem z napinaczem

Premieros 
Mitsumaniak

Wysłany: 31-01-2010, 02:42   

klima jest, nie ma problemu z napinaczem ale jest problem z paskiem... eh żeby go dobrac prawidłowo jeździłem 3 dni... i nadal nie mam pewności 6pk1263 był tylko w jednym magazynie w warszawie... i to jeszcze ostatni sztuka... na wtorek mam mieć, jak ten będzie jeszcze zły to się zdenerwuję... poza tym dziwi mnie fakt że kiedy kupiłem auto ponad rok temu poszło od razu do mechaniora, wymiana rozrządu, paska, rolek itd. I cholera nic nie wspomniał o tym ze "coś jest nie tak z tym układem" ; ostatnio jak u niego wymieniałem uszczelniacz na wale to stwierdził że "jakiś partacz" założył za długi pasek - no nie miałem sumienia mówić mu że to ON :D

Zaadoptowany z jakiegoś ranault - ale jakim cudem?

p.s pasek piszczał przez ten rok non stop z przerwami po naciągnięciu... ostatnio to już przechodzi ludzkie pojęcie ludzi rano budzę w blokach:/

p.s2 - pasek bez klimy jest za krótki :]

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 31-01-2010, 09:59   

Premieros napisał/a:
stwierdził że "jakiś partacz" założył za długi pasek
trafna samoocena

Premieros napisał/a:
Zaadoptowany z jakiegoś ranault - ale jakim cudem?
takie same silniki były montowane w Renault, zreszta ten silnik ma rodowód francuski

A czy aby napewno pasek jest dobrze prowadzony po rolkach :?: Bo jeżeli wszystko jest tak jak z fabryki to ktoś żle zakłada/prowadzi pasek po kołach pasowych
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Premieros 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-02-2010, 23:22   

Wiem ze to francuz :) volvo v40,s40 - renault scenik itd te silniki miały ;) Pytanie jaki cudem jest tutaj coś za kombinowane że oryginały nie pasują ? nie wiem może klima była później zakładana ? - nie wiem :/

pasek jest dobrze prowadzony - no nie ma innej możliwości żeby go założyć... idzie tak jak na tym schemacie tyle że przez jeszcze jedno koło na dole...

co tu jest pozamieniane i jakim cudem? i jak to przywrócić do pierwotnego stanu ?

KTOŚ WIE JAK ROZWIĄZAĆ TEN PROBLEM ?:>

pawelsonx 
Forumowicz

Wysłany: 01-02-2010, 23:32   

jak do tej pory zdawało egzamin to nie dotykać dobrać tylko pasek zmierz wymiar starego i szukać po katalogach. Ominie cie problem z napinaczem itp.

Odpowiedz do tematu