|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: Bzyk_R1 01-12-2017, 20:00 |
palenie sprzegla |
Autor |
Wiadomość |
Pawmitsu
Forumowicz
Auto: Outlander 1 2004 r.
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 29 Lis 2009 Posty: 210 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 16-01-2010, 23:34 palenie sprzegla
|
|
|
przeczytalem sobie podobny, zimowy watek o paleniu sprzegla w outku II - dosc pouczajacy, no i u mnie tez sie to zdarzylo, a jak u Was?
Pare dni temu zona przesiadla sie na outka, a poniewaz miala troche wiecej jezdzic, na trasie sie wymienilismy. Podczas ruszania na polsprzegle kola zabuksowaly na zamarznietym sniego-lodzie i poszedl swad palonego sprzegla, zlapala jednak przyczepnosc i auto pojechalo, wyglada ze za krotko sie smedzilo, zeby sie spalilo...
Pare dni pozniej sytuacja byla podobna, ale szybko puscila "polsprzeglo" i smrodzik byl ledwo wyczuwalny...
jednak sprzeglo do najmocniejszych chyba w tym outku to nie nalezy, a gdy auto kupowalem, w serwisie mi powiedzieli, ze sprzeglo ma nowe... stare chyba poprzedni wlasciciel spalil... |
_________________ Mój taki
 |
|
|
|
 |
Radecky [Usunięty]
|
Wysłany: 18-01-2010, 19:05
|
|
|
...miałem podobną sytuację, ale nie myślałem że to sprzęgło. Ja wjeżdżałem do siebie na działkę i przed bramą uzbierało się trochę zmarzniętego śniegu i zacząłem się ślizgać na nim. Nie pamiętam dokładnie, ale chyba nawet puściłem pedał sprzęgła i dałem trochę żaru po garach... no i potem też mi zaleciało smrodkiem.
Nie wydaje mi się jednak, żeby to oznaczało przypalanie sprzęgła... to przecież drobiazg, pikuś (Pan Pikuś...:)) w porównaniu z tym co ten samochód powinien znieść. Spora i ciężka maszyna, a tu na lodzie można spalić sprzęgło ???!!
Kilka lat temu miałem taką sytuację w moim Renault Scenic 1.9 dci, że musiałem wyciągnąć z błota traktor, który zatarasował mi przejazd polną drogą. Złapałem linką i na półsprzęgle wytargałem go z breji (ok. 50 m), a spod maski powiało mi dymem, takim ebonitowym... no i potem dobrnąłem jeszcze do przebiegu 170 tys km i nie było problemów. Tak więc, gdyby w przypadku Mitsubishi zdarzyło się spalenie sprzęgła przez krótki ślizg na lodzie, uznałbym sprzęgło za prawie bubel... bałbym się probować wyciągnąć kogokolwiek np. z rowu, z obawy o sprzęgło.
W ostatnich dniach często zdarzało mi się szarpać w zaspach. Koło mojej firmy mam wąską ulicę, gdzie wszyscy parkują na poboczu, między drzewami, niejednokrotnie w pryzmie śniegu. Ja oczywiście pakowałem się w najgorsze kupy śniegu i spokojnie wjeżdżałem jak i wyjeżdżałem, tyle tylko ze staram się nie trzymać długo na półsprzęgle, a bardziej szarpnąć, ruszyć i odpuścić z gazu. Jak nie idzie - to próbuję w przeciwnym kierunku, a jak idzie - to ponowna próba szarpnięcia i zwykle udaje się wydrapać.
A tak BTW, jakie są w praktyce objawy przypalonego a jakie spalonego sprzęgła ?
[/quote] |
|
|
|
 |
Pawmitsu
Forumowicz
|
Wysłany: 18-01-2010, 22:06
|
|
|
No coz, moje doswiadczenia w tym wzgledzie sa zadne, odsylam Cie jednak do podobnego watku w Outlanderze II. Mysle jednak, ze sprzeglo nie jest mocna strona outlanderow i wlasnie na lodzie, jesli sie przytrzyma za dlugo na polsprzegle, pojdzie swad, a jesli to potwa to sprzeglo sie zacznie slizgac, co moze oznaczac, ze juz sie troche spalilo... |
 |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
Pomógł: 33 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 2082 Skąd: z ...
|
Wysłany: 19-01-2010, 13:05
|
|
|
Ja też ostanio przy próbie wykopania się na parkingu, przy lekkim poślizgu lekko przypaliłem sprzęgło. Zapaszek jest okropny i później portfel boli, ale nie dało się inaczej.
Radecky napisał/a: | A tak BTW, jakie są w praktyce objawy przypalonego a jakie spalonego sprzęgła ? | Ja bym nie odróżniał przypalonego od spalonego. Ja bym wyróżnił dwa stany, sprzęgło w porządku i sprzęgło do wymiany. A objawy tego drugiego mogą być różne, najczęściej auto powoli przyspiesza, niby dodajesz gazu na niskim biegu, obroty wzrastają szybko a prędkość nie.
Równie dobrze może być uszkodzone łożysko a tarcza niewiele zużyta, więc jak masz jakieś dziwne objawy to warto zajrzeć do środka. |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 20-01-2010, 01:33
|
|
|
Na „przypalanie" sprzęgła z reguly nikt nie zwraca uwagi.
Kazde ruszenie/zmiana biegu to w praktyce „przypalanie” sprzęgła. |
|
|
|
 |
Pawmitsu
Forumowicz
|
Wysłany: 20-01-2010, 22:29
|
|
|
No ale nie zawsze leci swad |
 |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
|
Wysłany: 20-01-2010, 23:02
|
|
|
Pawmitsu napisał/a: | No ale nie zawsze leci swad | Na tym polega prawidłowe ruszanie, tak żeby nie śmierdziało. |
|
|
|
 |
tomek.rzepek
Mitsumaniak

Auto: Outlander
Pomógł: 4 razy Dołączył: 31 Mar 2007 Posty: 239 Skąd: polska
|
Wysłany: 20-01-2010, 23:27
|
|
|
jazda na połsprzegle powoduje jego szybsze zuzycie, jeżeli palisz sprzegło tzn że jej naduzywasz i tyle, popracuj żeby było lepiej. Sam lubię jazde na półsprzegle, ale jeszcze w misku sprzegła nie przypiekłem. trzeba to robić z głową. |
_________________ Mitsubishi Outlander 2.0 4WD 136KM
 |
|
|
|
 |
Pawmitsu
Forumowicz
|
Wysłany: 20-01-2010, 23:58
|
|
|
Wszystko starajmy sie robic z glowa, nie badzmy jak Devadatta, ktora ja zgubila i wszedzie szukala |
 |
|
|
|
 |
sionia
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander I 136 KM
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Gru 2009 Posty: 24 Skąd: PIOTRKÓW TRYBUNALSKI
|
Wysłany: 27-01-2010, 21:02
|
|
|
no cóż ja przerabiałem temat wymiany sprzęgła po 90 tys, generalnie nie jest to prosta sprawa bo trzeba wyjąć o ile dobrze pamiętam skrzynie reduktor rozpiąć wał także jest sporo roboty żeby się tylko dostać do sprzęgła, niestety nie ma zamienników zostają tylko oryginały, generalnie sprzęgło to akurat podobno słaba strona outka (zasłyszane pocztą pantoflową od ASO), ale oficjalnie się nie przyznają, ja starą tarczę i docisk mam i przy następnej wymianie zaryzykuję regenerację sprzegła tzn, nabiję okładziny bo według mojego majstra docisk i tarcza sa ok tylko poszły okładziny, jeśli chcecie sprawdzić w outku sprzęgło to najlepiej od 50 km na piąteczce przyłożyć mu gazu i zobaczyć czy silnik od razu nie wchodzi na obroty, jesli tak to tarcza już się ślizga, generalnie i mniej smrodku podczas jazdy o którym wcześniej piszecie tym dłużej sprzegięłko pochodzi |
|
|
|
 |
Pawmitsu
Forumowicz
|
Wysłany: 29-01-2010, 22:58
|
|
|
No u mnie na tej 50 - tce i 5 biegu wchodzi od razu i ciagnie, wiec sprzeglo sie nie slizga, zdziwulbym sie zreszta, gdyz bylo niedawno wymieniane i raptem 1,5 raza zasmierdzialo, czyli raz mocniej, raz slabiej |
 |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
|
Wysłany: 31-01-2010, 14:15
|
|
|
sionia napisał/a: | no cóż ja przerabiałem temat wymiany sprzęgła po 90 tys, generalnie nie jest to prosta sprawa bo trzeba wyjąć o ile dobrze pamiętam skrzynie reduktor rozpiąć wał także jest sporo roboty żeby się tylko dostać do sprzęgła, niestety nie ma zamienników zostają tylko oryginały | Ja przerabiałem po 50tyś ale u mnie posypało się głównie łożysko. Zamienniki absolutnie istnieją tylko że ich ceny są i tak sporo wyższe niż innych samochodów. Przykładowo mój serwis znalazł mi zamiennik chyba w InterCars za jakieś 2.5tyś PLN, a ja znalazłem w sieci EXEDY za 1.6tyś PLN. Moi mechanicy byli bardzo zaskoczeniu że znalazłem tak tanio i że na wszystkich elementach było napisane "made in japan". A jeszcze bardziej byli zaskoczeni że jak wyjęli stare oryginalne sprzęgło to też na tarczy było logo firmy EXEDY. Oczywiście było też logo mitsubishi i numer katalogowy. Co do roboty to wymiana zajęła im cały jeden dzień (8-9 godzin), do wymiany potrzebny jest "lepiej" zorganizowany warsztat. Potrzeba albo kanał i podnośnik warsztatowy kolumnowy albo kanał i taki podnośnik który wychodzi z kanału. Z tego co oglądałem to wymontowali chyba piastę od strony skrzyni, zdjęli skrzynię i od spodu podłużnicę albo coś podobnego. |
|
|
|
 |
sionia
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander I 136 KM
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Gru 2009 Posty: 24 Skąd: PIOTRKÓW TRYBUNALSKI
|
Wysłany: 01-02-2010, 17:42
|
|
|
elektryk napisał/a: | sionia napisał/a: | no cóż ja przerabiałem temat wymiany sprzęgła po 90 tys, generalnie nie jest to prosta sprawa bo trzeba wyjąć o ile dobrze pamiętam skrzynie reduktor rozpiąć wał także jest sporo roboty żeby się tylko dostać do sprzęgła, niestety nie ma zamienników zostają tylko oryginały | Ja przerabiałem po 50tyś ale u mnie posypało się głównie łożysko. Zamienniki absolutnie istnieją tylko że ich ceny są i tak sporo wyższe niż innych samochodów. Przykładowo mój serwis znalazł mi zamiennik chyba w InterCars za jakieś 2.5tyś PLN, a ja znalazłem w sieci EXEDY za 1.6tyś PLN. Moi mechanicy byli bardzo zaskoczeniu że znalazłem tak tanio i że na wszystkich elementach było napisane "made in japan". A jeszcze bardziej byli zaskoczeni że jak wyjęli stare oryginalne sprzęgło to też na tarczy było logo firmy EXEDY. Oczywiście było też logo mitsubishi i numer katalogowy. Co do roboty to wymiana zajęła im cały jeden dzień (8-9 godzin), do wymiany potrzebny jest "lepiej" zorganizowany warsztat. Potrzeba albo kanał i podnośnik warsztatowy kolumnowy albo kanał i taki podnośnik który wychodzi z kanału. Z tego co oglądałem to wymontowali chyba piastę od strony skrzyni, zdjęli skrzynię i od spodu podłużnicę albo coś podobnego. |
z tego co ja ustaliłem to tarcza oryginalna = exedy, natomiast docisk tylko oryginalny |
|
|
|
 |
Daniel_Sz
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander I
|
Wysłany: 02-02-2010, 20:09
|
|
|
Ja też wczoraj spaliłem - trochę zaśmierdziało niestety Wszystko przez to, że z parkingu nie miałem innej możliwości jak wyjeżdżać tyłem przez baaardzo duży śnieg gdzie było bardzo mało miejsca na wyjazd, a jak sądzę właśnie na wstecznym najłatwiej spalić sprzęgło. Na razie sprzęgło chodzi, zobaczymy więc jaki będzie to miało wpływ na jego żywotność. Przy jeździe do przodu jeszcze nigdy takie coś mi się nie zdarzyło. Trochę się przeraziłem, ponieważ nie jestem skory do wydatków ponoszonych na naprawy, szczególnie jeśli to miałoby być około 2000 PLN lub więcej |
|
|
|
 |
Icewind
Forumowicz
Auto: Outlandr Turbo
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Lut 2008 Posty: 49 Skąd: Śródmieście
|
Wysłany: 09-02-2010, 17:11
|
|
|
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z zakupem i wymianą sprzęgła w I Turbo? U mnie już się kończy - ASO części i robocizna ok. 5000 zł.
Za taką kwotę to można całkiem niezły samochód kupić... |
|
|
|
 |
|
|