|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Utrata komfortu |
Autor |
Wiadomość |
remains [Usunięty]
|
Wysłany: 30-01-2010, 18:38 Utrata komfortu
|
|
|
Wiem, ze Outek to nie kanapa, ale na 16-kach jezdzilo mi sie do tej pory wygodnie. Od ponad miesiaca jednak czuje wszystkie dziury w jezdni, laczenia asfaltu i laty. Przejezdzam przez ostrzeszejgo "spiacego policjanta" i dobija mnie rowno.
Moj zaprzyjazniony mechanik stwierdzil, ze do wymiany jest praw koncowka drazka. Pojechalem do serwisu i rzeczywiscie. Wymienili mi ja na gwarancji.
Tylko, ze problem nie ustapil. Sprawdzili reszte i powiedzieli, ze jest ok.
Co zatem moglo pasc, albo po prostu sie zuzyc? Chcialbym, zeby znowu bylo miekko i wygodnie, bo moj kregoslup sie ropadnie do reszty:(
I jeszcze maly off-topic: poleccie mi jakiegos kumatego czlowieka z Warszwy lub okolic, ktory umie podlubac we wnetrzu Otka , nie niszczac niczego. Zrobily mi sie jakies napiecia w tylnych lewych drzwiach i wydobywaja sie z nich trzaski ( takie typowo naprezeniowe ). W serwisie mowia oczywiscie ,ze jest ok, ale ja dostaje juz apopleksji i chcialby sie pozbyc tego cholerstwa.
Jakies sugestie? |
|
|
|
 |
bonito
Forumowicz
Auto: był Outlander II 2.0 TDI
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 7 razy Dołączył: 31 Paź 2008 Posty: 556 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 30-01-2010, 18:56
|
|
|
Jeżeli chodzi o komfort jazdy na 16" - proponuję (tak jak w dowcipie o żydzie i kozie): zmienić na chwilę na 18" pojeździć parę dni, po zmianie z powrotem komfort na pewno znacznie się poprawi...
Tak na poważnie - nie słyszałem o uszkodzeniach zawieszenia, które by się tak objawiało, może masz po prostu zbyt wysokie ciśnienie powietrza w oponach?
A jeżeli chodzi o trzaski, hmm... Moim zdaniem są dwie opcje:
1. Przyzwyczaić się.
2. Walczyć do upadłego (bez efektu), no i na końcu przyzwyczaić się.
pozdrawiam, bonito |
|
|
|
 |
remains [Usunięty]
|
Wysłany: 30-01-2010, 19:22
|
|
|
Hehe.. O tej zamianie nie pomyslalem:)))
Cisnienie w kolach mam 2,2 ,czyli tak jak zalecaja. Moze faktycznie cos zmiejszyc na zime?
A co do napiec, to jestem pewien, ze rozebranie drzwi i sprawdzenie/podokrecanie/przesmarowanie by pomoglo. Tylko, ze sam nie chce tego robic, bo pewnie pourywam zaczepy plastikow, stad moje pytanie o "kumatego", bo oprocz ASO nie znam niestety zadnego serwisu zajmujacego sie Mitsu. |
|
|
|
 |
niezawodny
Forumowicz
Auto: Outlander 2008 2,2 DID Instyle
|
Wysłany: 31-01-2010, 22:37
|
|
|
Jeśli auto masz jeszcze na gwarancji, jak wnioskuję z wypowiedzi to nie rozumiem dlaczego nie reklamujesz tego w ASO. Nie po to kupuje się nowy samochód żeby godzić się na kompromisy typu trzeszczące drzwi. |
|
|
|
 |
remains [Usunięty]
|
Wysłany: 01-02-2010, 00:24
|
|
|
W tym sęk, ze zglaszalem to w ASO, ale oni uparcie twierdza, ze nic nie slysza, choc trzaski sa bardzo wyrazne. Na ostatnim przegladzie rzekomo rozebrali mi nawet drzwi i przesmarowali wszystko. Tylko, ze nic sie nie zmienilo. Bede ich jeszcze dreczyl, ale wiem, ze gdybym mial kogos , kto potrafi to rozebrac i zlozyc, byloby prosciej, nic ogladac w kolko ich miny pt: "znowu sie bedzie czepial drobiazgow". Nic che mi sie po prostu. Wole zaplacic i miec cisze. |
|
|
|
 |
koszmarek
pure energy :-) ciotka koszmarek

Auto: Focus MK1
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 05 Kwi 2008 Posty: 4805 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 01-02-2010, 00:28
|
|
|
remains napisał/a: | ze zglaszalem to w ASO, ale oni uparcie twierdza, ze nic nie slysza |
jakie to normalne dla ASO.
Mój ojciec jeździł z szumem w drzwiach(co prawda Octavia, ale w aso robiona) chyba z 5 razy zanim łaskawie stwierdzili, że rzeczywiście no świszczy i że to może uszczelka. I wymienili, nie podziałało, szybkę sprawdzali, nie podziałało i też biedni nie wiedzą..
Może u Ciebie to kwestia plasticzku czy boczku w drzwiach? |
_________________ Jestem absolutnie bardzo rozgadanym i wszędobylskim stworzeniem |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 01-02-2010, 07:09
|
|
|
koszmarek napisał/a: | Mój ojciec jeździł z szumem w drzwiach(co prawda Octavia, ale w aso robiona) chyba z 5 razy zanim łaskawie stwierdzili, że rzeczywiście no świszczy i że to może uszczelka. I wymienili, nie podziałało, szybkę sprawdzali, nie podziałało i też biedni nie wiedzą.. | OCtavia 2 - temat powszechnie znany. Silikon pod uszczelkę w tylnych drzwiach załatwia sprawę |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
jaceksu25 [Usunięty]
|
Wysłany: 01-02-2010, 07:41
|
|
|
rezon napisał/a: | koszmarek napisał/a:
Mój ojciec jeździł z szumem w drzwiach(co prawda Octavia, ale w aso robiona) chyba z 5 razy zanim łaskawie stwierdzili, że rzeczywiście no świszczy i że to może uszczelka. I wymienili, nie podziałało, szybkę sprawdzali, nie podziałało i też biedni nie wiedzą..
OCtavia 2 - temat powszechnie znany. Silikon pod uszczelkę w tylnych drzwiach załatwia sprawę |
podobno skoda ma taaaaki dobry serwis...
niezawodny napisał/a: | Jeśli auto masz jeszcze na gwarancji, jak wnioskuję z wypowiedzi to nie rozumiem dlaczego nie reklamujesz tego w ASO. |
podobno elementy tapicerki nie są na gwarancji ....- tak jakoś kiedyś w jakiejś książce serwisowej to wyczytałem.... |
|
|
|
 |
koszmarek
pure energy :-) ciotka koszmarek

Auto: Focus MK1
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 05 Kwi 2008 Posty: 4805 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 01-02-2010, 07:59
|
|
|
jaceksu25 napisał/a: | podobno skoda ma taaaaki dobry serwis... |
tiaaa
rezon, może to zaradzęojcu, ale wróćmy do boczków :> skoro nie są na gwarancji to może serwis ich nie dotyka i nie sprawdza ? |
_________________ Jestem absolutnie bardzo rozgadanym i wszędobylskim stworzeniem |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 01-02-2010, 12:39
|
|
|
jaceksu25 napisał/a: | podobno skoda ma taaaaki dobry serwis... | dobry serwis to taki co usuwa usterki, ASO Skody w Rzeszowie usunęło świsty trzy lata temu bez łaski i proszenia. W przeciwieństwie do ASO MItsubishi Boguchwała, które nawet jak zamontuje nie tą wiązkę elektryczną co fakturuje, i na dodatek się pomyli w lutowaniu to mówi - na pewno ma Pan źle podpięte kable w przyczepie. jaceksu25, TY to chyba jednak w serwisie Mitsubishi pracujesz, a nie tak jak pisałeś na PW. |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
remains [Usunięty]
|
Wysłany: 01-02-2010, 15:18
|
|
|
Panowie! A tak w temacie?
Doradzicie mi jakos?
Trzaski rozumiem nierozwiazywalne, ale moze jakies pomysly co do zawieszenia? |
|
|
|
 |
bonito
Forumowicz
Auto: był Outlander II 2.0 TDI
Pomógł: 7 razy Dołączył: 31 Paź 2008 Posty: 556 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 01-02-2010, 16:02
|
|
|
Jeżeli masz dobre ciśnienie i istotnie coś ostro tłucze w zawieszeniu, to pojechałbym do jakiegoś zaufanego mechanika, ewentualnie na stację diagnostyczną robiącą przeglądy okresowe i poprosiłbym o zbadanie zawieszenia i test amortyzatorów. Niedużo kosztuje, a na pewno wykryje ewentualne problemy.
bonito |
|
|
|
 |
remains [Usunięty]
|
Wysłany: 01-02-2010, 21:12
|
|
|
To nie jest tak, ze cos ostro tlucze. Po prostu nagle zaczalem zdecydowanie nieprzyjemnie zbierac wszelkie ostrzejsze nierownosci i nieduze nawet wyboje. Wczesniej tego nie bylo.
Test amortyzatorow juz zrobilem. Brzytwa! Co zatem moze byc jeszcze?
Sprezyny? Gumy? |
|
|
|
 |
Steff
Forumowicz
Auto: Glonojad
|
Wysłany: 01-02-2010, 21:19
|
|
|
edit przeczytałem warunki gwarancji i nic nie ma o samej tapicerce tylko o jej równomiernym zużyciu |
_________________ Japończyk ze styropianu i dykty .
 |
Ostatnio zmieniony przez Steff 02-02-2010, 00:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Lestat
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 DID '10
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Paź 2009 Posty: 579 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 01-02-2010, 23:59
|
|
|
remains napisał/a: | Sprezyny? Gumy? | Bardzo bym w to watpil...sprezyny nie w aucie ktore ma nieskonczone 3 lata...gumy nie maja wplywu na komfort jazdy oprocz takiego słyszalnego |
_________________ Nie wiem co napisać więc nie napiszę nic... |
|
|
|
 |
|
|