[Carisma] Automat nie zmienia biegu :/ Co to może być?? |
Autor |
Wiadomość |
KarolG
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 automat
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 30-01-2010, 15:45 [Carisma] Automat nie zmienia biegu :/ Co to może być??
|
|
|
Witam wszystkich MitsuManiaków!
Przeszukałem juz forum ale nic podobnego nie znalazłem.. Problem jest taki jak w temacie. A dokładniej: Kupiłem niedawno Cari i przejechałem nią ok 100 km (praktycznie od miejsca zakupu do domu). Wszystko było ok z asb tzn zmieniała biegi i nic nie szarpało (troche przy wrzucaniu R i D). Gość od którego kupiłem powiedział zebym wymienił filtr w asb bo przecieka. Gdy ostatnio jechałem Cari to tuz pod bramą garażową jak sie powoli toczyłem zaczęła mrugać kontrolka N przy wrzuconym D. Spwawdziłem stan oleju i nie było nawet minimum. Uzupełniłem wg zaleceń, weszło mi prawie 3,5 litra!! (więc w skrzyni musiało go być naprawdę mało) zmierzyłem na HOT i jest na poziomie. Filtr też jest już szczelny.
Więc jazda próbna! A tu problem bo skrzynia jedzie jakby tylko na pierwszym biegu i nie wrzuca kolejnych.. Myślałem ze moze zmieni przy wyzszych obrotach ale tez nic z tego. Zadna kontrolka N już nie miga, świeci się tylko ABS bo mam zepsuty ale on nie ma tu nic do tego. Dodam jeszcze że przed wymianą (dolewką) oleju wyjmowałem aku bo mrozy były.
Co może być przyczyną? Dlaczego nie zmienia biegu? Coś w skrzyni padło czy tylko jakiś błąd się zapisał? Resetowałem przez odłączenie aku ale bez zmian.
Miał moze ktoś podobne objawy?? |
_________________ XXX |
|
|
|
 |
scaniol
Forumowicz
Auto: carisma 1.8 GDI
|
Wysłany: 30-01-2010, 16:03
|
|
|
Sprawdziłeś poziom oleju w skrzyni przed wyjazdem od Sprzedającego ? skoro weszło aż 3,5 litra to ciekawe ile przejechałeś km na tak niskim poziomie oleju ? Na zdrowie to skrzyni nie wyszło napewno . Jak wrzucisz na D to jedzie na pierwszym biegu i nic więcej się nie dzieje czy może skrzynia wydaje nienaturalne dżwięki ? Wymrugałeś błędy ? Zmostkuj 1 pin i 4 ( zobacz jak mruga N-ka ) |
|
|
|
 |
KarolG
Forumowicz
|
Wysłany: 30-01-2010, 16:08
|
|
|
Sprawdziłem poziom oleju przed wyjazdem i było troszkę ponad minimum. Na trasie wszystko było ok ze zmianą biegów. Skrzynia nie wydaję zadnych dzwięków, tzn nic nie trze, nie ma zadnego metalicznego dzwięku ani nic.. Przynajmniej ja tego nie słyszę. Mam nadzieje ze wszystko ze skrzynią ok.. |
_________________ XXX |
|
|
|
 |
scaniol
Forumowicz
Auto: carisma 1.8 GDI
|
Wysłany: 30-01-2010, 16:11
|
|
|
Wymrugaj błędy i sprawdż czy olej nie śmierdzi spalenizną . A jak masz kanał to odkręć korek spustowy i sprawdż czy nie ma opiłków na magnesie i nie daj Boże kawałków metalu na dnie miski . |
|
|
|
 |
KarolG
Forumowicz
|
Wysłany: 30-01-2010, 16:21
|
|
|
Kanału niestety nie mam :/ No spróbuje te błędy wymrugać tylko nie wiem czy dzisiaj juz dam rade..
[ Dodano: 30-01-2010, 16:54 ]
Wymrugałem błędy i jest tak:
1) Kontrolka N mruga cały czas w tempie 2 rzy na sekunde
2) Ta pomarańczowa kontrolka (chyba CE) wymrugała błąd 41
3) ABS błąd 51 - Co to oznacza bo na liście błędow w FAQ tego nie ma??
Ale najważniejsze co oznacza szybko migająca N-ka?? |
_________________ XXX |
Ostatnio zmieniony przez KarolG 01-02-2010, 00:07, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Pomógł: 19 razy Dołączył: 20 Maj 2007 Posty: 1205 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 30-01-2010, 20:29
|
|
|
A jaki ten olej wlałeś do skrzyni? Czytałem o takim przypadku, tyle, że nie w Miśku, właśnie po wlaniu niewłaściwego płynu, niezgodnego ze specyfikacją producenta. |
|
 |
KarolG
Forumowicz
|
Wysłany: 31-01-2010, 00:33
|
|
|
Olej był zgodny ze specyfikacja.. Z tego co wyczytałem to spełniał ATF II D. Ale mysle ze mało prawdopodobne jest ze nie wchodzą wyższe biegi ze względu oleju.. Raczej coś jes zablokowane.. moze cos w Ecu. Komuś z automatem miga N-ka po spięciu pinów? Sprawdzcie nawet jesli wszystko jest ok.. |
_________________ XXX |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 31-01-2010, 08:38
|
|
|
Jednostajne miganie N-ki to brak błędów - jeśli miga niejednostajnie to wtedy wymryguje błedy.
Jeśli przejechałeś się bez oleju to zajechałeś skrzynię.
Jeśli kupiłeś to auto a sprzedawca od razu nawijał że przecieka skrzynia to ta skrzynia była zajechana już przed zakupem.
Jeśli dolałeś oleju to napisz dokładnie jakiego bo nie może być "jakiś" zgodny tylko "dokładnie" identyczny z tym jaki nakazuje producent.
Tak czy siak z w/w powodów obstawiam zgon tego automatu. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
mareqm
Forumowicz
Auto: Carisma 1.8 GDI ,2003 AT
Pomógł: 9 razy Dołączył: 10 Paź 2007 Posty: 94 Skąd: okolice W-wy
|
Wysłany: 31-01-2010, 09:09
|
|
|
Nie wiem z którego roku jest Twój samochód i jaka to skrzynia.
Spróbuj ruszyć z 2 biegu,jeżeli auto będzie jechało tzn,że masz ten bieg,potem to samo z 3 biegu.Jeżeli też pojedzie to moim zdaniem świadczy o kłopotach ze sterowaniem czyli raczej elektroniką niż mechaniką.
Tak czy inaczej to nie sądzę abyś był w stanie sam to naprawić,nawet z naszymi dobrymi radami.Szukaj fachowca.
Powodzenia. |
|
 |
KarolG
Forumowicz
|
Wysłany: 01-02-2010, 00:13
|
|
|
Olej wlałem a właściwie dolałem Lotos ATF II D bo taki lał poprzedni właściciel.
mareqm, Cari z 96r bez tiptronic bo pewnie myślałeś ze go mam jak tłumaczyłes z tymi biegami.
Bede chyba musiał odwiedzic jakiegos mechanika. Ciekawe co zdiagnozuje..
[ Dodano: 05-02-2010, 22:49 ]
No i po problemie.. Wszystko samo sie naprawiło można tak powiedzieć. A dokładniej: Ogólnie to nie chciałem za dużo jeździć na tej uszkodzonej skrzyni zeby całkiem jej nie zajechać ale wczoraj postanowłem sie przejechać do sklepu po piwo..:) Dojechałem do celu cały czas na tym jednym biegu i jak zaparkowałem to zamiast na N to ja przez pomyłkę w drugą stronę i coś w skrzyni zgrzytnęło ale się tym nie przejąłem. No to teraz droga powrotna.. Odpalam, ruszam, obroty trochę ponad 2 tys i nagle automat zmienił bieg ku mojemu zdziwieniu a póżniej znowu.. Pojechałem w dłuższą trase i wszystko ok a nawet lepiej bo jak po postoju na N wrzucam D albo R to nawet najmniejszego szarpnięcia nie ma
Ciekawe co mogło być nie tak i czy to "zgrzytnięcie" naprawiło w jakiś sposób skrzynię. Narazie wszystko jest ok.. Zobaczymy jak bedzie dalej sie skrzynia sprawowała..
Od wczoraj kocham mój automat |
_________________ XXX |
|
|
|
 |
|